managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 15 september 2021

Posted by managing21 on september 15th, 2021

Ierland wil de omvang van zijn kudde runderen beperken. Dat is volgens de Ierse regering voor het land de beste manier om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie te kunnen realiseren. De omvangrijke kudde zorgt ervoor dat Ierland bij de uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking in Europa de derde grootste producent is. Runderen zijn immers een belangrijke producent van methaan, een broeikasgas dat op de klimaatverandering een beduidend grotere impact heeft dan koolstofdioxide. Maar bij die plannen botst de Ierse overheid op verzet van de machtige Irish Farmers Association. Ierland telt meer dan 130.000 boerderijen, met een gemiddelde oppervlakte van 55 hectare. Een Ierse boerderij telt gemiddeld minder dan honderd runderen. Een groot deel van die ondernemingen worden geleid door parttime landbouwers.

Het Zwitserse bedrijf Sportradar, opgericht door Carsten Koerl en aanbieder van sportdata, heeft met een introductie op de technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 513 miljoen euro opgehaald. Daarmee wordt de totale waarde van de onderneming geraamd op 8 miljard dollar. Sportradar verschaft data aan meer dan 900 uitbaters van sportweddenschappen – De Deens juwelier Pandora wil de volgende jaren telkens een omzetgroei tussen 6 procent en 8 procent realiseren. Dat heeft Alexander Lacik, chief executive van Pandora, gezegd. Daarbij mikt de Deense juwelier vooral op jongeren tot vijfentwintig jaar – Het Duitse bedrijf Mytheresa, een online verkoper van luxemode, realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van 612,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 36,2 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 55,2 procent tot 54,9 miljoen euro.

Het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande staat op instorten. De onderneming heeft inmiddels een schuld van 300 miljard dollar opgebouwd. Daarmee torst Evergrande de zwaarste schuldenlast van het wereldwijde bedrijfsleven.  Gevreesd wordt dat bouwprojecten voor 1,4 miljoen woningen nooit zullen kunnen worden opgeleverd – Het Amerikaanse bedrijf Intuit, ontwikkelaar van financiële software, neemt zijn sectorgenoot Mailchimp over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 12 miljard dollar gemoeid. Door de overname breidt Intuit zijn productengamma voor kleine bedrijven uit – Het technologiebedrijf Apple heeft de lancering van zijn nieuwe smartphone iPhone 13 aangekondigd. De batterij zal 2,5 uur langer elektriciteit kunnen leveren en zou ook 50 procent sneller zijn dan zijn concurrentie. Het bedrijf brengt ook nieuwe iPads en een nieuwe Apple Watch op de markt.

De online retailer Amazon wil meer dan 125.000 magazijniers en vrachtvervoerders in dienst nemen. Dat personeel moet de nieuwe logistieke centra van de groep in de Verenigde Staten bemannen. Amazon bouwde dit jaar al meer dan 250 Amerikaanse vestigingen en heeft nu nog eens honderd extra sites aangekondigd – De Britse winkelketen JD Sports heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard pond. Dat betekende een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij van 41,5 miljoen pond naar 364,4 miljoen pond – De Britse online supermarkt Ocado boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 517,5 miljoen pond. Dat betekende een daling met 10,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ocado meldde dat een robotbrand het bedrijf 10 miljoen pond heeft gekost.

De Amerikaanse luchtvaartgroep Boeing verwacht dat er tot het einde van volgend decennium behoefte zal zijn aan 43.500 nieuwe verkeersvliegtuigen, met een totale waarde waarde van 7,2 biljoen dollar. In deze nieuwe raming is sprake van vijfhonderd vliegtuigen meer in vergelijking met vorig jaar – Macao gaat aan zijn gokwereld strengere regels opleggen. Onder meer zouden er beperkingen worden opgelegd aan de dividenden die de uitbaters aan hun aandeelhouders kunnen uitkeren. Ook zou een beperking op het aantal goktafels worden ingevoerd – In het Verenigd Koninkrijk heeft de investeringsbank Peel Hunt zijn introductie op de beurs van Londen aangekondigd. Peel Hunt, in handen van zijn management, had begin deze eeuw al eens een notering op de Londense beurs, tot de bank door de Belgische KBC Groep werd overgenomen. 

Autobouwer Volvo Car werft vijfhonderd extra werkkrachten aan voor de productie van elektrische wagens in zijn vestiging in Gent. Daarnaast maken ook zevenhonderd tijdelijke werknemers kans op een contract van onbepaalde duur. Bij Volvo Cars in Gent werken momenteel al zevenduizend mensen – De Waalse groep Hamon boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 142,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kon een winst van 3,4 miljoen euro worden gemeld, tegenover een verlies van 17,2 miljoen euro de eerste helft vorig jaar – Het bedrijf Umicore gaat in beroep tegen de strengere normen die de provincie Antwerpen aan zijn recyclagefabriek in Hoboken heeft opgelegd. De strengere voorwaarden moeten het loodgehalte in het bloed van omwonende kinderen verder doen dalen.