managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 18 september 2021

Posted by managing21 on september 18th, 2021

In de Amerikaanse staat Missouri heeft een particuliere partij op een verkoop van het veilinghuis Selkirk Auctioneers & Appraisers een terrein van 42 acres in de buurt van de stad Warrenton gekocht voor een bedrag van 2,2 miljoen dollar. Het gebied omvat onder meer Picture Cave, een grot met muurschilderingen van de Osage Nation. De koper wenste anoniem te blijven. Vertegenwoordigers van de Osage Nation zeggen in een reactie de verkoop te betreuren. De inheemse groep had graag zelf de terreinen gekocht om op die manier belangrijke getuigenissen uit hun geschiedenis voor de toekomst te bewaren. De verkopende partij was een familie uit St Louis, die het terrein bijna zeventig jaar in bezit heeft gehad. Picture Cave werd door de oorspronkelijke bewoners gebruikt voor heilige rituelen en begrafenisplechtigheden. De schilderingen zijn minstens duizend jaar oud.

In Rusland heeft de overheid de Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Google gedwongen om een applicatie van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny uit hun aanbod te halen. Volgelingen van Navalny maken hun beklag dat de Amerikaanse bedrijven aan de druk van de Russische president Vladimir Poetin toegeven – De Franse autobouwer Renault gaat in eigen land nog eens 2.000 extra banen schrappen. Eerder al was een afslanking met 4.600 arbeidsplaatsen aangekondigd. De nieuwe ingreep kadert in de transformatie die Renault naar elektrische mobiliteit wil maken – In Zuid-Korea heeft Hyundai Heavy Industries, een van de grootste scheepsbouwers ter wereld, met zijn introductie op de beurs van Seoul een bedrag van 935 miljoen dollar op. Dat geld zal vooral gebruikt worden voor investeringen diverse nieuwe technologieën voor de scheepvaart. 

De Italiaanse financiële groep Fidueram, onderdeel van Intesa Sanpaolo, neemt de Luxemburgse Compagnie de Banque Privée Quilvest over. De transactie kadert in de internationale groeistrategie van Fidueram. De Italiaanse groep breidt met de overname zijn portefeuille met 7 miljard euro aan activa uit – De restauratiewerken aan de kathedraal Notre-Dame in Parijs kunnen van start gaan. De stabiliteit van de kathedraal, die in april twee jaar geleden door een grote brand zwaar werd beschadigd, zou immers zijn gegarandeerd. Hierdoor zou er niet langer instortingsgevaar zijn – De Amerikaanse investeerder Cerberus heeft eventueel interesse om het belang van 15,6 procent dat de Duitse overheid in de Duitse financiële groep Commerzbank aanhoudt. De Duitse overheid nam tijdens de financiële crisis dertien jaar geleden een belang in Commerzbank.

Frankrijk protesteert tegen de beslissing van Australië om een contract ter waarde van 75 miljard euro voor de levering van duikboten te schrappen. Australië kiest voor een samenwerking met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Australië had vijf jaar bij het Franse Naval Group twaalf duikboten besteld – Fox Entertainment heeft het nieuwsplatform TMZ van WarnerMedia overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Harvey Levin, oprichter van TMZ, behoudt de dagelijkse leiding over het nieuwsplatform – Het Duitse chemieconcern Basf start een samenwerking met de Chinese groep Contemporary Amperex Technology, één van de grootste batterijproducenten ter wereld. Het partnership moet een duurzame waardeketen voor batterijen ontwikkelen. Financiële details over het project werden niet meegedeeld.

Een onderzoek van de Zwitserse farmagroep Novartis met een nieuw middel voor de behandeling van prostaatkanker heeft positieve resultaten opgeleverd. Dat heeft het bedrijf gemeld. De behandeling zou tot een vertraging van het ziekteverloop kunnen leiden – Indien de staalprijzen blijven stijgen, overweegt het Amerikaanse concern US Steel de bouw van een nieuwe fabriek. De nieuwe fabriek zou over drie jaar met de productie van start moeten kunnen gaan. Gemikt wordt op een productie van drie miljoen ton staal per jaar – Het taxibedrijf Uber heeft het vertrek van technisch directeur Sukumar Rathnam aangekondigd. Een reden voor de scheiding werd niet gegeven, maar eerder al was melding gemaakt van wrijvingen tussen Rathnam en productdirecteur Sundeep Jain. Rathnam werkte eerder voor Amazon en was sinds vorig jaar bij Uber actief.

De Brussels Motorshow zal in januari volgend jaar toch zijn 99ste editie kunnen beleven. Dat heeft Febiac, de federatie van de Belgische autosector en organisator van het autosalon op de Heizel, gemeld. Door het afhaken van importeur D’Ieteren waren twijfels gerezen over de toekomst van het evenement – Een chip van het Waalse farmabedrijf Nyxoah voor de behandeling van slaapapneu heeft in de Verenigde Staten de status van Breakthrough Device Designation gekregen. Hierdoor kan het product mogelijk versneld op de Amerikaanse markt worden gebracht – Het bedrijf Sortlist uit Brussel, dat ondernemingen met marketingbureaus in contact moet brengen, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 11 miljoen euro opgehaald. Met de nieuwe middelen wil Sortlist zijn internationale groei versnellen. Daarbij wordt nu gedacht aan Angelsaksische markten.