managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wordt fufu bedreigd cultureel erfgoed?

Posted by managing21 on juni 1st, 2006

Wanneer de culinaire eigenheid tot het erfgoed van een land behoort, dreigen bepaalde gebieden van Afrika een deel van hun cultuur kwijt te raken. De artisanale thuisbereiding van fufu komt immers steeds meer in verdrukking, nu het typische gerecht ook voorbereid in de winkelrekken ligt.

“Het bereiden van fufu is één van de meest vervelende jobs ter wereld,” stipt de Britse omroep BBC aan. “Het is een schitterend gerecht, vooral wanneer het klaar gemaakt is met pindasoep, gedroogde vis en een assortiment groenten, maar het duurt uren van toegewijde arbeid om de fufu-schotel te bereiden.”

Maar nu zijn er ook voorbereide fufu-schotels op de markt, waarbij men een voorgekookt poeder met water moet mengen en vijf minuten laten doorkoken of eventjes in de magnetron plaatsen. “Zelfs de reclame speelt in op de Afrikaanse kookgewoontes,” stipt de BBC aan. “Er wordt duidelijk gemaakt dat het voorbereide fufu-poeder de oplossing is voor de problemen van de Afrikaanse vrouw.”

“Dankzij de voorbereide fufu kan iedereen, zelfs carrièrevrouwen en vrijgezellen, nog altijd genieten van deze lekkere schotel, zonder dat men uren voorbereidend werk moet doen,” benadrukte Elsa Afriyie Maldini, directeur van Elsa Foods, één van de pioniers op het gebied van voorbereide Afrikaanse streekgerechten.

Elsa Maldini stelt dat de voedselverwerking ook good is voor de Afrikaanse boeren. “Zij lopen nu niet meer het gevaar dat hun producten tijdens het tussenseizoen liggen te rotten omdat niemand ze koopt,” voert ze aan. “Wij nemen de overschot van de boerderijen af, zodat ze een gegarandeerde markt hebben voor hun producten.”

Maar er is ook een grote exportmarkt. Steeds meer Afrikanen leven immers in het buitenland en in landen als Ghana wordt de export van locale streekgerechten nu beschouwd als een internationale handel met grote vooruitzichten. “Etnische voeding is een echte groeisector,” benadrukte Seth Asante, Ghanees vertegenwoordiger van de African Development Foundation (ADF). “Daarin heeft Afrika een duidelijk concurrentieel voordeel.”