managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 19 september 2021

Posted by managing21 on september 19th, 2021

De Franse autofabrikant Citroën wil volgend jaar een nieuw model lanceren in India en Latijns-Amerika. Daarmee wil Citroën zijn wereldwijde afzetmarkt verder uitbreiden. Dat heeft Stellantis, het moederbedrijf van Citroën, gemeld. Citroën is momenteel vooral actief op de Europese markt. Amper 15 procent van de wereldwijde verkoop is buiten Europa gesitueerd. Dat aandeel moet midden dit decennium tot 30 procent zijn opgevoerd. Voor Citroën betekenen de plannen een terugkeer naar India, een markt die de Franse constructeur in de jaren dertig van de voorbije eeuw verliet. Ook op dit ogenblik maken veel automerken een einde aan hun aanwezigheid in India omdat ze er moeilijk in lukken een winstgevende activiteit op te zetten. Stellantis verwacht dat India einde dit decennium na China en de Verenigde Staten de grootste automarkt van de wereld zal zijn geworden.

Frankrijk en Rusland hebben beslist om gesprekken over het dispuut rond de verkoop van champagne op te starten. Volgens een nieuwe Russische wet mag alleen binnenlandse schuimwijn onder de naam shampanskoye op de markt worden gebracht. Franse champagne moet zich in Rusland als mousserende wijn voorstellen – De Duitse groep Infineon heeft in de Oostenrijkse stad Villach een nieuwe fabriek voor de productie van halfgeleiders in gebruik genomen. Bij de investering was een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid. Gerekend wordt op een omzet van 2 miljard euro – Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft in India misbruik gemaakt van het marktoverwicht van zijn besturingssysteem Android. Dat heeft de Indiase kartelautoriteit geoordeeld. Google zegt in een reactie ervan overtuigd te kunnen zijn te bewijzen dat Android de concurrentie aanmoedigt.

De Amerikaanse staat New Jersey wil zijn investering van 182 miljoen dollar in de groep Unilever van de hand doen. New Jersey is niet akkoord met de beslissing van Ben & Jerry, onderdeel van Unilever, om zijn activiteiten op de Westelijke Jordaanoever stop te zetten. Dat is volgens New Jersey een boycot van Israël door Unilever – Het Duitse modehuis Hugo Boss bekijkt de mogelijkheden om een aantal andere merken over te nemen. De transacties moeten de groei van Hugo Boss ondersteunen. Dat heeft Daniel Grieder, chief executive van het Duitse modehuis, gezegd – De Faroër, een autonoom territorium van Denemarken, hebben gezegd de jacht op dolfijnen opnieuw te zullen evalueren. Onlangs was zware verontwaardiging gerezen nadat meer dan 1.400 dolfijnen waren gedood. Onder meer de organisatie Sea Shepherd uitte zware protesten.

Regulatoren in Aziatische luchtvaartcentra zoals Singapore en Hongkong hebben gedreigd met repercussies tegen de Europese Unie. De Aziatische autoriteiten reageren daarmee op de Europese beslissing om luchtvaartmaatschappijen te dwingen hun slots, die tijdens de coronacrisis waren bevroren, opnieuw te activeren – De Britse online moderetailer Asos wil de verloning van zijn management in de toekomst aan duurzame doelstellingen koppelen. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar recyclage en energiegebruik, maar ook naar de mensenrechten in de buitenlandse voorraadketen – In de Verenigde Staten zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar het cryptocurrency-platform Binance. Gekeken wordt naar mogelijke aanwijzingen van insider tranig en marktmanipulatie. Binance zegt in een reactie strikt volgens de wetgeving te handelen.

Medewerkers van de Wereldbank hebben de voorbije jaren gegevens gemanipuleerd om de rangschikking van China in de wereldwijde economie te verbeteren. De medewerkers zouden volgens een rapport hebben gehandeld in opdracht van de top van de Wereldbank – De beslissing van het Latijns-Amerikaanse land El Salvador om de handel in bitcoin officieel te adopteren, heeft onmiddellijke negatieve implicaties voor zijn kredietratings. Dat heeft het ratingbureau S&P Global gemeld. Onder meer zou het moeilijker worden financiering van het Internationaal Monetair Fonds te krijgen – De reclamegroep S4 Capital van Martin Sorrell neemt het technologiebedrijf Zemoga over. De transactie moet S4 Capital een nieuwe mogelijkheid bieden om zijn dienstverlening aan multinationale klanten verder uit te breiden. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld.

Het Belgische bouwbedrijf Denys heeft de bouwrobot Dreamcutter ontwikkeld. De machine biedt bouwondernemingen grote ondergrondse projecten zoals parkings en metrostations in sterk verstedelijkte buurten uit te voeren zonder grote hinder aan de oppervlakte te veroorzaken – Het bedrijf Cowboy uit Brussel, fabrikant van elektrische fietsen, wil met een nieuwe kapitaalronde een bedrag van minstens 50 miljoen dollar ophalen. De bijkomende middelen moeten Cowboy toelaten zijn marktpositie verder te versterken – Het Nederlandse cryptobedrijf Blox heeft een samenwerkingscontract gesloten met Club Brugge. Blox wordt daarbij voor twee jaar mouwsponsor van de Belgische voetbalploeg. Het Nederlandse cryptobedrijf is sinds begin dit jaar in België actief. Blox zou inmiddels 350.000 geregistreerde gebruikers tellen.