managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Donald Trump wil meldingsplicht crashdata zelfrijdende wagens schrappen

Posted by managing21 on december 14th, 2024

In de Verenigde Staten moet een einde worden gemaakt aan de wetgeving die vereist dat autofabrikanten gegevens over crashes met zelfrijdende wagens rapporteren. Dat staat volgens het persbureau Reuters in een aantal documenten over de plannen van de volgende Amerikaanse regering onder Donald Trump. Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en een bondgenoot van Donald Trump, had zich eerder al tegen de wetgeving uitgesproken.

“Door het schrappen van de wetgeving zou de mogelijkheid van de Amerikaanse overheid om de veiligheid van zelfrijdende voertuigen te onderzoeken en reguleren, kunnen worden verlamd”, merkt Reuters op. “Musk, de rijkste persoon op de wereld, heeft in de verkiezingscampagne van Donald Trump echter meer dan 250 miljoen dollar geïnvesteerd. Het schrappen van de regelgeving zou vooral Tesla ten goede komen. Tesla heeft immers bij de Amerikaanse federale dienst voor verkeersveiligheid de meeste crashes – meer dan 1.500 incidenten – gemeld. Tesla is ook het doelwit geweest van onderzoeken van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA).

De aanbeveling om de verplichte melding van de crashes te schrappen van een overgangsteam dat belast is om een autobeleid van de Amerikaanse regering uit te stippelen voor de eerste periode na het aantreden van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Het overgangsteam bestempelde de regelgeving als een mandaat voor een overmate gegevensverzameling. 

Tesla heeft veel meer wagens met zelfrijdende technologieën in het verkeer dan zijn concurrenten. – Foto: Tesla

“Er kon niet achterhaald worden welke rol Musk eventueel heeft gespeeld bij het opstellen van de aanbevelingen van het transitieteam”, merkt Reuters op. “Er is ook niets geweten over de kans dat het schrappen van de meldingsplicht door de Amerikaanse regering zal worden doorgevoerd.” Ook de Alliance for Automotive Innovation, een sectororganisatie die de meeste grote autofabrikanten vertegenwoordigt, had al aangegeven dat de regelgeving een overdreven belasting voor de sector betekende. Tesla is van die alliantie geen lid.

Uit cijfers blijkt dat tot en met half oktober dit jaar bij de National Highway Traffic Safety Administration 45 dodelijke crashes met autonome voertuigen werden gemeld. Bij veertig ongevallen bleek een voertuig van Tesla te zijn betrokken. Volgens de instelling zijn gegevens over dergelijke ongevallen cruciaal voor de evaluatie van de veiligheid van opkomende technologieën voor zelfrijdende wagens. “Zonder die gegevens is het bijzonder moeilijk om meer duidelijkheid te krijgen over crashpatronen die veiligheidsproblemen zouden kunnen aanwijzen”, wordt er opgemerkt.

De meldingsplicht werd in 2021 ingevoerd. Sindsdien heeft de Amerikaanse dienst voor verkeersveiligheid naar eigen zeggen gegevens van meer dan 2.700 crashes ontvangen en geanalyseerd. Er wordt aan toegevoegd dat de gegevens aanleiding hebben gegeven tot tien onderzoeken bij zes bedrijven. Daarnaast waren er negen terugroepacties, waarbij vier verschillende bedrijven waren betrokken.

Naast een afschaffing van de meldingsplicht geeft het overgangsteam aan de Amerikaanse regering aan te bevelen om de regelgeving voor autonome voertuigen te liberaliseren en basisregels in te voeren om de ontwikkeling van de industrie mogelijk te maken. Elon Musk had in oktober van dit jaar al opgeroepen om een federaal goedkeuringsproces voor autonome voertuigen in te voeren. Hij beklaagde zich daarbij over een lappendeken van wetten van individuele staten, waartussen het volgens Musk bijzonder moeilijk is om te manoeuvreren. Hij kondigde toen aan om zich voor een wijziging van de regelgeving te zullen inspannen.

Misleidend

Tesla is een van de meest prominente autofabrikanten die functies voor geavanceerde bestuurdersassistentie – zoals Autopilot en Full Self-Driving – ontwikkelt. De programma’s werden tijdens een aantal rechtszaken al intensief onder de loep genomen. Er werd ook door het Amerikaanse ministerie van justitie ook een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de vraag of Tesla de zelfrijdende capaciteiten van zijn voertuigen heeft overdreven, waardoor investeerders mogelijk zou kunnen zijn misleid en consumenten eventueel konden worden geschaad.

“Tesla verzet zich tegen de meldingsplicht en betoogt dat de National Highway Traffic Safety Administration de verzamelde gegevens presenteert op een manier die de consument over de veiligheid van de autofabrikant misleidt”, voert Reuters aan. “De voorbije jaren heeft de top van Tesla zich al gebogen over de noodzaak om te pleiten voor het schrappen van de meldingsplicht. Maar omdat de administratie van huidig president Joe Biden zich over de maatregel enthousiast opstelde, concludeerden de managers van Tesla uiteindelijk dat een bestuurswissel nodig zou zijn om de meldingsplicht te laten schrappen.”

Tesla vindt de meldingsplicht onrechtvaardig. “Het bedrijf van Elon Musk zegt betere gegevens te rapporteren dan andere autofabrikanten”, merkt Reuters op. “Maar hierdoor lijkt het volgens Tesla alsof het merk verantwoordelijk is voor een buitensporig aantal crashes met zelfrijdende wagens.”

De Amerikaanse dienst voor verkeersveiligheid waarschuwt echter dat de verkregen gegevens niet mogen worden gebruikt om de veiligheid van de verschillende autofabrikanten met elkaar te vergelijken, aangezien omdat verschillende bedrijven op een uiteenlopende manier informatie over crashes verzamelen.

Bryant Walker Smith, hoogleraar verkeerswetgeving aan de University of South Carolina, benadrukt dat Tesla in realtime crashgegevens verzameld. “Dit is bij andere constructeurs niet het geval”, betoogde Smith. “Tesla rapporteert waarschijnlijk ook een veel groter deel van zijn incidenten dan andere autofabrikanten. Tesla heeft bovendien waarschijnlijk ook een hogere frequentie van crashes met zelfrijdende auto’s omdat het bedrijf meer voertuigen met deze technologieën op de weg heeft en zijn bestuurders deze systemen vaker inschakelen. Dit betekent dat de voertuigen van Tesla vaker met gecompliceerde situaties worden geconfronteerd.”

Meer over dit onderwerp: