managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 17 september 2021

Posted by managing21 on september 17th, 2021

Grondstoffenproducent Fortescue Metals Group heeft in Australië een samenwerkingsakkoord gesloten met de Wintaware Guruma Aboriginal Corporation. Die collaboratie moet de ontwijkingen van nieuwe ontginningen van ijzererts in Solomom in het westen van Australië opvolgen. Dat heeft Fortescue meegedeeld. De samenwerking moet ervoor zorgen dat het Guruma-volk een actieve partner is in de ontwikkeling van nieuwe industriële activiteiten op zijn territorium. Tussen beide groepen was eerder onenigheid ontstaan omdat Fortescue terreinen van de Guruma te hebben geruimd zonder de lokale bevolking te raadplegen. De terreinen zouden sites hebben bevat die voor de Guruma van historisch belang waren. Fortescue heeft zich inmiddels bij de Guruma hiervoor verontschuldigd. Eerder kwam Rio Tinto om gelijkaardige redenen in problemen.

De Duitse bandenfabrikant Continental heeft zijn aandrijfdivisie Vitesco Technologies naar de beurs van Frankfurt gebracht. Vitesco produceert aandrijfsystemen en onderdelen voor elektrische wagens. Met de transactie was een bedrag van 2,4 miljard euro gemoeid – De Amerikaanse autobouwer Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, start over enkele maanden met zijn productie. Dat gebeurt in een fabriek in de Duitse stad Ulm (Baden-Württemberg), die door Iveco, partner van Nikola, werd omgebouwd. De eerste exemplaren moeten begin volgend jaar op de weg verschijnen – De Britse makelaar IG Group realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 222 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf ziet ook de aangroei van nieuwe klanten versnellen.

De Duitse voetbalclub Borussia Dortmund heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 86,5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen volgens de club worden gebruikt om een aantal financiële verplichtingen te voldoen en eventuele verliezen in de nasleep van de coronacrisis te compenseren – In de Verenigde Staten is het advocatenkantoor Pomerantz Law Firm een class action begonnen tegen Philips. Het bedrijf wordt ervan betich misleidende verklaringen te hebben gedaan over de terugroepactie van beademingsapparatuur – De online supermarkt Picnic heeft in een nieuwe financieringsronde 600 miljoen euro opgehaald om zijn groei te versnellen en de duurzaamste boodschappen bezorgservice van Europa te worden. De nieuwe investering moet een versnelde uitrol van Picnic in Europa mogelijk maken, vooral in Duitsland en Frankrijk.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil de volgende jaren een versnelde groei realiseren. Daarbij wil het bedrijf over vijf jaar een trafiek van 225 miljoen passagiers te kunnen realiseren. Eerdere ramingen hadden gewag gemaakt van 200 miljoen passagiers. Ryanair rekent erop slots van rivalen te kunnen overnemen – Het Nederlandse bedrijf Scholt Energy heeft zijn plannen voor een introductie op de beurs van Amsterdam ingetrokken. Opgemerkt wordt dat een beursgang dit ogenblik voor het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de holding Waterland, niet geschikt leek – De Nederlandse chemiegroep DSM gaat zijn materialendivisie afsplitsen. Het bedrijf wil zich in de toekomst toespitsen op gezondheid, voeding en biowetenschappen. De divisie bestaat telt een duizendtal werknemers. Op termijn wordt een verkoop niet uitgesloten.

Het Amerikaanse energiebedrijf First Solar, fabrikant van zonnepanelen, wil over een periode van twee jaar zijn wereldwijde productiecapaciteit verdubbelen. Inmiddels is de onderneming gestart met de bouw van een nieuwe fabriek in de staat Ohio. Met dat project is een investering van 680 miljoen dollar gemoeid – Vanop de basis Cape Canaveral in Florida heeft Spacex de allereerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht gelanceerd. De bemanning bestaat immers niet uit professionele astronauten, maar louter uit burgers die voor de reis betaald – Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle realiseerde tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 9,73 miljard dollar. Dat was 4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg daarbij met 2 procent tot 2,9 miljard dollar.

Koffiefabrikant Miko uit Turnhout boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 48,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst groeide van 2,1 miljoen euro naar 44,1 miljoen euro. In dat cijfer zit wel de verkoop van de verpakkingsdivisie begrepen – Het chemiebedrijf Azelis haalt met zijn introductie op de beurs van Brussel een bedrag van 1,71 miljard euro op. Dat is de grootste introductie die Euronext Brussel in veertien jaar heeft laten optekenen. Het bedrijf wil de middelen investeren in een verdere groei – De Belgische investeerder Vendis neemt een meerderheidsbelang in het Duitse bedrijf Model Car World en diens zusterbedrijf Blue Brixx. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Oprichter Kalus Kiunke behoudt een minderheidsaandeel in de Duitse groep.