managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Dinsdag 7 december 2021

Posted by managing21 on december 7th, 2021

In Servië zijn op verschillende locaties protestacties georganiseerd tegen de beslissing van de regering van Aleksandar Vucic om aan het mijnbedrijf Rio Tinto een licentie te bezorgen voor de ontginning van lithium in de buurt van de stad Loznica. Rio Tinto ontdekte de lithium-reserves vijftien jaar geleden. Rio Sava, het lokale zusterbedrijf van Rio Tinto, zou in de mijn nu een bedrag van 2,4 miljard dollar investeren. Tegenstanders van het project voeren aan dat de Servische regering aan buitenlandse bedrijven compleet de vrije hand geeft om op kosten van de lokale bevolking rijkdom te komen vergaderen. Daarbij wordt opgemerkt dat de buitenlandse bedrijven zich ongestoord aan landroof schuldig kunnen maken, terwijl ook ecologische problemen zouden worden genegeerd. Rio Tinto wacht nog altijd op een definitieve toestemming om met de werken aan te vangen.

De Franse bouwgroep Saint-Gobain neemt het Amerikaanse bedrijf GCP Applied Technologies, leverancier van bouwmaterialen, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard dollar. De overname biedt Saint-Gobain een verdere toegang tot duurzame bouwmaterialen – De Amerikaanse hypotheekverstrekker Better.com heeft negenhonderd medewerkers ontslagen. Het ontslag werd door Vishal Garg, chief executive van Better.com, met een videogesprek op Zoom aangekondigd. Garg liet zich daarbij ook laatdunkend uit over de getroffen werknemers – In de Verenigde Staten is de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek gestart naar de beursgang van autobouwer Lucid Motors. Het bedrijf nam in juli dit jaar een beursnotering door een fusie met investeerder Churchill Capital. De waarde van de combinatie werd geraamd op 24 miljard dollar.

De Chinese online handelaar Alibaba voert een reorganisatie door. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Door de operatie worden de activiteiten opgesplitst in een internationale en Chinese divisie. De herstructurering moet onder meer de internationale groei van Alibaba versnellen – De New York Stock Exchange (NYSE) heeft Sharon Bowen tot voorzitter benoemd. Bowen is een juriste, gespecialiseerd in financiën en aandelen. Ze werkte tot nu toe bij de Commodity Futures Trading Commission. Bowen wordt de eerste zwarte vrouw aan het hoofd van de Amerikaanse beurs – Het Duitse autoconcern VW Group behoudt zijn vertrouwen in chief executive Herbert Diess. Dat hebben Duitse media gemeld. Wel zou Ralf Brandstätter, topman van het merk Volkswagen, de dagelijkse leiding op zich nemen. Diess zou zich vooral op de strategie van het concern moeten toespitsen.

De Europese Centrale Bank (ECB) wil over drie jaar nieuwe eurobiljetten op de markt brengen, maar wil daarbij ook de bevolking consulteren. Een adviesgroep zal daarbij een shortlist met thema’s opstellen, waarbij het publiek zijn visie naar voor kan brengen – Het Amerikaanse onderwijsplatform Platzi heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. Platzi biedt onder meer duizenden cursussen in Spaans en Portugees aan. Inmiddels zijn er meer dan 2,5 miljoen studenten aangesloten bij het platform – Het Nederlandse financiële concern Intertrust wordt door sectorgenoot Corporation Service Company (CSC) overgenomen. De transactie heeft een waarde van 1,8 miljard euro. Vorige maand al had Intertrust, een voormalige dochter van de groep Fortis, bekend gemaakt door meerdere partijen voor een overname te zijn benaderd.

In de Verenigde Staten lanceert de Securities & Exchange Commission (SEC) een onderzoek naar het bedrijf SolarCity, in handen van autobouwer Tesla. Aanleiding zijn de beweringen van een klokkenluider, die gewag maakt van defecten aan zonnepanelen, waarbij met brandgevaar rekening zou moeten worden gehouden – Het taxiplatform Uber moet in het Verenigd Koninkrijk zijn chauffeurs wel degelijk als werknemers registreren. Dat heeft het Britse High Court Administrative Court geoordeeld. Uber had eerder aangevoerd dat zijn chauffeurs zelfstandigen zijn – In de Verenigde Staten heeft Spoken Giants, de sectororganisatie van de Amerikaanse comedians, een klacht neergelegd tegen de streamingdienst Spotify. Geëist wordt dat het platform de comedians hogere vergoedingen zou uitkeren. In een reactie heeft Spotify het werk van tientallen comedians offline gehaald.

Bij het isolatiebedrijf Recticel hebben de aandeelhouders met een meerderheid van ruim 63 procent ingestemd met de verkoop van de divisie Engineering Foams aan het Amerikaanse concern Carpenter. De verkoop moet Recticel toelaten zich te wapen tegen een ongewenst overnamebod van de Oostenrijkse groep Greiner – Bouwgroep Winsol uit Izegem, producent van buitenschrijnwerk, is op zoek naar een bijkomende aandeelhouder. Die inbreng zou het bedrijf moeten toelaten zijn internationale activiteiten sneller uit te breiden. Een aantal partijen zouden al interesse hebben laten blijken – Het biotechbedrijf PDC*line Pharma uit Luik krijgt een nieuwe kapitaalinjectie van 17,5 miljoen euro. De middelen zullen vooral worden gebruikt voor de ontwikkeling van tests met een kandidaat-vaccin tegen longkanker. De technologie van het bedrijf is gebaseerd op immuuntherapie.