managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 5 december 2021

Posted by managing21 on december 5th, 2021

Het Amerikaanse concern Procter & Gamble (P&G) wil de ecologische impact van zijn verpakkingen verminderen, maar het blijkt bijzonder moeilijk om daarvoor voldoende gerecycleerd plastic te vinden. Dat heeft Jack McAnany, vice-directeur duurzaamheid bij het Amerikaanse concern, gezegd. Procter & Gamble, eigenaar van merken zoals Gillette en Tide, wil tegen eind dit decennium nog uitsluitend met recycleerbare en hernieuwbare verpakkingen werken. Op datzelfde ogenblik moet ook het gebruik van nieuw plastic op basis van petroleum met 50 procent zijn herleid. Minder dan 10 procent van alle plastic dat ooit is geprobeerd, is gerecycleerd. De kostprijs van de verzameling en sortering van plastic afval blijkt bijzonder hoog. Volgens voorspellingen zal de productie van plastic de volgende twintig jaar verdubbelen en daarmee nog meer op het wereldwijde leefmilieu wegen.

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft met het bedrijf Phillips 66 een akkoord gesloten voor de aankoop van brandstof op basis van bakolie en ander huishoudelijk afval. De brandstof, geproduceerd in de Humber Refinery (Lincolnshire) zou vanaf volgend jaar worden geleverd – De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways voert gesprekken met Boeing en Airbus voor de levering van minstens honderd narrowbody vliegtuigen. Met het order zou ongeveer 12 miljard dollar zijn gemoeid – Het modemagazine Elle, onderdeel van de Franse Lagardère Group, zal in zijn content geen aandacht meer besteden aan bond. Met die maatregel wil de directie het dierenwelzijn ondersteunen. Dat heeft Valeria Bessolo Llopiz, internationaal directeur van Elle, gezegd. De maatregel geldt voor alle 45 edities van het magazine. 

De Britse premier Boris Johnson wil met een extra pakket ondersteuning autobouwer Rivian overhalen om zijn Europese basis in Engeland te vestigen. Rivian zou zich op een site in Bristol kunnen vestigen. De Britse overheid zou onder meer de site voor het wegvervoer en de trein gemakkelijker toegankelijk maken – In het Verenigd Koninkrijk werkt de Financial Conduct Authority aan plannen om de Britse regelgeving voor beursnoteringen te versoepelen. De ingreep moet de City of London helpen concurrentieel te blijven met financiële centra zoals New York en Amsterdam – De Britse financiële groep Abrdn neemt het online investeringsplatform Interactive Investor over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard pond. De operatie moet Abrdn helpen om zijn positie in de online handel te versterken.

De Amerikaanse farmagroep Walgreens overweegt een verkoop van zijn Brits dochterbedrijf Boots. De waarde van Boots wordt geraamd op een meer dan 5 miljard pond. Boots heeft in het Verenigd Koninkrijk een netwerk van ongeveer 2.200 filialen en heeft ruim 55.000 werknemers – Het taxiplatform Grub uit Singapore heeft met een introductie op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq een bedrag van 4,5 miljard dollar opgehaald. De operatie werd gerealiseerd door een fusie met de spac Altimeter Growth. Grub heeft een beurswaarde van ongeveer 40 miljard dollar – De Amerikaanse motorenbouwer Pratt & Whitney heeft met de GTF Advantage een verbeterde krachtbron ontwikkeld, waarbij de stuwkracht met 4 procent wordt opgedreven, terwijl ook de brandstofefficiëntie met 1 procent wordt verbeterd.

Er zijn bijkomende tests nodig vooraleer het nieuwe passagiersvliegtuig C919 van de Chinese constructeur Comac een vliegvergunning kan krijgen. Dat heeft de Chinese luchtvaartautoriteit gemeld. Comac had de C919 nog voor het einde van dit jaar in dienst willen nemen – GE Hitachi Nuclear Energy, een alliantie tussen het Amerikaanse General Electric en het Japanse Hitachi, gaat in de Canadese stad Harlington een kleine modulaire nucleaire reactor bouwen. Dat heeft het Canadese elektriciteitsbedrijf Ontario Power Generation, uitbater van de site, aangekondigd – De Britse groep Energy Financing Team (EFT) heeft met het Chinese concern Dongfang Electric International Corporation (DEC) een akkoord gesloten om in Bileca, in het zuidoosten van Bosnië, een zonnepark met een capaciteit van 84 gigawattuur te bouwen. De centrale zou 50 miljoen dollar kosten.

De bouwgroep Van Roey uit Rijkevorsel wordt volledig eigenaar van het bedrijf Sportoase, uitbater van zwembaden. Van Roey had al een belang van 50 procent in Sportoase, maar heeft nu ook het resterende pakket over van Equans, dochter van Engie. Sportoase baat momenteel zeventien zwembaden uit – Het Waalse biotechbedrijf Celyad Oncology haalt met een kapitaaloperatie een bedrag van 32,5 miljoen dollar op. De bijkomende financiële middelen komen van de Amerikaanse investeerder Fortress, die in ruil een belang van 28,8 procent in Celyad verwerft – Het vastgoedbedrijf Xior, aanbieder van studentenaccommodatie, wil met de uitgifte van aandelen een bedrag van 125 miljoen euro ophalen. De bijkomende financiële middelen zullen gebruikt worden om de overname van Quares Student Housing, voor een bedrag van 155,8 miljoen euro, te helpen financieren.