managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Vrijdag 3 december 2021

Posted by managing21 on december 3rd, 2021

Zwitserland heeft een project gelanceerd om 1 miljard Zwitserse frank te verzamelen om sociale en ecologische projecten in ontwikkelingslanden op te zetten. Daarbij zet de Zwitserse staatssecretariaat voor economie een samenwerking met de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse. Bedoeling is om duurzame investeringen in ontwikkelingslanden te stimuleren. Daarbij worden budgetten gereserveerd voor investeringen en veelbelovende projecten. Daarbij zou de publieke sector ook garanties leveren. Ook zouden de eerste verliezen van de projecten worden gedekt, zodat de risico’s van de private investeerder tot een minimum beperkt zouden blijven. Volgens vele investeerders zijn er aan projecten in opkomende markten immers teveel risico’s verbonden. UBS en Credit Suisse willen hun internationale netwerken van investeerders aanspreken om de projecten te steunen.

De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM overweegt zijn kapitaalverhoging uit te stellen, nu veel overheden strenge reisbeperkingen hebben opgelegd om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te beperken. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De maatschappij had eerder gehoopt voor het einde van dit jaar minstens 1 miljard euro op te halen – Het Italiaanse modehuis Armani zal vanaf het volgende winterseizoen in zijn kleding geen angora meer gebruiken. Dat heeft het bedrijf gemeld. Armani stopte vijf jaar geleden met het gebruik van dierlijk bont – Het Britse geneesmiddel Sotrovimab van het farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) kan toegediend worden aan corona-patiënten met ernstige symptomen. Dat heeft de Britse geneesmiddelenautoriteit gemeld. Het middel zou het risico op een hospitalisatie of overlijden met 79 procent verminderen.

Apple zal volgend jaar voor de productie van zijn iPhone 13 volgend jaar bij zijn leveranciers minder onderdelen bestellen. Dat zou het bedrijf aan de leveranciers hebben gemeld. Er zou bij de consumenten een verminderde vraag naar het toestel zijn opgetekend. Volgens waarnemers zouden velen wachten op een volgende generatie van de telefoon – De Duitse autobouwer Mercedes-Benz zal de volgende vier jaar 60 miljard euro investeren in de uitbouw van een elektrische en autonome vloot en de digitale toepassingen – Mercedes-Benz wil eind dit decennium klimaatneutraal functioneren – In Duitsland heeft het gerecht een onderzoek geopend naar misleidende uitstootgegevens van dieselmotoren in een aantal modellen van de Franse automerken Peugeot en Citroën. Dat heeft het openbaar ministerie in Frankfurt bevestigd. Ook de Japanse autofabrikant Mitsubishi wordt genoemd.

Het betaalbedrijf Square zet zijn activiteiten onder zijn nieuwe naam Block verder. Daarmee wil de onderneming beter aansluiten bij nieuwe ontwikkelingen zoals de blockchain-technologie. Alle onderliggende producten behouden hun naam. Alleen Square Crypto, de divisie die zich toelegt op de bitcointechnologie, heet voortaan Spiral – De bus Ebusco 3.0 kan voortaan in alle lidstaten van de Europese Unie worden geregistreerd. Dat heeft het Nederlandse bedrijf Ebusco, fabrikant van elektrische bussen, gemeld. Het bedrijf heeft voor de bus een veiligheidscertificaat van de Europese Unie ontvangen – De Zwitserse farmagroep Novartis beschikt over nagenoeg twintig nieuwe geneesmiddelen die in de loop van de volgende jaar zouden kunnen worden goedgekeurd. Dat heeft Vas Narasimhan, chief executive van Novartis, gezegd.

De Europese Commissie heeft een boete van in totaal 344 miljoen euro opgelegd aan de  banken HSBC Holdings, Barclays, RBS en het Zwitserse Credit Suisse. De boete is het gevolg van de betrokkenheid van de banken bij een kartel, waarbij verboden prijsafspraken werden gemaakt op het gebied van de valutahandel – Het olieconcern Shell heeft de verkoop van zijn bezittingen in het Permian Basin in de Verenigde Staten aan ConocoPhilips afgerond. Dat heeft het concern bekend gemaakt. De verkoop levert Shell 9,6 miljard dollar op. Die inkomsten zullen worden gebruikt om 7 miljard dollar aan de aandeelhouders uit te keren – Het telecombedrijf Veon heeft de verkoop van zijn mobiele netwerktorens in Rusland aan Service-Telecom afgerond. Dat heeft het telecombedrijf gemeld. Met de verkoop is een bedrag van 817 miljoen euro gemoeid.

Baggeraar Deme krijgt een eigen notering op de beurs Euronext Brussel. Deme zou tegen volgende zomer van het moederbedrijf CFE worden afgesplitst. CFE wordt dan een zuivere bouwgroep. Deme bracht vorig jaar met een bedrag van 3,22 miljard euro meer dan twee derde van de totale omzet van CFE aan – De Japanse autobouwer Toyota gaat in Zaventem modules voor brandstofcellen bouwen. De modules zijn voor diverse toepassingen bedoeld. België wordt daarmee na Japan het tweede land waar Toyota modules voor brandstofcellen bouwt. De productie krijgt in eerste instantie een capaciteit van zeshonderd exemplaren per jaar – Tapijtfabrikant Lano uit Harelbeke is gesprekken over de overname van de Franse onderneming Exelgreen, producent van kunstgras, gestart. Voor de overname zal extra kapitaal bij een externe partij worden opgehaald.