managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 10 september 2021

Posted by managing21 on september 10th, 2021

Mexico City heeft beslist om de standbeeld van de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op de iconische Paseo de la Reforma te vervangen door een beeld dat een eerbetoon brengt aan de inheemse vrouwen. Dat heeft Claudia Sheinbaum, burgemeester van Mexico City, gezegd. Het standbeeld van Columbus was vorig jaar al weggehaald voor een belangrijke restauratie, maar het stadsbestuur heeft nu beslist dat het beeld niet meer op zijn originele plaats zal terugkeren. Een nieuwe locatie werd gevonden in een klein park in de wijk Polanco. Columbus is al langer een controversiële figuur. Vaak wordt hij bestempeld als de installatie van het kolonialisme in het westelijke halfrond en de grondlegger van de transatlantische slavenhandel. Opgemerkt wordt dat de reizen van Columbus bovendien tot een genocide van inheemse volkeren heeft geleid.

De Canadese retailer Lululemon Athletica boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 1,5 miljard Canadese dollar. Dat betekende een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 120 procent tot 299,2 miljoen dollar – Het energiebedrijf Energy Vault wil het eerste kwartaal volgend jaar een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een fusie met de investeerder Novus Capital Corporation, die al een notering aan de beurs heeft. De waarde van het fusiebedrijf wordt geraamd op ongeveer 1,6 miljard dollar – De Britse ambachtelijke brouwer BrewDog heeft een samenwerkingsverband gesloten met de Japanse drankengroep Asahi. Er wordt een joint-venture opgericht die de producten van BrewDog in Japan moet verkopen. De collaboratie betekent ook de eerste internationale joint-venture van BrewDog.

Het Duitse farmaconcern Merck wil tegen het midden van dit decennium een jaaromzet realiseren van ongeveer 25 miljard euro. Daarvoor zullen onder meer de investeringen de eerste helft van dit decennium sterk worden opgevoerd. Dat bedrag zou 50 procent hoger liggen dan tijdens de tweede helft van vorig decennium – De Amerikaanse Ford sluit zijn fabrieken in de Indiase steden Sanand en Chennai sluiten. Het Amerikaanse bedrijf ziet geen mogelijkheden meer om in het land nog verder te groeien. De voorbije tien jaar heeft Ford in India al miljarden dollar verliezen moeten registreren – De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft een overnamebod van concurrent Wizz Air afgewezen. Wizz Air zou door de overname een grote Europese budgetvlieger hebben willen creëren. De gemeenschappelijke vloot zou bijna vijfhonderd vliegtuigen omvatten.

Cascade Investment, de investeringsmaatschappij van Bill ­Gates, heeft een belang van meer dan 70 procent opgebouwd in de internationale hotelketen Four Seasons. Dat gebeurde door een overname van een belang van 23,8 procent van de Saudische prins Alwaleed bin Talal. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,21 miljard dollar – Exor, de holding van de Italiaanse familie Agnelli, had op het einde van het tweede kwartaal een waarde van 32,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het einde van het voorbije jaar. Dat heeft de holding gemeld – De ondernemer Xavier Niel heeft zijn belang in telecombedrijf Iliad naar 84,13 procent vergroot. Daarmee vergroot Niel zijn greep op het bedrijf, zodat hij de onderneming van de beurs zou kunnen halen. Niel had in juli van dit jaar nog 74,9 procent van de aandelen van Iliad in handen.

Het Zwitserse farmabedrijf Roche neemt het Duitse biotechbedrijf TIB Molbiol over. Door de transactie versterkt Roche zijn portfolio tests tegen infectieziektes. De overname van TIB Molbiol, dat zich richt op diagnostiek en onderzoek, zou het laatste kwartaal van dit jaar worden afgerond – Autobouwer Ford Motor heeft ingenieur Doug Field weggehaald bij het technologiebedrijf Apple. Field was bij Apple verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. De man was in de tweede helft van de jaren tachtig van de voorbije eeuw zijn carrière bij Ford gestart – De Nederlandse drankengroep Lucas Bols heeft  met zijn Schotse sectorgenoot Edrington de joint-venture Maxxium BeLux opgericht. Het samenwerkingsverband moet de producten van beide groepen in België en Luxemburg verdelen. De twee bedrijven werken al langer samen.

BubblyDoo, een Antwerpse onderneming die kinderboeken personaliseert, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 800.000 euro opgehaald. De middelen zullen onder meer worden gebruikt voor een uitbreiding naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – De telecomgroep Proximus en het bouwconcern Besix hebben een belang genomen in het energiebedrijf iLeco uit Geel. De onderneming ontwikkelt intelligente systemen voor het beheer en de optimalisatie van energiestromen. Proximus en Besix werken op het gebied van intelligent wonen al langer samen – Investeerder Gimv werkt aan een exit uit het bedrijf Incendin, producent van brandwerend materiaal. De Gimv heeft momenteel nog een belang van 60,74 procent in het bedrijf. Incendin staat in de ranglijst van grootste participaties van de Gimv op een tiende plaats.