managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 11 september 2021

Posted by managing21 on september 11th, 2021

Er komt een openbaar onderzoek naar de mogelijke inplanting van een nieuwe steenkoolmijn in de stad Whitehaven in de Engelse regio Cumbria. De Britse regering had eerder zijn toestemming gegeven voor de bouw van de steenkoolmijn, die in de regio voor een nieuwe tewerkstelling zou kunnen zorgen. De plannen botsten echter op heel wat weerstand. Daarbij wordt vooral opgemerkt dat de mijn niet binnen een duurzaam beleid past. De ontginning van steenkool zou het Verenigd Koninkrijk volgens Chris Stark, chief executive van het Climate Change Committee, bovendien ook beletten zijn emissiedoelstellingen te halen. West Cumbria Mining wil in Whitehaven ongeveer 2,7 miljoen ton steenkool voor industrieel gebruik winnen. Milieuverenigingen merken echter op dat deze lokale voorraden niet de vereiste karakteristieken voor de Europese staalindustrie hebben.

De maaltijdbestellers Grubhub, DoorDash en Uber Eats hebben de stad New York City voor de rechter gedaagd. De bedrijven zijn niet akkoord met de nieuwe regelgeving die de stad voor maaltijdbezorging wil invoeren. Daarin is ook een plafond voorzien voor commissies die in rekening mogen worden gebracht – De Amerikaanse supermarktketen Kroger realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 31,7 miljard dollar, tegenover 30,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 820 miljoen dollar naar 839 miljoen dollar – La Compagnie des Alpes lanceert vanaf volgende winter een eigen treinverbinding tussen Londen en de skigebieden in de Franse Alpen. Over het initiatief, dat onder de naam Travelski Express op de markt wordt gebracht, heeft het bedrijf een akkoord getekend met de spoorgroep Eurostar.

De Amerikaanse financiële dienstverlener Mastercard wil het bedrijf CipherTrace, dat zich toespitst op beveiliging en fraude binnen de cryptowereld, overnemen. Financiële details over de transactie werden niet meegegeven. De acquisitie geeft Mastercard de mogelijkheid om meer dan 900 cryptocurrencies over de blockchain te volgen – De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet neemt met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,2 miljard pond op. De middelen zullen worden gebruikt om de balans van het bedrijf te herstellen en zijn verdere groei te kunnen ondersteunen – Het staalconcern ArcelorMittal zet in Liberia een nieuw project voor de ontginning van ijzererts op. Daarover heeft het bedrijf een overeenkomst getekend met de Liberiaanse regering. De overeenkomst heeft een waarde van 800 miljoen euro. Gestart wordt met een productie van 15 miljoen ton per jaar.

Het Duitse energieconcern RWE mag twee nieuwe windparken in Duitse wateren gaan bouwen. Dat heeft bedrijf gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De sites komen in de Noordzee (225 megawatt) en de Baltische Zee (300 megawatt). De parken zouden over vijf jaar elektriciteit beginnen te leveren – In de Verenigde Staten is Wells Fargo veroordeeld tot een boete van 250 miljoen dollar. De financiële groep wordt gesanctioneerd wegens een gebrek aan vooruitgang bij het aanpakken van langdurige problemen bij diensten rond hypotheken – De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft vier jaar geleden 900 miljoen euro illegale staatssteun ontvangen. Dat is de stelling van de Europese Commissie. Het geld bleek nodig om Alitalia te redden, maar gaf de maatschappij volgens de Europese Commissie een concurrentieel voordeel.

Het veilinghuis Sotheby’s gaat de kunstcollectie van de familie Macklowe verkopen. De verzameling omvat werken van onder meer Mark Rothko, Andy Warhol en Alberto Giacometti en zou ongeveer 600 miljoen dollar kunnen opleveren. Daarmee zou de collectie van Macklowe de duurste verzameling zijn die ooit is geveild – Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo neemt zijn Franse sectorgenoot HRA Pharma, producent van pleisters tegen blaren, over van de investeerders Astorg en Goldman Sachs Asset Management. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro – De gaspijpleiding NordStream 2 is afgewerkt. Dat heeft het Russische bedrijf Gazprom gemeld. NordStream 2 moet Russisch gas leveren aan Duitsland en volgt een traject door de Oostzee. Daardoor kan Rusland bij zijn gastransporten naar Europa het grondgebied van Oekraïne omzeilen.

Afvalverwerker Renewi investeert 60 miljoen euro in drie Vlaamse recyclagefabrieken. Daarbij worden nieuwe sorteerlijnen geïnstalleerd in de vestigingen van het bedrijf in Gent en Puurs. Een derde locatie moet nog worden aangeduid. De investeringen kaderen in de strengere regels die Vlaanderen voor recyclage wil invoeren – Uitgeverij Roularta stopt op het einde van de maand oktober de verspreiding van het reclameblad De Streekkrant. Opgemerkt wordt dat de financiële toestand van de publicatie niet langer houdbaar is. Op zijn piek bereikte De Streekkrant een publiek van 3,5 miljoen mensen – Het bouwbedrijf Ferrokonstrukt gaat in vereffening. Vorig jaar haalde de onderneming met crowdlending nog een bedrag van 1,25 miljoen euro op. Het is twijfelachtig of de investeerders dat geld kunnen recupereren. Ook dreigen dertig arbeidsplaatsen verloren te gaan.