managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 23 september 2021

Posted by managing21 on september 23rd, 2021

De technologiegroep Google koestert plannen om het kantorencomplex St. John’s Terminal in New York aan te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Het kantorencomplex, gelegen in Manhattan, zou over twee jaar in gebruik moeten worden en moet een aanvulling worden van de site die Google momenteel aan Hudson Square in New York in gebruik heeft. Het bedrijf, dat over grote cashreserves beschikt, wil met de transactie profiteren van de lage prijzen die momenteel op de kantorenmarkt in de Verenigde Staten worden opgetekend. Google volgt daarmee het voorbeeld van andere grote technologiebedrijven. Amazon kocht vorig jaar het complex Lord & Taylor aan Fifth Avenue in New York voor een bedrag van 978 miljoen dollar. Andere sectoren, zoals de financiële wereld, proberen daarentegen vastgoed te verkopen.

De Chinese vastgoedgroep Evergrande heeft met zijn crediteuren een akkoord over de afbetaling van een schuld van 232 miljoen yuan (30,7 miljoen euro). Daarmee heeft de groep een faillissement voorlopig kunnen vermijden. De problemen zijn echter niet achter de rug. De volgende dagen moeten opnieuw leningen worden afbetaald – In Europa lopen banken in Griekenland, Portugal en Spanje de grootste risico’s om door de impact van de klimaatverandering zwaar te worden geraakt. Dat staat in een rapport van de Europese Centrale Bank over 1.600 banken uit de eurozone – De Verenigde Staten hebben het voorbije jaar meer energie geëxporteerd dan ingevoerd. Er kon een overschot van 27 miljard dollar worden gemeld. Dat was vooral te danken aan de uitvoer van aardgas. De Verenigde Staten waren minstens vijfenveertig jaar een netto invoerder van energie.

De bevolking van Litouwen wordt aangeraden om Chinese smartphones weg te gooien. Een onderzoek van het Litouwse ministerie van defensie wees immers uit dat de telefoons van de Chinese technologiegroep Xiaomi software zou bevatten om een aantal kritische boodschappen te censureren – De Verenigde Staten en Frankrijk gaan overleg plegen voor een oplossing van de problemen die tussen beide landen zijn ontstaan over de verkoop van duikboten aan Australië. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse collega Emmanuel Macron afgesproken – Netflix heeft een overeenkomst gesloten met The Roald Dahl Story Company. De streamingdienst verwerft door de transactie de rechten op alle boeken van de Britse schrijver. Die zal de streamingdienst gebruiken voor de productie van nieuwe films, televisiereeksen, games en theatershows.

Het Duitse bedrijf HomeToGo, een online aanbieder van toeristische accommodaties, heeft een notering op de beurs van Frankfurt gekregen. Dat gebeurde door een fusie met het blancocheque-bedrijf Lakestar Spac, een fonds van ondernemer Klaus Hommels. De waarde van HomeToGo wordt geraamd op 1,2 miljard euro – Filmster en activist Leonardo DiCaprio investeert in Mosa Meat, een Nederlandse producent van kweekvlees. Dat heeft het bedrijf gemeld. Mosa Meat werd vijf jaar geleden opgericht als een spinoff van de Universiteit Maastricht en produceert rundvlees in een bioreactor – In Zwitserland heeft de farmagroep Novartis heeft het bedrijf Arctos Medical, gespecialiseerd in gentherapie, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Arctos Medical ontwikkelt behandelingen die patiënten met zwaar gezichtsverlies moeten helpen.

Het Franse bedrijf Calyxia, producent van alternatieve producten voor de klassieke microcapsules in plastic, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 15 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de verdere expansie van het bedrijf – Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global heeft dochterbedrijf UPC Poland verkocht aan Play, een Poolse divisie van de Franse groep Iliad. De waarde van UPC Poland wordt geraamd op een bedrag van 1,53 miljard euro – In Brazilië zijn de autoriteiten een onderzoek gestart naar de activiteiten van JPMorgan Chase. Er zouden aanwijzingen zijn dat de financiële groep betrokken zou zijn bij het omkoopschandaal rond het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. De speurders zouden zich onder meer baseren op een getuigenis van Rodrigo Berkowitz, een voormalig trader van Petrobras.

Het softwarebedrijf Itineris uit Gent overweegt een introductie op de beurs. Maar ook een verkoop aan een overnemer wordt niet uitgesloten. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Itineris is grotendeels in handen van Edgard Vermeersch, die het bedrijf achttien jaar geleden oprichtte – Het onderzoek naar Donesta, een middel tegen opvliegers tijdens de menopauze, heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen. Dat heeft het Luikse farmabedrijf Mithra, ontwikkelaar van Donesta, meegedeeld. Het middel wordt getest op 2.200 vrouwen tussen veertig en vijfenzestig jaar – De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia koestert interesse om zijn vloot van zijn huidige thuisbasis Schiphol naar Brussels Airport over te brengen. Dat heeft Marcel de Nooijer, chief executive van Transavia, bevestigd. Transavia heeft een vloot van 44 vliegtuigen.