managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 16 september 2021

Posted by managing21 on september 16th, 2021

Extreme weersomstandigheden zullen de Verenigde Staten dit jaar meer dan 100 miljard dollar kosten. Daarmee wordt het recordverlies van 99 miljard dollar het voorbije jaar gebroken. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een bezoek aan het National Renewable Energy Laboratory in Golden (Colorado) gezegd. De president voerde daarbij aan dat nagenoeg één op drie Amerikaanse gemeenschappen  de voorbije maanden is getroffen door rampen die aan de klimaatverandering moeten worden gelinkt. Hij verwees daarbij onder meer naar de orkaan Ida die in minstens acht Amerikaanse staten aan meer dan tachtig mensen het leven heeft gekost. Daarnaast waren er ook overstromingen in Texas en Louisiana en grote bosbranden in Californië, terwijl een reeks staten deze zomer de hoogste temperaturen uit hun geschiedenis lieten optekenen.

In New York is maaltijdbezorger DoorDash tegen het stadsbestuur een proces begonnen. DoorDash verzet zich tegen een nieuwe wet die de stad wil invoeren en waarbij maaltijdbezorgers zouden worden verplichten om de klantgegevens te delen met de restaurants die de maaltijden leveren. DoorDash maakt gewag van een inbreuk op de privacy van de klanten – Het Zweedse modeconcern Hennes & Mauritz realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 55,6 miljard Zweedse kroon (5,5 miljard euro). Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar – Het restaurant Noma van chef-kok René Redzepi in Kopenhagen krijgt van Michelin een derde ster. Noma werd eerder al vier keer tot beste restaurant van de wereld bekroond. Noma werd door Redzepi achttien jaar geleden opgericht.

Het Amerikaanse beleggingsplatform Interactive Brokers biedt klanten ook activiteiten met de cryptomunten bitcoin, ethereum, bitcoin cash en litecoin aan. Milan Galik, chief executive van het platform, wijst erop dat individuele en institutionele beleggers steeds vaker interesse in digitale munten tonen – In New York is tegen de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore een rechtszaak wegens grootschalige omkoping van Afrikaanse politici. De feiten kwamen aan het licht door de bekentenissen van de trader Anthony Stimler, die twee jaar geleden bij Glencore vertrok – Facebook wist dat de applicatie van dochterbedrijf Instagram een schadelijke invloed heeft op sommige jonge gebruikers. Dat heeft een klokkenluider bij Facebook aan de Amerikaanse krant Wall Street Journal gemeld. Een aantal Amerikaanse politici eisen meer uitleg van het bedrijf.

Geen enkele financiële groep heeft de voorbije twintig jaar meer boetes moeten betalen dan Bank of America. De instelling diende in totaal 70,1 miljard euro, verdeeld voor 251 boetes, te betalen. Dat blijkt uit een rapport van BrokerChososer. Op de tweede plaats staat JPMorgan Chase met een bedrag van 30,3 miljard euro, verdeeld over 179 boetes – De Zwitserse uitzendgroep Adecco haalt met de uitgifte van een obligatielening een bedrag van 1,5 miljard euro op. Die middelen zullen worden gebruikt om de aankoop van het ingenieursbedrijf Akka te financieren – De Australische onderneming Who Gives A Crap, producent van toiletpapier uit gerecycleerd papier, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 41,5 miljoen Australische dollar (26 miljoen dollar) opgehaald. Onder meer de Belgische investeerder Verlinvest nam aan de kapitaaloperatie deel.

In Spanje heeft de regering beslist om een bijkomende belasting te heffen op de winsten van de energiebedrijven. Die inkomsten wil de Spaanse overheid gebruiken om de consumenten te helpen om de hogere prijs van de elektriciteit op te vangen. Dat moet de maandelijkse factuur 22 procent goedkoper maken – Het restaurant Noma van chef-kok René Redzepi in Kopenhagen krijgt van Michelin een derde ster. Noma werd eerder al vier keer tot beste restaurant van de wereld bekroond. Redzepi richtte Noma achttien jaar geleden samen met televisiekok Claus Meyer op – De Spaanse textielgroep Inditex boekte de eerste helft van dit jaar een omzet van 11,94 miljard euro. Dat was 50 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Inditex boekte daarbij een winst van 1,27 miljard euro, tegenover een verlies van 195 miljoen euro de eerste helft vorig jaar.

De cementgroep Holcim wil 400 miljoen euro investeren om op zijn site in Obourg (Henegouwen) een nieuwe fabriek te bouwen. De fabriek moet Holcim toelaten zijn uitstoot drastisch te beperken. De fabriek zal daarvoor krijt in zijn productieprocessen door kalk vervangen – De holding 3D Capital, in handen van de familiale groepen Donck en Desimpel, overweegt het bedrijf Plastiflex uit Beringen, fabrikant van kunststof slangen, te verkopen. Naast een geheel of gedeeltelijke verkoop zou volgens de holding ook aan een partnership kunnen worden gedacht – Het proces tegen Fortis is op een sisser geëindigd omdat het parket een strategische vergissing heeft begaan. Dat heeft Jean-Marc Meilleur, voormalig procureur des konings in Brussel, gezegd in een boek over het proces. Het was volgens Meilleur fout om geen vennootschappen voor de strafrechter te dagen.