managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zaterdag 4 december 2021

Posted by managing21 on december 4th, 2021

Het energiebedrijf Commonwealth Fusion System (CFS), opgezet door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) om energie te produceren op basis van atoomfusie, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 1,8 miljard dollar opgehaald. Het nieuwe financieringspakket zal het mogelijk maken om tegen het midden van dit decennium een proefreactor te bouwen die meer energie genereert dan hij verbruikt. Gehoopt wordt in de eerste helft van volgend decennium een eerste commerciële fabriek in gebruik te kunnen nemen. Het Italiaanse energiebedrijf Eni werd drie jaar geleden de grootste aandeelhouder van het project. Claudio Descalzi, chief executive van Eni, zegt dat het initiatief het uitzicht van het energielandschap compleet zou kunnen veranderen. Kernfusie kan een oneindige bron van energie leveren, zonder schadelijke neveneffecten.

Het bekende Parijse cabaret Lido wordt door de hotelgroep Accor overgenomen van cateraar Sodexo. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Lido werd vijfenzeventig jaar geleden opgericht door de familie Clérico, maar kwam vijftien jaar geleden in handen van Sodexo – Het energieconcern Shell heeft zich teruggetrokken uit Cambo, een olieveld in het Britse deel van de Noordzee. Diverse milieugroepen hadden kritiek op Cambo, waardoor immers een nieuw olieveld zou worden geopend, terwijl men de sector verder wil afbouwen – Het ruimtevaartbedrijf Spacex is in de Amerikaanse staat Florida gestart met de bouw van een lanceerplatform voor de Starship, de raket die gebruikt zal worden om passagiers en vracht naar de maan en de planeet Mars te voeren. Dat heeft Elon Musk, topman van Spacex, gemeld

In de Verenigde Staten is de Federal Trade Commission (FTC) een juridisch geding gestart om de overname van de Britse chipfabrikant Arm door zijn Amerikaanse sectorgenoot Nvidia te blokkeren. Betoogd wordt dat de de deal concurrentieverstorend zou werken. Nvidia wou voor de overname 40 miljard dollar betalen – Het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely heeft de plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Zaandam opgeborgen. Voor het initiatief zou een bedrag van 100 miljoen euro zijn voorzien – In de Verenigde Staten heeft de directie van het voedingsconcern Kellogg, producent van ontbijtgranen, met de vakbonden een nieuwe arbeidsovereenkomst gesloten. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een staking die verschillende fabrieken van het bedrijf sinds begin oktober had stilgelegd.

Het Franse defensiebedrijf Dassault Aviation zal tachtig exemplaren van zijn jachtvliegtuig Rafale F4 aan de Verenigde Arabische Emiraten leveren. Dat heeft Dassault bevestigd. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. De emiraten worden de eerste buitenlandse klanten van het vliegtuig – In China hebben de luchtvaartautoriteiten een luchtwaardigheidsattest voor de Boeing 737 Max afgeleverd. Na twee dodelijke crashes werd het toestel in China gedurende tweeënhalf jaar uit veiligheidsoverwegingen aan de grond gehouden – Het Amerikaanse biotechbedrijf DMC Biotechnologies heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 34 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf heeft alanine, een biologisch en hernieuwbaar aminozuur met toepassingen in cosmetica, voeding en schoonmaakproducten.

De Spaanse voetbalclubs FC Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao willen met hun Project Sustainable een bod doen op La Liga, de Spaanse professionele voetbalcompetitie. Met het project willen de clubs een alternatief lanceren voor het bod van 2 miljard euro dat CVC Capital op 10 procent van de aandelen van La Liga heeft gedaan – Het Franse luxeconcern Hermès, in handen van familie Dumas, wordt in Euro Stoxx50 opgenomen. Dat heeft Qontigo, beheerder van de Stoxx, aangekondigd. In de korf met steraandelen van de eurozone neemt Hermès de plaats in van Universal Music – De Chinese taxi-applicatie Didi zet zijn notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq stop. Didi stond amper vijf maanden op de Nasdaq genoteerd, maar zou door de Chinese autoriteiten onder druk zijn gezet om zich terug te trekken.

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn bestelt zesendertig elektrische bussen bij constructeur Van Hool in Berlaar. Daarnaast worden ook vierentwintig exemplaren besteld bij het Nederlandse bedrijf VDL Bus, dat ook een vestiging in Roeselare heeft. Van Hool heeft momenteel dertien elektrische bussen in dienst – Volvo Cars in Gent krijgt geen gigafactory. Dat heeft het bedrijf bevestigd. De fabriek had drieduizend banen kunnen opleveren, maar Volvo Cars heeft beslist om zijn gigafactory in Zweden te bouwen. Een specifieke locatie is nog niet bekend – Sabena Aerospace, actief in het onderhoud van vliegtuigen, neemt een reeks activiteiten van zijn Duitse sectorgenoot Lufthansa Technik over. Met de overname zijn activiteiten in Zaventem, Charleroi, Maastricht, Amsterdam, Palma, Johannesburg, Kaapstad, Tel Aviv en Kigali.