managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 27 november 2021

Posted by managing21 on november 27th, 2021

In het Verenigd Koninkrijk is een onderzoek gestart naar de organisatie Fashion for Relief, opgericht door het Britse model Naomi Campbell. Dat heeft de Britse Charity Commission gemeld. Er zouden mogelijk een aantal problemen zijn gerezen met het management van de organisaties. Onder meer zou er sprake kunnen zijn van een aantal onzorgvuldigheden in de boekhoudkundige reportage. Naomi Campbell richtte Fashion for Relief ruim vijftien jaar geleden op. Met de organisatie van onder meer modeshows met beroemde personen haalde Fashion for Relief geld op voor de ondersteuning van een aantal doelen. De organisatie heeft gezegd zijn volle medewerking aan het onderzoek te zullen verlenen. De Charity Commission had Fashion for Relief eerder dit jaar een actieplan overhandigd om het financiële management te verbeteren.

De Duitse chipproducent Infineon heeft Jochen Hanebeck tot chief executive benoemd. Hij moet bij het bedrijf Reinard Ploss opvolgen. Ploss was negen jaar lang chief executive van het bedrijf. Hanebeck was de voorbije vijf jaar operationeel directeur van Infineon en krijgt in zijn nieuwe functie een mandaat van zes jaar – Een coronapil van het Amerikaanse farmabedrijf Merck kan het aantal hospitalisaties en overlijdens met 30 procent verminderen. Dat blijkt uit een studie bij meer dan 1.400 patiënten. Eerder was nog gewag gemaakt van een bescherming van ongeveer 50 procent – De groep Aperam, producent van roestvrij staal, mag het Duitse recyclagebedrijf ELF Haniel overnemen. De operatie zou geen bedreiging voor de marktconcurrentie vormen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Aperam wil ELF Haniel overnemen voor een bedrag van 357 miljoen euro. 

De autobouwer Tesla heeft een bedrag van 1,13 miljard euro aan subsidies van de Duitse overheid voor de bouw van zijn batterijfabriek in Berlijn afgewezen. De Europese Commissie en het Duitse parlement hadden de staatssteun nochtans goedgekeurd. Tesla gaf geen reden op voor zijn beslissing – In China heeft Hui Ka Yan, stichter van de vastgoedgroep Evergrande, een pakket aandelen in de onderneming verkocht. Daardoor zakt het belang van de ondernemer in Evergrande van 77 procent naar 67,9 procent terug. Hij moet de schulden van het bedrijf drastisch afbouwen – In Ierland heeft Google zich akkoord verklaard om een fiscaal voordeel van 218 miljoen euro aan de overheid terug te betalen. Het akkoord heeft betrekking op fiscale heffingen over het voorbije jaar. In totaal betaalt Google in Ierland daardoor een fiscale bijdrage van 622 miljoen euro.

Cloud Village, de Chinese muziekstreamingdienst van het internetconcern NetEase, neemt een notering aan de beurs van Hongkong. Daarbij wordt aan de onderneming een waarde gekoppeld van 374 miljoen euro. Cloud Village wou oorspronkelijk in augustus al een beursgang doorvoeren – In de Verenigde Staten heeft het ministerie van defensie besloten om een commissie op te richten die meldingen van ufo’s nader te onderzoeken. In juni publiceerde de Amerikaanse regering een rapport over 144 observaties, maar merkte tegelijkertijd op te weinig data te hebben om de aard van de meldingen te kunnen onderzoeken – Het Britse bedrijf Huel, fabrikant van vleesvervangers, streeft naar een introductie op de beurs van Londen. Het bedrijf wil daarbij profiteren van de toenemende populariteit die zijn producten te beurt vallen. Het bedrijf zou mogelijk 1 miljard pond waard zijn.

In het Verenigd Koninkrijk heeft Tim Martin, de voorzitter van de pubketen JD Wetherspoon, zware kritiek geuit op investeerder Fidelity, een van de belangrijkste aandeelhouders van de onderneming. Fidelity had zich verzet tegen een verlenging van het mandaat van twee ervaren directeurs van de pubketen. Volgens Martin probeert Fidelity de onderneming te beschadigen – In China hebben de toezichthouders de taxidienst Didi verzocht om zijn beursnotering in de Verenigde Staten te schrappen. Er zou gevreesd worden voor het lekken van gevoelige gegevens. Didi zou vervolgens mogelijk een beursgang in Hongkong kunnen krijgen – Het Britse mijnbedrijf Cornish Lithium heeft bij investeerder TechMet een bedrag van 18 miljoen pond opgehaald. Het bedrijf zal de middelen gebruiken om de ontginning van lithium in Trelavour (Cornwall) te versnellen.

Pannen pannenfabrikant Cookware Company uit Gent neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Lumenflon over. Dat gebeurt met de steun van investeerder Waterland. Cookware Company neemt 100 procent van de aandelen van het Italiaanse bedrijf over van de familiale groep Prandelli, de oprichters van Lumenflon – Investeerder Quva, in handen van ondernemer Pascal Vanhalst, neemt het bedrijf Resilux, fabrikant van petflessen, over. In eerste instantie verwerft Quva een belang van 57,51 procent in Resilux, maar brengt daarna ook een bod op de resterende aandelen uit – Investeerder Ciam wil dat Telenet een speciaal dividend van 600 miljoen euro uitkeert. Ook wil Ciam dat het bedrijf zijn divisie zendmasten van de hand zou doen. Op die manier zou volgens de investeerder een bedrag van 1 miljard euro aan de aandeelhouders kunnen worden uitgekeerd.