managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Fastfood kan zonder verzadigde vetten

Posted by managing21 on juni 8th, 2007

De fastfoodsector kan tegen eind volgend jaar vrij zijn van verzadigde vetten, op voorwaarde dat er voldoende aanvoer is van olie. Dat heeft John Chidsey, topman van de Amerikaanse keten Burger King, gezegd. Volgens hem heeft Burger King geschikte oliën gevonden, maar kan er nog geen datum geplakt worden op een overschakeling naar onverzadigde vetten omdat er niet voldoende bevoorrading is.

Burger King test in de Verenigde Staten naar eigen zeggen in honderden restaurants diverse nieuwe oliën. “Aan de hand van de beschikbaarheid, smaak en een aantal operationele aspecten zal daaruit een keuze gemaakt worden,” aldus het persbureau Reuters. Een aantal Amerikaanse regio’s heeft trouwens het gebruik van verzadigde vetten verboden. Bij de herintrede op de Japanse markt wordt vanaf de start met gezonde oliën gewerkt.

Andere ketens, zoals Wendy’s International, Kentucky Fright Chicken, Tace Bell, Starbucks en McDonald’s zijn inmiddels al overgeschakeld op het gebruik van gezondere oliën en bereiden een overstap voor. Burger King werd vorige maand door een Amerikaanse consumentengroep nog aangeklaagd voor het gebruik van verzadigde vetten. “Aangezien Burger King al had beslist om over te stappen, was dit een nodeloze stap,” zegt Chidsey.

Burger King heeft zopas weer een nieuwe vestiging in Japan geopend. Zes jaar geleden trok de fastfoodketen zich uit die Japanse markt terug, als gevolg van een prijzenoorlog met concurrent McDonald’s. Op termijn wil Burger King ongeveer vijftig Japanse vestigingen openen. Chidsey zegt in de toekomst zijn activiteiten ook te willen uitbreiden naar China en India.