managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 28 november 2021

Posted by managing21 on november 28th, 2021

In de Verenigde Staten hebben de ketens CVS Health, Walmart en Walgreens een bijdrage geleverd aan de opioïdencrisis die het land heeft getroffen. Dat heeft een jury in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) geoordeeld. De ketens waren door de counties Trumbull en Lake voor de rechter gedaagd. Beide counties zouden door overlijdens aan overdosissen elk ongeveer 1 miljard dollar schade hebben geleden. De rechtszaken in Ohio zijn de eerste processen waarbij de retailsector van de geneesmiddelenindustrie aansprakelijk wordt gesteld voor zijn aandeel in de opioïdencrisis. CVS Health, Walmart en Walgreens zijn drie van de grootste apotheekketens van de Verenigde Staten. De counties merken op dat de drie ketens gedurende jaren de ogen gesloten voor de massale bestellingen van opioïden die ze hebben ontvangen.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors neemt een belang van 25 procent in het bedrijf Pure Watercraft, een fabrikant van elektrische boten uit Seattle. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 150 miljoen dollar – De directie van de Nederlandse luchthaven Schiphol schakelt zwijnen in om vogels uit de buurt van de startbaan te houden. De varkens eten het voedsel dat in de grond zit en dat ook de vogels, die een gevaar vormen voor opstijgende vliegtuigen, aantrekt. Er is op een gebied van twee hectaren een pilootproject met negentien zwijnen opgezet – Het Britse waterbedrijf Severn Trent introduceert een programma om de rivieren in het Verenigd Koninkrijk sneller te saneren dan eerder was geëist. Dat heeft de onderneming aangekondigd. Eerder was gewag gemaakt van een kwarteeuw, maar Severn Trent wil de sanering nu in negen jaar realiseren.

In Abu Dhabi start het bedrijf Group 42 met een zelfrijdende taxidienst. Er worden daarvoor tests opgezet op Was Island, waar passagiers over een traject met negen haltes, waaronder hotels en shoppingcentra, worden vervoerd. Er is wel een begeleider aan boord. Group G42 zegt hiermee de eerste zelfrijdende taxidienst van het Midden-Oosten aan te bieden – In Frankrijk heeft autobouwer Renault een belang van 21 procent genomen in het bedrijf Whylot, fabrikant van elektrische motoren. De twee partijen onderhielden al langer een strategisch partnership – Het herstel van de Europese reissector wordt bedreigd door de nieuwe coronamaatregelen die verschillende landen nemen. Dat heeft Michael O’Leary, topman van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, gezegd. O’Leary zegt te vrezen dat het vertrouwen van de consumenten weer een sterke terugslag zal krijgen.

Het Britse gokbedrijf Genius Sports heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 69,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 70,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed echter een verlies van 322 miljoen dollar, tegenover een winst van 9,4 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Het overnamebod van het Duitse concern Volkswagen Group op de Franse autoverhuurder Europcar is door de Franse regulator goedgekeurd. Dat heeft Volkswagen gemeld. Het bod van Volkswagen koppelt aan het Franse bedrijf een waarde van 2,9 miljard euro – De Britse winkelketen Asda, in handen van de familiale groep Issa, heeft Stuart Rose tot voorzitter aangesteld. Rose is een voormalige chief executive van Marks & Spencer (M&S) en stond eerder ook al aan de leiding van de ketens Booker, Iceland en Ocado.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft een klacht neergelegd tegen de Israëlische onderneming NSP Group, ontwikkelaar van spyware. Apple zegt dat de spyware Pegasus van het Israëlische bedrijf een beperkt aantal van zijn klanten wereldwijd heeft aangevallen – In Rusland is de prijs van rode kaviaar gestegen tot meer dan 5.000 roebel per kilogram (68,60 dollar). Dat heeft Rosstat, het Russische bureau voor de statistiek, gemeld. Dat is een absoluut record. Tegen het begin van deze eeuw is er sprake van een verzevenvoudiging – De Duitse autobouwer Daimler gaat in zijn fabriek van Marienfelde in Berlijn een eigen elektrische motor bouwen. De fabriek was tot nu toe gespecialiseerd in de bouw van dieselmotoren. De motor is ontworpen door het Britse bedrijf Nasa, dat eerder dit jaar door Daimler is overgenomen. Marienfelde is de oudste fabriek van Daimler.

In Brussel is een akkoord voor de taxisector bereikt. Dat heeft Rudi Vervoort, minister-president van het Brusselse Gewest, gemeld. Er zou daarbij ook een tijdelijke oplossing, in afwachting van een definitieve regeling, voor de chauffeurs van Uber zijn aangereikt. Eerder was gezegd dat Uber zijn diensten in Brussel moest stopzetten – Investeerder Damier, in handen van ondernemer Yvan Vindevogel, heeft de overname van het Duitse bedrijf Bärbel Drexel afgerond. Bärbel Drexler verkoopt online vitamines en voedingssupplementen aan consumenten – Telecomoperator Proximus gaat zijn straatkasten voor kabelverbindingen ombouwen tot laadpalen voor elektrische auto’s. Gestart wordt met een proefproject in Mechelen. In totaal zouden in Vlaanderen 3.500 straatkasten van Proximus tot ongeveer 7.000 laadpunten kunnen worden omgebouwd.