managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 21 september 2021

Posted by managing21 on september 21st, 2021

In Roemenië zijn twee journalisten en een milieuactivist door een groep van twintig individuen aangevallen en mishandeld terwijl ze een documentaire filmden over illegale ontbossing in het land. Dat heeft de milieubeweging Greenpeace gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de uitrusting en de opnames van de journalisten werden vernield. De Roemeense autoriteiten hebben de aanval veroordeeld en vragen dat het aan het gerechtelijk onderzoek naar de feiten grote aandacht zou worden besteed. Milieuverenigingen waarschuwen dat de illegale ontbossing in Roemenië toeneemt. Daarbij moeten volgens hen ook in toenemende mate aanvallen tegen journalisten en activisten worden opgemerkt. De Europese Commissie is vorig jaar tegen Roemenië een juridische procedure gestart omdat het land onvoldoende zou doen om de illegale bosontginning te stoppen.

De Amerikaanse maaltijdbezorger DoorDash gaat in een groot aantal Amerikaanse staten, Canada en Australië voortaan ook bier, wijn en sterke drank bezorgen. Dat heeft het bedrijf gemeld. De dranken kunnen besteld worden bij restaurants, supermarkten en slijterijen. Het nieuwe aanbod zou meer dan 100 miljoen klanten bereiken – Het cryptoplatform Coinbase ziet af van zijn plannen om een eigen digitaal leenproduct op de markt te brengen. Daarmee geeft Coinbase toe aan de druk van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), die met eventuele juridische stappen dreigde – De coronatest Covistix van Sorrento Therapeutics levert goede resultaten op. Dat blijkt uit een studie van het Mexicaanse Inmegen Institute. Covistix zou betere resultaten opleveren dan de snelle antigeentesten van Panbio die in het algemeen worden gebruikt.

Polen moet de Europese Commissie een dagelijkse dwangsom van 500.000 euro betalen omdat het land weigert de bruinkoolmijn van Turow te sluiten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist in een klacht van buurland Tsjechië. Polen wil de mijn echter niet sluiten omdat de energiezekerheid van het land in het gedrang zou kolen – Twitter heeft een schikking getroffen van 809,5 miljoen dollar in een klacht wegens misleiding zes jaar geleden. Beleggers zeggen te zijn misleid over het aantal gebruikers. Ondanks de schikking houdt Twitter vol rechtmatig te hebben gehandeld – De Chinese autofabrikant Li Auto verwacht het derde kwartaal van dit jaar 24.500 elektrische wagens te verkopen. Die raming ligt tussen vijfhonderd en vijftienhonderd exemplaren lager dan eerdere vooruitzichten. Het bedrijf wijst daarbij naar het tekort aan computerchips. 

Het energiebedrijf Plug Power wil de grootste duurzame waterstoffabriek aan de Amerikaanse westkust laten bouwen. Gestreefd wordt naar een productie van 30 ton vloeibare waterstof per dag. De fabriek moet over drie jaar operationeel zijn. Financiële details over de transactie werden niet gemeld – De Duitse supermarktketen Aldi voert in Londen een test uit met een supermarkt zonder kassa’s. Klanten hebben voor hun aankopen enkel een applicatie nodig die registreert welke goederen worden gekocht. Na het verlaten van de winkel wordt er automatisch afgerekend – Het Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft goede resultaten kunnen melden bij tests met Enhertu, een potentieel middel tegen borstkanker. De overlevingskansen zouden gevoelig stijgen. Het middel zou veel beter werken dat Kadcyla, dat momenteel als standaard behandeling wordt ingezet.

Het energieconcern Equinor en zijn partners hebben toestemming gekregen om de export van de offshore aardgasvelden Oseberg en Troll voor de kust van Noorwegen volgend jaar telkens met 1 miljard kubieke meter te verhogen. Dat moet de bevoorrading van de Europese markt garanderen – Shell heeft bezittingen ter waarde van 9,5 miljard dollar in het Permian Basin in de Verenigde Staten aan sectorgenoot ConocoPhilips verkocht. Shell heeft in het Permian Basin een productie van ongeveer 175.000 vaten olie per dag. Shell kreeg negen jaar geleden de rechten op het gebied – Het Franse beursplatform OVHcloud wil met een introductie op de beurs van Parijs een bedrag van 400 miljoen euro ophalen. De familie Klaba, oprichter van het platform, blijft wel hoofdaandeelhouder. Met de nieuwe middelen wil het platform zijn marktpositie verder versterken.

Smartfin Capital, het fonds rond de fintechpionier Jurgen Ingels, investeert 15 miljoen euro in de Nederlandse groep Recharge, een platform voor prepaidbetalingen. Smartfin Capital rekent erop dat het Nederlandse bedrijf binnen twee tot drie jaar een waarde van meer dan 1 miljard dollar hebben – De vastgoedgroep Cofinimmo gaat in Spanje drie nieuwe woonzorgcentra bouwen. Met de investering is een bedrag gemoeid van 34 miljoen euro. De sites, die 437 bedden omvatten, zijn doorverhuurd aan de Spaanse groep Amavir – De vastgoedgroepen Leasinvest Real Estate en Extens, die beiden de holding Ackermans & van Haaren als aandeelhouder hebben, smelten samen tot het nieuwe bedrijf Nextensa. De fusiegroep beschikt over een investeringsportefeuille van ongeveer 280 miljoen euro. De samensmelting werd eerder dit jaar aangekondigd.