managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 29 november 2021

Posted by managing21 on november 29th, 2021

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing komt niet meer in aanmerking voor de levering van een vloot gevechtsvliegtuigen aan de Canadese luchtmacht. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van landsverdediging van Canada bevestigd. Boeing was samen met zijn Amerikaanse sectorgenoot Lockheed Martin en het Zweedse bedrijf Saab in strijd voor het contract, dat de levering van 88 gevechtsvliegtuigen voorzag. Met het contract is een investering gemoeid van 15 miljard Amerikaanse dollar. Boeing had met zijn F-18 Super Hornet aan de aanbesteding deelgenomen. Algemeen was verwacht dat de Griffin van Saab als eerste uit de competitie zou wegvallen. Zweden is immers geen lid van de Nato of van Norad, de noord-atlantische defensie-organisatie. De F-15 van Lockheed zou de grootste kans maken om het contract binnen te halen.

In Engeland is autosport-icoon Frank Williams overleden. Williams (79) was de oprichter van de renstal Williams Racing. In totaal werd Williams in de Formule Eén negen keer wereldkampioen bij de constructeurs. Hij leverde ook zeven individuele wereldkampioenen. Vorig jaar werd het bedrijf overgenomen door de Amerikaanse investeerder Dorilton Capital – De Amerikaanse online retailer Amazon zal over drie jaar in Abu Dhabi een nieuw verdeelcentrum in gebruik nemen. De vestiging zal duizenden banen creëren. Amazon werkt daarbij samen met het Abu Dhabi Investment Office (Adio) – Designer Giorgio Armani is in Italië gekroond tot Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito. Dat is de hoogste burgerlijke onderscheiding die in Italië kan worden toegekend. Armani heeft zijn modehuis tot een van de meest herkenbare luxemerken in de wereld uitgebouwd – 

Het Franse defensiebedrijf Dassault Aviation zal aan de luchtmacht van Kroatië twaalf gevechtsvliegtuigen van het type Rafale leveren. Daarover hebben Frankrijk en Kroatië een officieel akkoord ondertekend. De operatie vergt een investering van 999 miljoen euro. De Rafale moet bij de Kroatische luchtmacht de verouderde Russische MiG-21 vervangen – Cambodja heeft een vijftigtal bedreigde rivierschildpadden opnieuw in de rivier Sre Ambel in de kustprovincie Preah Sihanouk uitgezet. Gehoopt wordt dat de soort zich daar weer opnieuw zal kunnen ontwikkelen. Het programma krijgt steun van de Europese Unie – De Britse retailer Marks & Spencer (M&S) gaat Orchard House, zijn winkel langs Oxford Street in Londen, afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Pogingen om het gebouw, dat bijna een eeuw oud is, te laten klasseren, leverden geen resultaat op.

Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) is klaar om van start te gaan met klinische tests met een middel dat mogelijk een behandeling van hiv mogelijk zou moeten maken. Dat heeft het bedrijf gemeld. De aankondiging wordt ook gezien als een zet om de activistische investeerder Elliott Management af te weren – In Chicago is ontwerper Virgil Abloh overleden. Abloh was de creatieve kracht achter de mannencollectie van het Franse modemerk Louis Vuitton. Abloh (41) was ook de oprichter van het modelabel Off-White. Er werd bij de ontwerper twee jaar geleden kanker vastgesteld – Het Britse bedrijf Blue Prism, ontwikkelaar van robotica-software, heeft een overnamebod van 1,22 miljard pond van de Amerikaanse investeerder Vista Equity aanvaard. Ook SS&C Technologies had belangstelling in het Britse bedrijf getoond.

De Chileense luchtvaartmaatschappij Latam Airlines heeft een herstructureringsplan bekend gemaakt. De operatie moet een faillissement beletten en omvat een injectie van 8,19 miljard dollar. Latam Airlines zal daarbij uiteindelijk door zijn schuldeisers Sixth Street Partners, Sculptor Capital en SVP Global worden overgenomen – In het Verenigd Koninkrijk bereidt het computerconcern Raspberry Pi Foundation zich voor om in de lente van volgend jaar een beursgang te realiseren. De waarde van het bedrijf, de grootste Britse verkoper van personal computers, wordt geraamd op 370 miljoen dollar – In Japan reserveert de regering dit jaar voor zijn leger een budget van 6,1 biljoen yen (53,2 miljard dollar). Dat betekent een nieuw record. Het militaire budget vertegenwoordigt daarmee iets meer dan 1 procent van het Japanse bruto binnenlandse product.

Het vastgoedbedrijf Ascencio, verhuurder van retailpanden, wil volgend jaar zijn activiteit naar een vierde markt uitbreiden. Op dit ogenblik is de onderneming actief in België, Frankrijk en Spanje. Voor een uitbreiding wordt gekeken naar Nederland, Portugal of Polen. De huurinkomsten van hert bedrijf stegen vorig jaar met 3,9 procent tot 46,3 miljoen euro – Digitaal Vlaanderen zet een dienst voor datakluizen op. Daarbij wordt samengewerkt met Inrupt, een bedrijf dat is opgericht door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet. De dienst zal beschikbaar zijn voor andere Europese overheden en bedrijven – Werknemers die bij groentehandelaar Greenyard een nieuwe leasewagen krijgt aangeboden, zal nog alleen tussen elektrische modellen een keuze moeten maken. De oude leasewagens verdwijnen geleidelijk uit de vloot naarmate hun leasecontracten aflopen.