managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 20 september 2021

Posted by managing21 on september 20th, 2021

In de Verenigde Staten heeft een groep organisaties rond de Council on American-Islamic Relations opgeroepen tot een boycot van de vestigingen van hotelketen Hilton. Reden voor de oproep is de beslissing van de Chinese autoriteiten om op site van een vernielde moskee van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang een hotel te bouwen. China is eerder al internationaal op de korrel genomen voor de vervolging van de Oeigoeren. Volgens een aantal critici moet daarbij gewag worden gemaakt van een culturele genocide, waarbij moskeeën en andere culturele sites van de Oeigoeren worden vernield. Grote groepen Oeigoeren worden in heropvoedingskampen opgesloten. Hilton wijst er echter op dat het bedrijf met een franchise-model werkt, waardoor de groep slechts in beperkte mate invloed kan hebben op de ontwikkeling en het beheer van de hotelsites.

Taiwan heeft gedreigd China opnieuw voor de World Trade Organization (WTO) te dagen. Opgemerkt wordt dat China onterecht de import van Taiwanese appelproducten blokkeert. Volgens China zouden de appels mogelijk een ziekte kunnen hebben. Volgens Taiwan gebruik China economie als een wapen – Het Saoedische petrochemische concern Sabic is een joint-venture op met de Amerikaanse oliegroep ExxonMobil. Het samenwerkingsverband zou activiteiten in de Golf van Mexico willen opstarten. Gemikt wordt onder meer op een jaarlijkse productie van 1,8 miljoen ton ethyleen – In Rusland heeft het bedrijf Glavkosmos van de regering een budget van 4,4 miljard roebel (60,6 miljoen dollar) toegewezen gekregen om een raket en ruimteschip voor toeristische ruimtereizen te ontwikkelen. Een eerste lancering zou over drie jaar moeten worden gepland.

Het luchtvaartconcern International Air Groep (IAG) heeft geen plannen om bij zijn aandeelhouders miljarden euro op te halen om de impact van de coronacrisis te kunnen opvangen. Dat heeft Luis Gallego, chief executive van het concern, gezegd. Er zou volgens Gallega daarentegen mogelijk met bankleningen worden gewerkt – In de Verenigde Staten heeft Dayakar Mallu, een voormalig manager van het farmabedrijf Mylan, toegegeven zich aan handel met voorkennis schuldig te hebben gemaakt. De activiteit zou Mallu (51) meer dan 4 miljoen dollar hebben opgeleverd – De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zich akkoord verklaard om de prijzen voor een order van maatschappij AirAsia uit Maleisië te herzien. AirAsia had bij Airbus vierhonderd toestellen van het type A320 besteld, maar dreigde die bestelling onder invloed van de coronacrisis te moeten herschikken.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft plannen voor een kapitaalronde van 2,14 miljard euro aangekondigd. Dat geld zou moeten gebruikt worden om eerdere Duitse staatshulp terug te betalen. Lufthansa ontving vorig jaar 9 miljard euro Duitse staatssteun om de impact van de coronacrisis te kunnen opvangen – In Engeland is de Britse uitvinder Clive Sinclair overleden. Sinclair (81) ontwikkelde onder meer een zakrekenmachine en betaalbare huiscomputers. Het bedrijf van Sinclair was de eerste onderneming die erin lukte meer dan één miljoen machines te verkopen – Het Saoedische energieconcern Aramco wil de ontwikkeling van het gasveld Jafurah ook voor buitenlandse investeerders open stellen. Het project zou een investering vergen van ongeveer 110 miljard dollar. Er zouden al gesprekken met een aantal kandidaten zijn gestart.

De Engelse voetbalclub Manchester United heeft het voorbije seizoen, dat eind juni werd afgesloten, een omzet geboekt van 494,1 miljoen pond. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover het seizoen voordien. Het verlies liep daarbij echter op van 23,2 miljoen pond naar 92,2 miljoen pond – Op de Europese Spaceport in Frans Guyana zijn de eerste tests voor de nieuwe lanceerraket Ariane 6 van start gegaan. Ariane 6 moet de capaciteit van de Europese ruimtevaart verder versterken – Egypte en Soedan hebben zich akkoord verklaard om de gesprekken over de Grand Ethiopian Renaissance Dam met Ethiopië te hervatten. De dam op de Nijl moet het grootste hydroelektrische project van Afrika worden, maar heeft tot wrijvingen met Egypte en Soedan, die voor hun watervoorraden vrezen, geleid. De Verenigde Naties hadden op nieuwe gesprekken aangedrongen.

Luierproducent Ontex rust zijn fabriek in de Italiaanse stad Ortona uit met zonnepanelen die jaarlijks 11.600 megawattuur aan duurzame energie moeten opleveren. Dat komt overeen met de energievoorziening van 3.500 gezinnen. De site moet het grootste zonnepark uit de Italiaanse bedrijfswereld worden – Voetbalclub AA Gent is mogelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar. Voorzitter Ivan Dewitte en chief executive Michel Louwagie zouden plannen hebben om hun aandelen te verkopen. Hoofdsponsor VDK Bank, die zelf ook een belang in de club heeft, zegt echter dat van een verkoop geen sprake kan zijn – Spoorwegmaatschappij NMBS zal vanaf januari volgend jaar een flexibel treinabonnement voor telewerkers aanbieden. Dat heeft Georges Gilkinet, federaal minister van mobiliteit, gemeld. Het abonnement wordt alleen op een smartphone beschikbaar.