managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 13 september 2021

Posted by managing21 on september 13th, 2021

In de Verenigde Staten wil de overheid de uitbouw van corridors voor hogesnelheidstreinen met een injectie van 10 miljard dollar ondersteunen. Dat staat in een dossier van de House Transportation and Infrastructure Commission. Een even groot budget zou worden voorzien voor de versterking van de mobiliteit van mensen met een laag inkomen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich een sterk supporter van hogesnelheidstreinen getoond en heeft aangekondigd de Verenigde Staten het meest duurzame, veiligste en snelste spoorwegsysteem van de wereld te willen bezorgen. Een eerste hogesnelheidslijn van de Verenigde Staten zou in Californië tegen eind dit decennium moeten in gebruik genomen moeten worden. De kost was vorig jaar geraamd op 80 miljard dollar, maar gerekend wordt op een uiteindelijke prijs van 99,8 miljard dollar.

Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines gaat met leningen en obligaties een bedrag van 300 miljard yen (2,73 miljard dollar) ophalen om zijn financiële positie te versterken. De Japanse maatschappij stelde eerder tijdens het lopende kwartaal nog maandelijks 5 miljard yen op te gebruiken. In het eerste kwartaal bedroeg dat verlies nog tussen 10 miljard yen en 15 miljard yen per maand – Het bedrijf Sea uit Singapore heeft met een kapitaalronde een bedrag van 6 miljard Singaporese dollar opgehaald. Daarmee laat het bedrijf, actief in gaming en e-commerce, de grootste kapitaaloperatie in Zuidoost-Azië optekenen – De nieuwe spraakassistent van Google wordt onder de loep genomen door de Europese Commissie. Android zou in de toekomst automatisch met de Google Assistent worden uitgerust. Daardoor zou de concurrentie op de markt worden ondermijnd.

In de Verenigde Staten heeft de Securities & Exchange Commission (SEC) aangekondigd aan bedrijven informatie te vragen over de gevolgen van de Russische hacking-operatie tegen de groep SolarWinds. De aanval werd negen maanden opgemerkt, maar over de concrete gevolgen is voorlopig slechts weinig bekend – De Duitse autobouwer Volkswagen staat open voor partnerships met andere constructeurs voor de ontwikkeling van software. Dat heeft Herbert Diess, chief executive van Volkswagen, benadrukt. Volkswagen heeft voor zijn software-activiteiten de divisie Cariad opgericht – In de Verenigde Staten moet de luchtvaart zijn emissieniveaus tegen het eind van dit decennium met 20 procent hebben verminderd. Dat heeft de Amerikaanse regering gezegd. De maatregelen moet de sector aanzetten om meer gebruik te maken van duurzame brandstoffen.

De Amerikaanse pakketbesteller United Parcel Service (UPS) neemt de besteldienst Roadie over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Door de overname krijgt UPS een betere toegang tot besteldiensten voor online aankopen. Roadie had onder meer keten Home Depot als klant – In Zwitserland heeft de aandelenbeurs SIX Swiss Exchange van de autoriteiten toelating hebben ontvangen voor de lancering van zijn nieuwe SIX Digital Exchange voor de handel in digitale aandelen. Daardoor moet de beurs toegang krijgen tot onder meer de handel in cryptovaluta – De Britse retailer Marks & Spencer gaat de toekomst van zijn Franse activiteiten herzien. Dat heeft een woordvoerder van de groep bevestigd. Opgemerkt wordt dat de nieuwe handelsregels door de Brexit een impact heeft op de beschikbaarheid van goederen in de winkels.

In de Verenigde Staten heeft een groep republikeinse politici geprotesteerd tegen de beslissing van de overheid om het Chinese bedrijf Huawei toe te laten Amerikaanse chips te kopen voor zijn autodivisie. Daardoor zou Huawei volgens de politici informatie kunnen vergaren over de Amerikaanse transportinfrastructuur – Bioskoopketen Cineworld zal 170 miljoen dollar compensaties betalen aan de voormalige aandeelhouders van Regel Entertainment. Die aandeelhouders hadden geprotesteerd tegen de betaling die ze hadden ontvangen toen Regal vier jaar geleden door Cineworld werd overgenomen – De Verenigde Staten hebben beslist opnieuw handschoenen van het Maleisische bedrijf Top Glove in te voeren. De import was vorig jaar opgeschort omdat Top Glove gebruik zou hebben gemaakt van dwangarbeid. De problemen zouden inmiddels echter zijn opgelost.

De Oostenrijkse chemiegroep Borealis is in het kapitaal gestapt van het energiebedrijf Electrawinds uit Oostende. Borealis betaalt 25 miljoen euro voor een belang van 10 procent in het Vlaamse energiebedrijf. In de installaties van Electrawinds kunnen momenteel jaarlijks 120.000 ton afval van huishoudens en bedrijven worden verwerkt – Het technologiebedrijf Qpinch, een spin-off van de Universiteit Gent, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 10 miljoen euro opgehaald. De Federale Participatiemaatschappij (FPIM) en investeerder Capricorn namen elk voor 5 miljoen euro aan de operatie deel – Het Oqton uit Gent wordt overgenomen door de Amerikaanse groep 3D Systems. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 180 miljoen dollar. Oqton is een ontwikkelaar van cloudsoftware om ingewikkelde productieprocessen te automatiseren en te vergemakkelijken.