managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 14 september 2021

Posted by managing21 on september 14th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk heeft de douane tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een recordbedrag van 2,2 miljard pond invoerrechten ontvangen. Het jaar voordien was er tijdens dezelfde periode sprake van 1,6 miljard pond inkomsten. Dat blijkt uit cijfers van de Britse HM Revenue and Customs (HMRC). De stijging moet worden toegeschreven aan de Brexit-maatregelen die begin dit jaar van kracht zijn geworden. Die ingrepen hebben Britse invoerders de eerste zes maanden van dit jaar een extra bedrag van 600 miljoen pond gekost. In totaal werden ongeveer 2.000 voedingsproducten door de maatregelen getroffen. Waarnemers merken op dat veel Britse bedrijven nog altijd met de nieuwe invoerregels worstelen en vaak gewoon betalen wat de douane vraagt. Britse bedrijfsorganisaties zeggen onvoldoende tijd te hebben gekregen om zich aan te passen.

Frankrijk gaat opnieuw champagne naar Rusland uitvoeren. De export was eerder opgeschort omdat het Franse product in Rusland als schuimwijn moest worden aangeboden. Alleen de binnenlandse productie mag in Rusland sjampanskoje worden genoemd. Het is niet duidelijk wat onderhandelingen tussen beide partijen hebben opgeleverd – Het Amerikaanse softwarebedrijf Freshworks wil met zijn beursgang op de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 912 miljoen dollar ophalen. De totale waarde van het bedrijf wordt daardoor geraamd op 8,9 miljard dollar – Het cryptoplatform Coinbase wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 1,5 miljard dollar ophalen. De opbrengsten van de operatie zullen voor algemene bedrijfsdoeleinden worden ingezet. Het bedrijf zegt zijn balans door de transactie tegen lage kosten verder te willen versterken.

In Duitsland werd windkracht tijdens de eerste helft van dit jaar als belangrijkste energiebron vervangen door steenkool en ligniet. Een gebrek aan wind tijdens de lente vereiste een sterkere  inzet van fossiele brandstoffen. Dat heeft Destatis, het Duitse bureau voor statistiek, gemeld. Het aandeel van windkracht zakte van 29 procent naar 21 procent – De Amerikaanse supermarktketen Walmart is geen samenwerking gestart met de cryptomunt Litecoin. Dat heeft het bedrijf gemeld in een reactie op een aantal berichten in de Amerikaanse media, waar van de collaboratie gewag was gemaakt – De Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation mag nog eens zes toestellen van het type Rafale leveren aan Griekenland. Daarover heeft Dassault een akkoord bereikt met de Griekse regeringen. Griekenland krijgt hierdoor de beschikking over een vloot van 24 Franse gevechtsvliegtuigen.

In Italië heeft het bedrijf Safilo, producent van zonnebrillen en sportbrillen, een akkoord gesloten met de invloedrijke designer Chiara Ferragni, onder meer auteur van de blog The Blonde Salad. Begin volgend jaar komen er brillen van het merk Chiara Ferragni op de markt – In Frankrijk heeft Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester van Parijs, zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen die volgend jaar in haar land worden georganiseerd. Waarnemers zeggen echter dat Hidalgo weinig kans heeft om huidig president Emmanuel Macron te verslaan – In de nieuwe fabriek van de Indiase scooterbouwer Ola Electric Mobility zullen uitsluitend vrouwen worden aangeworven. Dat heeft Bhavish Aggarwal, topman van Ola, gezegd. De fabriek moet jaarlijks tien miljoen elektrische scooters bouwen. Dat komt overeen met 15 procent van de wereldwijde productie.

De alternatieve taxidienst Uber moet zijn chauffeurs in Nederland in dienst nemen. De collectieve arbeidsovereenkomst voor het taxivervoer geldt ook voor hen. Dat heeft een rechter in Amsterdam beslist nadat de vakbond FNV klacht tegen het bedrijf had neergelegd – In het Verenigd Koninkrijk hebben de autoriteiten beslist om het contract met de Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva, leverancier van vaccins, te verbreken. Het bedrijf zou afspraken niet nakomen over leveringen. Valneva ontkent echter de aantijgingen. Het Verenigd Koninkrijk had 190 miljoen dosissen van het vaccin besteld – In China dreigt het fintechconcern Ant Group zijn applicatie, die meer dan één miljard gebruikers heeft, te  moeten opsplitsen. De Chinese regering wil dat de producten Huawei en Jiebei, gespecialiseerd in kredieten, in een afzonderlijk platform worden ondergebracht.

De logistieke groep Katoen Natie denkt aan een verdere uitbreiding van zijn vestiging in de haven van Tallinn, de hoofdstad van Estland. Het bedrijf heeft er officieel een vierde magazijn geopend. Katoen Natie investeerde in de vestiging tot nu toe al 50 miljoen euro – Deme Concessions neemt in het consortium Thistle Wind Partners (TWP), een samenwerking met Qair Marine en Aspiravi International, deel aan het offshore windturbineproject ScotWind in Schotland. Daarbij stelt het consortium zich kandidaat voor de leasing van een aantal offshore sites – Telecomoperator Proximus heeft opnieuwe de uitzendrechten voor de UEFA Champions League voor de volgende drie seizoenen binnengehaald. Dat heeft Proximus gemeld. Het contract omvat 137 wedstrijden van de UEFA Champions League, de play-offs en de UEFA Super Cup.