managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 2nd, 2006

Er wordt gewerkt aan een snelle treinverbinding tussen Maastricht en Brussel. De lijn zou ook een aansluiting hebben op de luchthaven van Zaventem, waardoor vliegtuigpassagiers uit Nederlands Limburg sneller op de Brusselse luchthaven zouden kunnen staan dan op Schiphol. Een overeenkomst tussen de stad Maastricht, de NMBS en de Nederlandse Spoorwegen wordt voor december dit jaar verwacht. De trein zou dan onmiddellijk kunnen ingezet worden. In het station van Maastricht komen eigen NMBS-loketten. De trein zou gebruik maken van het hst-traject tussen Luik en Brussel en een snelheid tot 220 kilometer per uur halen. De snellere verbinding zou het huidige passagiersaantal van ongeveer zevenhonderder reizigers kunnen verdrievoudigen. Vanaf 1.400 passagiers kan de lijn winst opleveren. 

De effectenbeurs van New York, de New York Stock Exchange (NYSE), gaat fuseren met het Europese beursbedrijf Euronext, die de beurzen in Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel exploiteert. Dat heeft de NYSE Group in New York donderdag gezegd. De NYSE neemt Euronext voor 10 miljard dollar in geld en aandelen over. Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de naam NYSE Euronext en wordt een houdstermaatschappij. NYSE had vorige week al een bod uitgebracht op Euronext. Ook het Duitse beursbedrijf Deutsche Borse wilde Euronext overnemen, maar werd uiteindelijk door de Amerikanen afgetroefd. NYSE Euronext wordt het grootste beursbedrijf ter wereld en krijgt zijn hoofdkantoor in New York. Topman John Thain van NYSE komt aan het hoofd te staan van het nieuwe bedrijf. De directeur van Euronext, Jean-François Théodore, wordt diens plaatsvervanger.

De belangrijkste leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) houden vast aan het huidige productieniveau. Dat zei de olieminister van Qatar, Abdullah al-Attiyah, donderdag in aanloop naar de buitengewone vergadering van het oliekartel in Venezuela. De organisatie verwerpt daarmee een voorstel van het gastland om de olieproductie te verlagen. Volgens al-Attiyah sprak hij namens de belangrijkste leden van het oliekartel, zoals Saudi-Arabië. De OPEC maakt zich zorgen over de hoge olieprijs die al enige tijd boven de 70 dollar per vat (van 159 liter) noteert. Dat komt onder meer door de spanningen over de nucleaire ambities van Iran en de politieke onrust in Nigeria. Beide landen zijn grote olieproducenten. De organisatie vreest dat de hoge olieprijzen een negatieve invloed hebben op de economische groei in de wereld. Venezuela wil dat de OPEC het huidige officiële productieplafond van 29 miljoen vaten per dag verlaagt. Volgens Caracas zijn de olievoorraden in de wereld groot genoeg en moet het oliekartel zijn productie reduceren om een prijsdaling te voorkomen.

Het Amerikaanse concern Heinz, producent van ketchup, sauzen en diepvriesvoedsel, haalt een streep door 2700 banen en sluit of verkoopt vijftien van zijn fabrieken. De maatregelen moeten de komende twee jaar een besparing opleveren van 355 miljoen dollar, maakte Heinz bekend. Met het geld dat wordt bespaard, wil de onderneming nieuwe producten ontwikkelen en meer aan marketing doen. Bij de bekendmaking, gelijk met de presentatie van kwartaalcijfers, liet Heinz verder weten dat het de komende twee jaar 1 miljard dollar uittrekt voor de inkoop van eigen aandelen. Het aantal banen dat verdwijnt, komt neer op 8 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen. Heinz komt met de maatregelen tegemoet aan de wens van miljardair/belegger Nelson Peltz. De op een na grootste aandeelhouder van het concern wil dat de kosten omlaag omlaag gaan en dat een deel van het concern verkocht wordt. Peltz ageert al enige tijd tegen het beleid van de directie. De koers van het aandeel Heinz is vorig jaar met 14 procent gedaald. Bovendien leverden alle vier kwartalen van het afgelopen boekjaar een winstdaling op.

Het Duitse concern Miele, fabrikant van huishoudelijke apparatuur, produceert dit boekjaar het recordaantal van 1,3 miljoen stofzuigers. Het aantal is 10 procent hoger dan dat van het vorige boekjaar, zo heeft Miele donderdag laten weten. Sinds 1927 heeft de onderneming ruim dertig miljoen stofzuigers gemaakt. Miele is er trots op. Voor de fabriekshal in Bielefeld staat een twee meter hoge stofzuiger opgesteld met een slang van twaalf meter lang. De productie draait nu op volle toeren. Het personeel werkt in extra ploegendiensten en ook op zaterdag. In Bielefeld maakt Miele behalve stofzuigers ook wasmachines. Dat worden er dit jaar 600.000. Miele’s boekjaar loopt eind deze maand af. De omzet zal toenemen met meer dan 10 procent tot ongeveer 2,5 miljard euro. In het vorige boekjaar groeide de omzet met 5 procent tot 2,26 miljard euro.

Er komt voorlopig geen Europese afspraak voor de maximale duur van een werkweek. Een groep van elf EU-landen, onder aanvoering van Luxemburg, wil niet dat Groot-Brittannië werknemers maximaal 65 uur per week kan laten werken. Zij vonden zestig uur de maximale grens. Ook wilden de tegenstanders tijdens overleg, donderdagavond en vrijdagochtend in Luxemburg, dat de Britten op termijn een maximum van 48 uur moeten invoeren. De komende EU-voorzitter Finland moet nu een oplossing zien te vinden voor het probleem dat al ruim drie jaar aansleept. De Britten bleven donderdagnacht hardnekkig vasthouden aan een maximale werkweek van 65 uur, berekend over een gemiddelde van drie maanden. Ook diverse nieuwe EU-lidstaten willen langere werkweken dan 48 uur mogelijk maken om de economie zo flexibel mogelijk te houden.

De vogels lijken zich aan te passen aan ons steeds warmer wordende klimaat. Uit onderzoek in Groot-Brittannië en Nederland is onder meer gebleken dat koolmezen en pimpelmezen de voorbije dertig jaar gemiddeld een halve gram aan lichaamsgewicht verloren, terwijl merels en rietgorzen dan weer langere vleugels kregen. In de natuur is het zo dat dieren in een warm klimaat doorgaans kleiner zijn om zo weinig mogelijk warmte te produceren en langere ledematen hebben om hun lichaamswarmte zo goed mogelijk af te staan. Een halve gram lichaamsgewicht lijkt erg weinig, maar voor meesjes is dat zo’n 2,5 procent van hun lichaamsgewicht. Bij de mens zou dat neerkomen op een gemiddeld verlies van anderhalve tot twee kilo.

Zes grote telecomoperatoren in Europa hebben donderdag aangekondigd dat ze gezamenlijk hun gemiddelde tarieven voor roaming (het gebruik van een netwerk in het buitenland, nvdr.) zullen laten dalen met de helft. De Europese Commissie drong er onlangs bij de sector op aan bellen vanuit het buitenland goedkoper te maken. De zes operatoren zijn het Duitse T-Mobile, het Franse Orange, het Noorse Telenor, het Zweeds-Finse TeliaSonera en de Italianen Telecom Italia en Wind. Orange is ook in België actief met zijn filiaal Mobistar. De zes hebben in totaal 200 miljoen klanten. De prijsdaling gaat gradueel in vanaf oktober en zal worden opgevolgd door een onafhankelijk orgaan. Het gaat om een initiatief van de industrie, dat eventueel kan ondertekend worden door andere operatoren in Europa. De Europese Commissie lanceerde begin mei het voorstel om gsm-gesprekken vanuit het buitenland even goedkoop te maken als in eigen land.

De jongste tien maanden zijn meer dan 100.000 trekvogels getest op de aanwezigheid van vogelgriep H5N1. Bij 741 tests was er een positief resultaat. De piek lag in maart, sindsdien is er een daling. In mei werden slechts 17 gevallen ontdekt. Dit blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie. Europa spreekt van een succes. In de Europese Unie trof het virus slechts vier keer pluimvee. Telkens was de infectie snel uitgeroeid. Toch blijft waakzaamheid nodig, aldus de Commissie. Duitsland was koploper, met 326 trekvogels met vogelgriep. In België werden er tot nu geen gevallen vastgesteld.

Nederlandse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat ongezond eten even slecht is voor de gezondheid als roken. Een onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toont aan hoeveel gezondheid de consument moet inboeten door ongezonde voeding. “Mensen liggen meer wakker van veilige voeding dan van gezonde voeding,” zegt André Henken, directeur Voeding van het RIVM. “Nochtans verliezen ze meer gezondheid door dat laatste dan door dat eerste.” Die ongezonde eetgewoontes eisen volgens het RIVM in Nederland 13.000 levens per jaar. “Die dodenaantallen, plus het aantal levensjaren dat we erdoor verliezen, maakt dat ongezond eten even schadelijk is als roken,” aldus nog de onderzoekrs. “De levensverwachting stijgt al een hele tijd. Maar als deze trend van ongezond eten en te veel eten zich doorzet, zouden we binnenkort wel eens tot een daling van de levensverwachting kunnen komen. Nochtans is het niet zo moeilijk om heel wat van die gezondheid terug te winnen. Als iedereen drie kilo zou afvallen, zou een vierde van de sterfgevallen en zware ziekten kunnen vermeden worden.”