managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Woensdag 8 december 2021

Posted by managing21 on december 8th, 2021

Rusland heeft zijn dolfijnencomplex in de baai van Srednyaya in de buurt van de stad Nakhodka, 85 kilometer ten oosten van Vladivostok, ontmanteld. In het complex werden een honderdtal walvissen in gevangenschap gehouden. Na een felle campagne van dierenrechtenactivisten en milieugroepen twee jaar geleden, werden de dieren vrijgelaten. De dieren werden vooral gebruikt voor optredens in aquariums, vaak in China. De milieuvereniging Sakhalin Watch benadrukt dat bij de herintroductie van de dieren in de natuur bijzonder omzichtig tewerk moest worden gegaan. Een groot deel van de dolfijnen, waaronder bijna tachtig belugas, is immers in gevangenschap geboren en moest dan ook worden geleerd om zich aan de vrijheid aan te passen. Er zouden op andere locaties in Rusland nog een aantal gelijkaardige complexen operationeel zijn.

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft met twee Australische bedrijven een akkoord voor de levering van vliegende auto’s (evtols) gesloten. Eve Urban Air Mobility, een dochter van Embraer, zal vijftig toestellen leveren aan Sydney Seaplanes. Daarnaast is er van Nautilus ook een order voor tien evtols – British Petroleum (BP) neemt het Amerikaanse bedrijf Amply Power, ontwikkelaar van oplaadstations voor wagenparken met elektrische voertuigen, over. Financiële details over de transacties zijn niet meegedeeld. British Petroleum wil de activiteiten van Amply verder op de internationale markt verspreiden – Het sociale netwerkbedrijf Facebook wordt door nabestaanden van de Rohingya voor de rechter gedaagd. Volgens de klacht heeft Facebook de genocide van de Rohingya in Myanmar mee mogelijk gemaakt. Er is een claim van 150 miljard pond ingediend.

Het Oostenrijkse verlichtingsbedrijf Zumtobel realiseerde tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 278 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 10,2 miljoen euro naar 9,6 miljoen euro terug – De telecombedrijven Vodafone en Orange streven niet langer naar een fusie. Er zou van de Franse overheid immers fundamenteel verzet tegen de operatie worden verwacht. De samensmelting van Vodafone en Orange zou de grootste telecomoperator van Europa hebben gecreëerd – Het Schotse frisdrankenbedrijf AG Barr neemt een belang van 60 procent in de Engelse onderneming Moma Foods, producent van havermelk. Verwacht wordt dat AG Barr, dat het merk Irn Bru op de markt brengt, zou over een periode van drie jaar volledig eigenaar van Moma Foods te worden.

In het Verenigd Koninkrijk rijst verzet tegen de pogingen van de Chinese groep Ganfeng Lithium om zijn Britse sectorgenoot Bacanora Lithium over te nemen. Opgemerkt wordt dat de overname een bedreiging voor de Britse nationale belangen zou zijn. Ganfeng heeft op Bacanora een bod van 285 miljoen pond gedaan – Het chipbedrijf Intel wil zijn divisie Mobileye, ontwikkelaar van technologie voor zelfrijdende wagens, volgend jaar naar de beurs brengen. Intel zegt wel een meerderheidsbelang in Mobileye te willen behouden. De divisie zou een waarde hebben van meer dan 50 miljard dollar – Het Amerikaanse dataplatform MongoDB boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 227 miljoen dollar. Dat was 50 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep op van 72,7 miljoen dollar naar 81,3 miljoen dollar. MongoDB heeft meer dan 29.500 klanten.

Autobouwer Stellantis wil met software-activiteiten over vijf jaar een omzet van 4 miljard euro realiseren. Eind dit decennium moet dat bedrag tot 20 miljard euro oplopen. Het concern wil tegen midden dit decennium ook meer dan 30 miljard euro investeren in de transformatie naar software en elektrificatie – De Verenigde Staten moeten terugkomen op de plannen om elektrische wagens die in het land worden geproduceerd een bijkomende subsidie van 4.500 dollar te bezorgen. Dat heeft Elon Musk, topman van autobouwer Tesla, gezegd. Musk zegt dat alle subsidies best worden afgeschaft – Digital World Acquisition Group, de spac die in oktober fuseerde met de onderneming Trump Media and Technology Group (TMTG) fuseerde, is het mikpunt van een onderzoek van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Dat heeft de spac bevestigd. 

De ondernemingsrechtbank in Brussel heeft het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier uitgesproken. Het bedrijf, dat duurzame energie leverde aan ongeveer 70.000 gezinnen, werd twee jaar geleden opgericht. De onderneming manifesteerde zich op de markt als een prijsvechter – Het beleggingsplatform Delta uit Gent maakt het zijn gebruikers mogelijk om naast cryptovaluta ook aandelen automatisch te volgen. Het bedrijf, onderdeel van de groep eToro, zegt als eerste een overzicht te geven van het rendement op zowel aandelen, fondsen als cryptomunten – Het groentebedrijf Greenyard wil een aantal nieuwe producten, met hogere winstmarges, aan zijn portfolio toevoegen. Bovendien overweegt het bedrijf opnieuw overnames in Europa en de Verenigde Staten. Dat heeft Greenyard gemeld. Ook een dividend is opnieuw mogelijk.