managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China sinds vorig jaar grootste autobouwer van de wereld

Posted by managing21 on juni 18th, 2024

Chinese autofabrikanten verkochten vorig jaar in totaal 13,4 miljoen nieuwe voertuigen, terwijl hun Amerikaanse concurrenten tijdens diezelfde periode een afzet van 11,9 miljoen exemplaren haalden. Daarmee is China voor de eerste keer in de geschiedenis de grootste autofabrikant van de wereld geworden. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeker Jato Dynamics. Het Chinese succes steunt volgens de onderzoekers op de sterke prestaties van autofabrikant Byd en de groei in de opkomende markten.

De onderzoekers wijzen erop dat de Chinese autoproductie vorig jaar ook een grotere omzetgroei kon realiseren dan zijn Amerikaanse tegenhanger. In China kon tegenover het jaar voordien immers een stijging met 23 procent worden gemeld. In de Verenigde Staten was er sprake van een toename met 9 procent.

Opkomende markten

“Het succes van de Chinese autofabrikanten kan aan verschillende fenomenen worden toegeschreven”, merkt Felipe Munoz, analist bij Jato Dynamics op. “In eerste plaats moet worden gewezen aan het beleid van de klassieke fabrikanten, dat tot aanhoudend hoge autoprijzen heeft geleid. Dat heeft vele consumenten in de richting van de meer betaalbare Chinese alternatieven gedreven. Chinese autofabrikanten hebben, met Byd als voortrekker, hun activiteiten wereldwijd uitgebreid. Die strategie werd ingegeven door de prijzenoorlog voor elektrische voertuigen in eigen land, waardoor de prijzen en de winstmarges onder druk kwamen.”

Byd leidt de Chinese groei op de wereldwijde automarkt. – Foto: Byd

Chinese automerken hebben volgens Jato vooral vooruitgang geboekt in de opkomende economieën. “Die gebieden vertegenwoordigden vorig jaar ongeveer 20 procent van de wereldwijde verkoop van nieuwe wagens”, benadrukt Munoz. “Vorig jaar werden in de opkomende economieën ruim 17,5 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Dat cijfer ligt hoger dan de totale verkoop die tijdens diezelfde periode in de Verenigde Staten of Europa werd gerealiseerd. Chinese autofabrikanten hebben een aanzienlijk marktaandeel veroverd in het Midden-Oosten, Eurazië en Afrika, terwijl ze ook groei boekten in Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.”

“Maar ondertussen hebben sommige Chinese merken ook marktaandeel in ontwikkelde economieën – waaronder Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël – veroverd”, verduidelijkt Munoz. “Die groei kon worden gerealiseerd ondanks de toegenomen wrijvingen in de handel tussen China en de westerse wereld en andere factoren, zoals conflicten in Europa, hoge rentetarieven en hoge autoprijzen.” Volgens het rapport kende de omzet van de Chinese autofabrikanten in elke regio, behalve Afrika, het voorbije jaar een groei. De grootste stijging werd opgetekend in Europa, dankzij een sterk toenemende vraag in Turkije.

Toenemende tegenwind

De onderzoekers werpen echter op dat de Chinese successen op de internationale automarkt dit jaar met toenemende tegenwind op de handelsmarkt te maken krijgen. “Daarbij beslissen steeds meer landen om maatregelen te nemen om hun lokale industrie tegen goedkope Chinese import te beschermen”, geeft Munoz aan. “De Europese Unie heeft zopas aangekondigd zijn tarieven op de import van Chinese elektrische voertuigen tot 38 procent op te drijven. Eerder al hadden de Verenigde Staten de invoerheffingen op Chinese elektrische wagens tot 100 procent verviervoudigd.”

Maar ook Turkije heeft een aanvullende heffing van 40 procent op de invoer van voertuigen uit China aangekondigd. “Dit is mogelijk een signaal dat sommige opkomende markten eveneens het voorbeeld van de Verenigde Staten en de Europese Unie zouden kunnen volgen om zich tegen de import van goedkope Chinese wagens te verdedigen.”

Meer over dit onderwerp: