managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 30 november 2021

Posted by managing21 on november 30th, 2021

In de Ierse hoofdstad Dublin is de beroemde muziekpub The Cobblestone voorlopig gered. Projectontwikkelaars hadden het gebouw willen afbreken en vervangen door een hotel. Het stadsbestuur van Dublin besliste echter om de bouwvergunning van de ontwikkelaars te weigeren. Tegen de afbraak van de pub – waar ooit The Chieftains en Mary Black optraden – waren zevenhonderd bezwaarschriften ingediend. Ook Malcolm Noonan, Iers minister van erfgoed, had zich tegen de afbraak van de pub verzet. De dreigende afbraak van The Cobblestone werd in Ierland bestempeld als een symbool van de ondermijning van het nationale erfgoed. Het gebouw, waarin ook een muziekschool is gevestigd, is eigendom van de vastgoedgroep Marron Estate. Die krijgt vier weken tijd om tegen de afwijzing van zijn bouwplannen in beroep te gaan.

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 126,12 miljard roebel, tegenover bijna 55,25 miljard roebel inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 2,89 miljard roebel, ,tegenover een verlies van 23,26 miljard roebel het derde kwartaal vorig jaar – De Japanse autobouwer Nissan wil de volgende vijf jaar een bedrag van 16 miljard euro investeren in de productie van elektrische wagens. Dat heeft Makoto Uchida, topman van Nissan, gezegd. Concrete verkoopdoelstellingen werden echter niet meegegeven – Bij het berichtenplatform Twitter heeft chief executive Jack Dorsey zijn vertrek aangekondigd. Dorsey, die het platform heeft opgericht, zal bij Twitter worden opgevolgd door Parag Agrawal, momenteel nog technisch directeur van de onderneming.

British Petroleum (BP) wil in Teesside, in het noordoosten van Engeland, een nieuwe fabriek voor de productie van duurzame waterstof bouwen. De fabriek zou tegen midden dit decennium in gebruik moeten kunnen worden en zou eind dit decennium een capaciteit van 500 megawatt laten optekenen – Het Indiase concern Reliance Industries zou mogelijk een overnamebod op het Britse telecombedrijf British Telecom overwegen. De Indiase groep zou met de overname het marktaandeel van zijn eigen telecommerk Jio’s in het Verenigd Koninkrijk verder willen uitbreiden – De Amerikaanse autoverhuurder Hertz Global Holdings wil voor een bedrag aan 2 miljard dollar aandelen inkopen. Dart heeft het bedrijf aangekondigd. Hertz Global moest vorig jaar nog het faillissement aanvragen, maar is sinds kort opnieuw op de technologiebeurs Nasdaq genoteerd. 

Het Russische gasbedrijf Gazprom boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 2.4 biljoen roebel (28,7 miljard euro). Dat was 70 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij een recordwinst van 581,1 miljard roebel, tegenover een verlies van 251,3 miljard roebel het derde kwartaal van vorig jaar – Het Nederlandse chemieconcern DSM neemt het Noorse bedrijf Vestkorn Milling over. Met de transactie is een bedrag van 65 miljoen euro gemoeid. Vestkorn Milling produceert plantaardige proteïneproducten op basis van erwten en bonen – Het Indiase conglomeraat Tata zou mogelijk interesse hebben in de batterijdivisie van de Britse groep Johnson Matthey. Dat hebben Indiase media gemeld. Johnson Matthey had eerder al gezegd door de toenemende concurrentie geen interesse meer te hebben in de productie van batterijen.

Shurgard, verhuurder van opslagruimte, komt terug op zijn plannen om zijn Zweedse sectorgenoot 24Storage over te nemen. Er is immers een hoger bod van TC Storage BiCo op 24Storage ingediend. Shurgard gaat geen biedstrijd aan – Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna verwacht begin volgend jaar een vaccin tegen de omicron-variant van het coronavirus klaar te hebben. Dat heeft Paul Burton, chief medical officer van het bedrijf, gemeld. Moderna wil eerst een beeld krijgen van de bescherming die zijn huidige vaccin biedt – De Amerikaanse online retailer Amazon is zijn distributienetwerk snel aan het uitbreiden om aan de sterk gestegen vraag tijdens de pandemie te kunnen voldoen. De groep heeft in de Verenigde Staten inmiddels meer dan 450 distributiecentrum. Dat is ruimschoots een verdubbeling tegenover twee jaar geleden.

De Belgische groep Balta verkoopt het merendeel van zijn divisie kamerbreed tapijt en karpetten aan het Britse concern Victoria. Door de verkoop stoot Balta een groot deel van zijn historische activiteit af. Het bedrijf behoudt zijn divisie Modulyss, fabrikant van tapijttegels – Het biotechbedrijf Bone Therapeutics heeft de wereldwijde rechten op Allob, een product op basis van celtherapie, verkocht aan de Chinese groep Link Health. Bone Therapeutics kan met de deal tot 60 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen ontvangen, samen met royalties die oplopen tot 25 procent op de verkoop van het product – Investeerder Bois Sauvage zal tegen de verkoop van de divisie Engineered Foams van Recticel aan Carpenter stemmen. Dat heeft de investeerder bekend gemaakt. Bois Sauvage steunt het overnamebod van de Oostenrijkse groep Greiner op Recticel.