managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Donderdag 2 december 2021

Posted by managing21 on december 2nd, 2021

De Italiaanse defensiegroep Leonardo houdt bij de verkoop van zijn dochterbedrijven OTO Melara en Wass, fabrikanten van respectievelijk kanonnen en torpedo’s, geen rekening met de nationaliteit van de overnemer. Dat heeft Alessandro Profumo, chief executive van Leonardo gezegd. Naast het Italiaanse Fincantieri heeft zich ook de Duits-Franse groep KMW+Nexter Defence als een kandidaat-overnemer gemeld. Een aantal Italiaanse politici had al gezegd dat een verkoop aan Fincantieri de beste oplossing zou zijn. De Duits-Franse groep zou een bedrag van ongeveer 650 miljoen euro voor de twee eenheden hebben geboden. Fincantieri zou een lager bod hebben ingediend. Leonardo wil zich op de productie van helikopters, vliegtuigen en defensie-elektronica toespitsen. De twee bedrijven hebben samen 1.500 werknemers in dienst, verdeeld over vier fabrieken.

Het stadsbestuur van New York City mag zijn positie als belangrijkste stad in de internationale zakenwereld niet zomaar vanzelfsprekend beschouwen. Hogere belastingen ondermijnen in ieder geval de populariteit van de Amerikaanse metropool. Dat heeft David Solomon, chief executive van Goldman Sachs, gezegd – De Amerikaanse autobouwer General Motors koestert plannen om een joint-venture te sluiten met de Zuid-Koreaanse groep Posco. Het samenwerkingsverband zou over drie jaar in Noord-Amerika moeten starten met de productie van kathodes voor batterijen – Bij EasyJet heeft voormalig bankier Stephen Hester zijn functie als voorzitter opgenomen. Hester (60) is bij de luchtvaartmaatschappij de opvolger van John Barton, die EasyJet negen jaar heeft geleid, maar in conflict is gekomen met Ioannou Stelios, hoofdaandeelhouder van het bedrijf.

De Franse nutsgroep Suez heeft Sabrina Soussan, tot chief executive aangesteld. Soussan (52) komt over van het Zwitserse bedrijf Dormakaba, gespecialiseerd in de bouw van systemen voor de toegang en beveiliging van gebouwen. Soussan wordt bij Suez de opvolgster van Bertrand Camus, die eerder is vertrokken – De recyclagefabriek van Renault in de Franse stad Flins, in de buurt van Parijs, zal tegen eind dit decennium een omzet van 1 miljard euro moeten realiseren. De fabriek, waar vroeger auto’s werden geproduceerd, zal gebruikte wagens en onderdelen moeten recycleren – De Zweedse autobouwer Volvo Cars boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 60,8 miljard Zweedse kroon. Dat was 7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 4,6 miljard kroon tot 3,3 miljard kroon terug.

De Japanse autobouwer Nissan heeft een vergunning voor de bouw van een zonnecentrale in het noorden van Engeland. Dat heeft Nissan gemeld. De centrale krijgt een capaciteit van 20 megawatt en zou voldoende energie moeten leveren voor elke elektrische Nissan Leaf die in Europa wordt verkocht – De Amerikaanse televisiezender Cable News Network (CNN) heeft nieuwsanker Chris Cuomo voor onbepaalde tijd geschorst. De presentator zou immers onaanvaardbare manier zijn broer Andrew Cuomo, die als gouverneur van New York werd beticht van ontoelaatbaar seksueel gedrag, zou hebben verdedigd – Het mijnconcern Dominion Diamonds heeft zijn belang van 40 procent in de diamantmijn van Diavik verkocht aan partner Rio Tinto. Door de verkoop wordt Rio Tinto volledig eigenaar van de mijn, gelegen in de Canadese Northwest Territories.

Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil wil het volgende halve decennium jaarlijks tussen 20 miljard dollar en 25 miljard dollar investeren. Een bedrag van 15 miljard dollar zal, gespreid over een periode van zes jaar, worden voorzien voor projecten die de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen. De Franse farmagroep Sanofi beschikt momenteel over een vaccin-pijplijn met tien kandidaat-producten die midden dit decennium toepasbaar zouden moeten zijn. Dat heeft het Franse concern gemeld. Het bedrijf wil zijn omzet uit vaccins over een periode van tien jaar verdubbelen – Vertegenwoordigers van de modegroep Gucci dreigen met een rechtszaak tegen de entertainmentbedrijf Universal en Scott Free, de ondernemingen die de televisiereeks ‘House of Gucci’ op de markt hebben gebracht. Gucci is ontevreden over de inhoud van de reeks.

Het Belgische inspectiebedrijf Vinçotte wordt door zijn Nederlandse sectorgenoot Kiwa, in handen van de familiale groep Fentener van Vlissingen, overgenomen. Met de verkoop zou een bedrag van 300 miljoen euro kunnen zijn gemoeid. Vinçotte voerde al langer gesprekken met een aantal overnamekandidaten – Bij de autogroep D’Ieteren Centers hebben de directie en de vakbonden een akkoord gesloten over de sluiting van de vestigingen in Drogenbos en Elsene. Door de sluiting zouden een honderdtal arbeidsplaatsen worden geschrapt – Na een inval van de sociale inspectie is een depot van de het logistieke bedrijf GLS Group verzegeld. Er zouden bij de inspectie verscheidene inbreuken tegen de arbeidswetgeving zijn vastgesteld. Er zou sprake zijn van zwartwerk, maar ook zouden inbreuken tegen de deeltijdse arbeid zijn geregistreerd.