managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 1 december 2021

Posted by managing21 on december 1st, 2021

In Japan heeft elektriciteitsmaatschappij Tokyo Electric Power (Tepco) herstelwerkzaamheden nieuwe aangekondigd aan de kerncentrale Fukushima Daiichi, die tien jaar geleden door een aardbeving en tsunami werd getroffen. De aangekondigde werken hebben betrekking op de ijsmuur die is gebouwd om te beletten dat grondwater in de vernielde kerncentrale zou kunnen doorsijpelen. Tests zouden hebben uitgewezen dat de ijsmuur op bepaalde locaties aan het smelten is gegaan. Tepco heeft in de centrale grote hoeveelheden giftig water in tanks opgeslagen. Bedoeling is om die voorraden na een behandeling in de Stille Oceaan te lozen. Meer dan één miljoen ton water zou volgens Tepco op die manier over een periode van twintig tot dertig jaar tijd worden afgevoerd. Het water bevat de radioactieve isotoop tritium, die niet kan worden verwijderd.

Het Amerikaanse concern Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, moet het animatieplatform Giphy verkopen. Dat heeft de Britse Competition and Markets Authority geoordeeld. Facebook nam Giphy vorig jaar over voor een bedrag van 315 miljoen dollar – De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 1,4 miljard pond. Dat was 52 procent minder dan dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon van 1,3 miljard pond tot 1 miljard pond worden teruggebracht – Het Amerikaanse computerbedrijf HP Enterprises realiseerde tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 7,35 miljard dollar, tegenover 7,21 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep, dankzij een schadevergoeding, van 157 miljoen dollar naar 2,55 miljard dollar.

Chipfabrikant GlobalFoundries, fabrikant van siliconenwafers, boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 1,7 miljard dollar, tegenover 1,1 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte daarbij 5 miljoen dollar winst, tegenover een verlies van 293 miljoen dollar het derde kwartaal vorig jaar – Drankengroep AB InBev wordt de volgende twintig jaar bierleverancier van de Britse pubketen JD Wetherspoon. AB Inbev komt daarbij in de plaats van zijn Nederlandse concurrent Heineken. JD Wetherspoon heeft een netwerk van ongeveer 850 pubs – De Spaanse modegroep Inditex heeft Marta Ortega tot voorzitter benoemd. Ortega (37) wordt bij Inditex de opvolgster van voorzitter Pablo Isla. De nieuwe voorzitter is de dochter van Amancio Ortega, de oprichter van de groep. Oscar Garcia Maceiras is benoemd tot chief executive.

Het Deense speelgoedconcern Lego boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 23 miljard Deense kroon. Dat betekende een stijging met 46 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 140 procent op tot 6,3 miljard kroon. De 20.000 werknemers krijgen elk drie dagen extra verlof aangeboden – De Chinese autobouwer Nio heeft geen plannen om in Polen een fabriek te bouwen. Dat hebben woordvoerders van Nio, constructeur van elektrische wagens, gezegd in een reactie op een aantal mediaberichten. Nio wil zijn Europese activiteiten vanuit Noorwegen distribueren – De Nederlandse drankengroep Lucas Bols realiseerde tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet van 45,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 70 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 1,9 miljoen euro naar 7,7 miljoen euro.

Een rechtbank in Rio de Janeiro heeft Carlos Arthur Nuzman, voormalig voorzitter van het Braziliaanse Olympisch Comité, tot een gevangenisstraf van dertig jaar en elf maanden veroordeeld. Nuzman werd schuldig bevonden aan omkoping. Hij zou steekpenningen hebben betaald om te garanderen dat Rio de Janeiro vijf jaar geleden de Olympische Zomerspelen kreeg toegewezen – De activistische investeerder Bluebell Capital vraagt dat de Zwitserse mijnbouwgroep Glencore zijn activiteiten op het gebied van thermische steenkool zou afstoten. BlueBell Capital wijst erop dat de activiteit duurzame investeerders afschrikt – De Britse retailer Asda heeft een containerschip gecharterd om goederen vanuit Oost-Azië naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. Op die manier wil de retailer mogelijke problemen met bevoorrading tegen de eindejaarsfeesten vermijden.

Het Belgische farmabedrijf UCB heeft de rechten voor de ontwikkeling en de verkoop van zijn middel zampilimab aan Chiesi verkocht. Dat heeft UCB aangekondigd. Financiële details over de overeenkomst werden niet verstrekt. UCB krijgt wel een vooruitbetaling en heeft recht op mijlpaalbetalingen en royalty’s – Baggeraar Deme heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met de groep Njord voor de ontwikkeling van een energie-eiland in het Deense deel van de Noordzee. De groep Njord bestaat uit de bedrijven Acciona, Boskalis en MT Hojgaard. Het energie-eiland zou tachtig tot honderd kilometer voor de Deense westkust komen – Telecomoperator Proximus is inleidende gesprekken begonnen over een mogelijke verkoop van zijn Amerikaanse dochterbedrijf TeleSign, gespecialiseerd in diensten rond digitale identiteit, dubbel authenticatie en beveiligde communicatieplatforms.