managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 12 september 2021

Posted by managing21 on september 12th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk is verzet gerezen tegen de plannen van overheid om onder de Theems een nieuwe tunnel aan te leggen. Londen wil met de Silvertowntunnel voor de eerste keer in dertig jaar een eerste nieuwe verbinding onder de rivier aanleggen. De infrastructuur, die midden dit decennium in gebruik genomen zou moeten kunnen worden, wordt in milieukringen op ongeloof onthaald. Opgemerkt wordt dat de tunnel de luchtverontreiniging in Londen opnieuw zal doen stijgen. London hoopt aan de werken van de tunnel, die meer dan 1 miljard pond zal kosten, in de lente volgend jaar te kunnen beginnen. De tunnel moet Silvertown met Greenwich verbinden. Dat moet de mogelijkheid bieden om de congesties in de Blackwalltunnel aan te pakken. Londen zegt onvoldoende verbindingen tussen beide oevers van de Theems te hebben.

Er hebben zich zeven kandidaten gemeld voor de overname van Equans, de dienstendochter van het Franse energieconcern Engie. Naast de Franse industriële groepen Bouygues, Eiffage en Spie zouden ook de investeerders Bain Capital, Carlyle Group, Apollo Global Management en CVC Capital Partners- PAI Partners hebben gemeld – In het Verenigd Koninkrijk stelt de Financial Conduct Authority (FCA) zich vragen over de steun die influencer Kim Kardashian aan de virtuele munt Ethereum Max verleent. Kardashian heeft haar volgens opgeroepen om in de cryptomunt te beleggen – De Zweedse slotenmaker Assa Abloy neemt een aantal divisies van zijn Amerikaanse sectorgenoot Spectrum Brands Holdings over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,3 miljard dollar. Door de overname kan de Zweedse groep zijn activiteiten in de Verenigde Staten versterken.

De Duitse autobouwer BMW heeft er alle vertrouwen in dat zijn verkopen in China volgend jaar verder zullen stijgen. Dat heeft Nicolas Peter, financieel directeur van de Duitse constructeur, gemeld. Vele Chinezen hebben volgens hem door de corona-reisrestricties middelen opgespaard om andere uitgaven te doen – Het Nederlandse bouwconcern BAM Group verkoopt zijn Duitse activiteiten aan de investeerder Gustav Zech. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. BAM Deutschland heeft een jaaromzet van circa 500 miljoen euro met ongeveer 750 medewerkers – De Chinese autobouwer Great Wall Motor wil in de loop van volgend jaar een elektrische compacte wagen en een hybride suv in Europa op de markt brengen. Gestart zou worden met een verdeling in Duitsland. Daarna zouden andere Europese markten volgen.

In Australië heeft een rechtbank twee divisies van de Duitse verzekeraar Allianz een boete van 1,5 miljoen Australische dollar opgelegd wegens onregelmatigheden met de verkoop van reisverzekeringen. De betrokken divisies dreigen zich ook tegen een strafrechtelijk klacht te moeten verdedigen – De Amerikaanse bank JPMorgan neemt een belang van bijna 75 procent in Volkswagen Payments. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Onder zijn nieuwe eigenaar zou Volkswagen Payments zich ook op financiële verrichtingen buiten de autosector toespitsten – De bank Goldman Sachs wil zijn filiaal Petershill Partners naar de London Stock Exchange brengen. Geraamd wordt dat het bedrijf daarbij een waarde van meer dan 5 miljard dollar zal meekrijgen. Petershill Partners beschikt over een aandelenportefeuille van 187 miljard dollar.

De Zwitserse rekruteerder Adecco neemt het Franse bedrijf Qapa, een aanbieder van oplossingen voor de digitale arbeidsmarkt, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 65 miljoen euro – De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai Motor wil over zeven jaar van al zijn modellen ook versies met een krachtbron op basis van waterstof aanbieden.  Dat heeft het concern gemeld. Hyundai ontwikkelde zijn eerste waterstofauto al bijna een kwarteeuw geleden – In Griekenland hebben de autoriteiten gemeld bereid te zijn om een belang van 65 procent in het nationale gastnetwerk Depa Infrastructure aan de Italiaanse groep Italgas te verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 733 miljoen euro zijn gemoeid – Ook de Tsjechische groep EP Investment had interesse in het Griekse netwerk getoond. Griekenland verkoopt dit jaar voor 1,8 miljard euro staatsactiva.

Het Belgische technologiebedrijf PharmaFluidics wordt overgenomen door de Amerikaanse diagnostica-specialist Thermo Fisher. Financiële details over de transactie zijn niet gemeld. PharmaFluidcs is een spinoff van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) – De Belgische kredietmakelaar Mozzeno wil volgend jaar een aanbod rond uitgesteld betalen voor ecommerce-bedrijven op de markt brengen. De kredietformule zou kunnen worden aangepast voor aankopen voor een bedrag van minstens 1.500 euro. Mozzeno hoopt met de nieuwe dienst begin volgend jaar te kunnen starten – Het biotechbedrijf Flamingo, vorig jaar opgericht als een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) start een samenwerking met zijn Californische sectorgenoot Ionis voor de ontwikkeling van een aantal nieuwe behandelingen voor kankers met lage overlevingskansen.