managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Maandag 6 december 2021

Posted by managing21 on december 6th, 2021

De Britse autopiloot Lewis Hamilton heeft zichzelf gedistancieerd van het bedrijf Kingspan, een sponsor van Mercedes Racing, het team waarvoor hij uitkomt. Kingspan is een fabrikant van isolatiemateriaal dat in verband wordt gebracht met de dodelijke brand in de Grenfell Tower in Londen vier jaar geleden, waarbij meer dan zeventig mensen om het leven kwamen. Hamilton stelde zich niet te kunnen vinden in de reclame voor Kingspan op zijn racewagen. In een reactie wees Kingspan er echter op geen enkele betrokkenheid te hebben gehad in de aankleding van de Grenfell Tower. Bovendien wordt opgemerkt dat een product van Kingspan slechts ongeveer 5 procent van de totale isolatiematerialen vertegenwoordigde en bovendien zonder medeweten van de fabrikant was gebruik in een systeem dat niet voldeed aan de vereisten die bij de bouw waren gesteld.

Het Britse toeristische bedrijf On the Beach heeft tegenover de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair een schadeclaim van 2,3 miljoen pond ingediend. On the Beach zegt dat Ryanair nog steeds de voorziene terugbetalingen voor geschrapte vluchten tijdens de coronapandemie niet heeft overgemaakt – Bluebus, een onderdeel van de Franse Bolloré Group, heeft aan het bedrijf Gaussin een licentie verstrekt om zijn elektrische bus in andere landen op de markt te brengen. Onder meer wordt daarbij gedacht aan de snelgroeiende markt voor elektrische bussen in het Midden-Oosten – De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft tijdens de maand november meer dan vijftig vliegtuigen opgeleverd. Daardoor moet het bedrijf nog ongeveer 85 vliegtuigen kunnen afleveren om zijn jaarlijks doelwit van zeshonderd afgewerkte toestellen te kunnen halen.

Het Saoedische olieconcern Aramco heeft voor de ontginning van het gasveld Jafurah al voor 10 miljard dollar aan contracten afgesloten. Aramco had eind november de start van de ontwikkeling van Jafurah, waar schaliegas zal worden ontgonnen, aangekondigd. Aramco rekent in Jafurah de eerste tien jaar ontginning in totaal 68 miljard dollar aan investeringen – Investeerder CVC Capital overweegt een mogelijke beursgang. Door de operatie zou aan de de investeerder een waarde van meer dan 15 miljard dollar kunnen worden gelinkt. CVC Capital heeft 125 miljard dollar activa in portefeuille – De Zwitserse financiële autoriteiten moeten meer slagkracht krijgen om jacht te maken op malafide of onzorgvuldige bankiers. Dat heeft Marlene Amstad, voorzitter van de directieraad van de Zwitserse Financial Market Supervisory Authority (Finma) gezegd.

De Spaanse groep Banco Sabadell zou overwegen om zijn Britse dochter TSB Bank te verkopen. Sabadell naam de Britse bank zes jaar geleden over voor een bedrag van 1,7 miljard pond. Een mogelijke overnamekandidaat is Co-op Bank, die in oktober al een bod van 10 miljard pond op TSB Bank had gedaan – De Amerikaanse autobouwer Ford Motor verwacht binnen twee jaar na Tesla de grootste fabrikant van elektrische voertuigen ter wereld te zijn. Er wordt daarbij gemikt op een jaarlijkse productiecapaciteit van bijna 600.000 voertuigen – American Express Global Business Travel (GBT) krijgt een notering aan de beurs van New York. Dat gebeurt door een fusie met de spac Apollo Strategic Growth Capital. Door de beursgang zou Amex Global Business Travel een bedrag van 1,2 miljard dollar ophalen. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 5,3 miljard dollar.

India heeft een patent van de Amerikaanse groep Pepsico op de aardappelvariant FC5 ingetrokken. Daarmee zijn de Indiase autoriteiten ingegaan op de eis van een aantal activisten die de rechten van de landbouwers vertegenwoordigen en aanvoerden dat in India op zaaigoed geen patent kan worden genomen – De Vietnamese autobouwer VinFast, onderdeel van het concern Vingroup, wil in de tweede helft van volgend jaar een notering aan de beurs van New York. Daarbij zou de autobouwer een bedrag van minstens 3 miljard dollar willen ophalen. VinFast werd vier jaar geleden opgericht – Autobouwer Lexus heeft de ontwikkeling van een nieuwe recreatieve terreinwagen, aangedreven door waterstof, aangekondigd. Lexus wil met het nieuwe project naar eigen zeggen aantonen dat auto’s ook recreatief op een duurzame manier kunnen worden gebruikt.

Het bedrijf Mazaro uit Gent, fabrikant van transmissiesystemen, wil met een introductie op de beurs Euronext Brussel een bedrag van 3 miljoen ophalen. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor de commerciële lancering van de producten van de onderneming – De portefeuille van de holding Brederode had op het einde van het derde kwartaal van dit jaar een waarde van 3,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 28,4 procent tegenover het begin van dit jaar. Tijdens het derde kwartaal werd een groei met 4,8 procent opgetekend – De groep Smartphone neemt het bedrijf Frucon uit Ardooie, gespecialiseerd in ecommerce, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 4,65 miljoen euro. Frucon is één van de online marktleiders in Europa in de verkoop van persoonlijke geschenkpakketten met chocolade, bier, fruit of bloemen.