managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 22 september 2021

Posted by managing21 on september 22nd, 2021

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met luchtvaartmaatschappij Air New Zealand rond de mogelijke inzet van vliegtuigen op waterstof voor binnenlandse vluchten over een beperkte afstand. Air New Zealand zal daarbij bekijken op welke manier waterstof op zijn netwerk, operaties en infrastructuur zou kunnen hebben. Greg Foran, chief executive van Air New Zealand, zegt dat de studie meer informatie moet verstrekken voor eventuele keuzes tussen waterstof en elektriciteit, die elk als potentiële opties voor vliegtuigreizen op kortere afstanden worden bestempeld. Op langere afstanden zou dan beroep gedaan worden op duurzame brandstoffen. Airbus bekijkt momenteel drie verschillende potentiële concepten voor de productie van waterstof-vliegtuigen, die midden volgend decennium hun debuut zouden kunnen maken.

De Franse drankengroep Pernod Ricard neemt The Whisky Exchange, een online drankenhandel van de Britse familiale groep Singh over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Pernod Ricard wil met de overname zijn positie op de online drankenmarkt verder versterken – Het olieconcern Shell gaat op zijn site in Pernis (Rotterdam) een fabriek voor de aanmaak van biobrandstoffen bouwen. De fabriek krijgt een capaciteit van 820.000 ton. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. De productie zou de uitstoot van 2,8 miljoen ton koolstofdioxide kunnen helpen vermijden – Het muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft bij zijn notering op de beurs van Amsterdam een waarde van 46 miljard euro laten optekenen. De Franse groep Vivendi bracht een belang van 60 procent in het label naar de beurs en blijft zelf nog voor 10 procent eigenaar.

Een enkele dosis van het coronavaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson biedt een sterke en langdurige bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden. Dat blijkt volgens het bedrijf uit nieuwe tests die met het vaccin werden uitgevoerd. Een derde dosis zou een verder verhoogde bescherming bieden – De Amerikaanse pakketbezorger Fedex realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 22 miljard dollar, tegenover 19,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 1,25 miljard dollar naar 1,11 miljard dollar – Het taxibedrijf Uber Technologies zal tijdens het derde kwartaal van dit jaar winstgevend worden. Die mijlpaal wordt eerder bereikt dat vooraf werd verwacht. Dat heeft Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, gezegd. In juli en augustus werd al een breakeven gerealiseerd.

Het Amerikaanse gokbedrijf Draftkings heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Britse sectorgenoot Entain. Dat heeft Entain bevestigd. Entain zegt het bod te zullen bestuderen. Financiële details over het voorstel werden niet meegedeeld, maar gewag wordt gemaakt van een bedrag van 20 miljard dollar – De Amerikaanse woningbouwer Lennar realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 6,94 miljard dollar. Dat betekende een toename met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 111 procent tot 1,41 miljard dollar – De Noorse bulkrederij Western Bulk Chartering heeft met zijn introductie op de beurs Euronext Oslo een bedrag van 130 miljoen kronen opgehaald. De waarde van de rederij, die over een vloot van ongeveer 120 schepen beschikt, wordt nu geraamd op 1,01 miljard kronen (98,4 miljoen euro).

De Japanse Mitsubishi Financial Group verkoopt zijn Amerikaanse retailbank Union Bank aan de US Bancorp. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar. US Bancorp wil door de overname zijn aanwezigheid aan de Amerikaanse westkust verder versterken – De Amerikaanse groep Adobe Systems, fabrikant van software, boekte tijdens het voorbije kwartaal een omzet van 3,94 miljard dollar, tegenover 3,23 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep daarbij van 955 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar – De Duitse milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe heeft de Duitse autobouwers BMW en Mercedes-Benz voor de rechter gedaagd. De milieugroep eist dat de autobouwers tegen eind dit decennium stoppen met de productie en verkoop van verbrandingsmotoren. De klacht is de eerste actie van de groep tegen de Duitse autosector.

De Belgische handtassenfabrikant Delvaux zal opnieuw door de Fransman Jean-Marc Loubier worden geleid. Dat heeft het Zwitserse luxeconcern Richemont, dat Delvaux eerder dit jaar heeft overgenomen, gemeld. Loubier stond eerder al aan het hoofd van Delvaux, maar vertrok twee jaar geleden – Het energieconcern Engie Electrabel brengt zijn Nuclear Investment Fund van Luxemburg naar Brussel. De activa worden ondergebracht bij het Belgische Nuclear Liabilities Fund (BNLF) en moeten door gediversifieerde beleggingen voldoende rendement creëren om de volgende decennia het beheer van het kernafval te financieren – Reisorganisator TUI zal in de toekomst zijn vloot vliegtuigen, die uit een honderdtal toestellen bestaat, op luchthaven Brussels Airport in Zaventem laten onderhouden. Daarvoor zullen enkele tientallen ingenieurs en technici worden aangeworven.