managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Porsche-hotel met vijf sterren

Posted by managing21 on juli 1st, 2006

De Duitse autoconstructeur Porsche heeft het kasteel Bullachberg in Schwangau, in de buurt van het beroemde skioord Garmisch-Partenkirchen gekocht. Het kasteel wordt omgebouwd tot een luxehotel. De kostprijs ligt in de buurt van zes miljoen euro.

Het kasteel Bullachberg werd in 1907 gebouwd en kwam in 1928 in het bezit van de familie Thurn und Taxis. Die pakte in de jaren negentig al uit met plannen voor een luxehotel. Het project stuitte op heel wat verzet, maar in 2002 werd toch een bouwvergunning afgeleverd voor het hotelproject.

De eigenaars vonden echter geen investeerders en de prinsen Philipp en Hubertus von Thurn und Taxis vroegen in 2004 het faillissement aan. Sindsdien werd het kasteel beheerd door een curator. Die vond in Porsche uiteindelijk toch een overnemer. Naast de koopprijs zou de autoconstructeur ook zwaar investeren in verbouwingswerken. Inmiddels werd er al de wereldwijde première gehouden van de nieuwe Porsche 911 Turbo.

Slot Bullachberg ligt aan de voet van het kasteel Neuschwanstein, één van de meest bezochte kastelen van Europa. Neuschwanstein trekt jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers aan. Het werd in de negentiende gebouwd in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Drie maanden na zijn dood werd het kasteel geopend voor toeristen en sindsdien is dit kasteel een Europese top-attractie.

Het spierwitte Neuschwanstein is bovendien veelvuldig het toneel geweest voor filmopnames, waaronder de klassieker Chitty Chitty Bang Bang met Dick van Dyke. Het sprookjescomplex vormde ook de inspiratie voor de bouwers van het Disney-kasteel in Parijs.