managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China wordt tweede grootste goudproducent

Posted by managing21 on juni 8th, 2007

China wordt dit jaar wellicht de tweede grootste goudproducent van de wereld. Dat heeft een vertegenwoordiger van het mijnbedrijf China National Gold Group (CNGP) gezegd. China staat op dit ogenblik nog op een derde plaats, maar zou zijn productie dit jaar met 8,3 procent laten stijgen. Daardoor zou het land aan een jaarproductie van 260 ton goud komen, waarmee de Verenigde Staten van de tweede naar de derde plaats zouden verdwongen worden.

De wereldwijde vraag naar goud blijft stijgen. Daardoor bereikten de goudprijzen vorig jaar het hoogste niveau van de voorbije kwarteeuw. Ook de binnenlandse vraag op de Chinese markt, vooral gedragen door juweelindustrie, groeit. Tijdens de eerste vier maand van dit jaar werd in China dan ook 77,75 ton goud geproduceerd. Dat is een stijging met 14 procent tegenover vorig jaar, toen 240 ton werd geproduceerd.

Het voorbije jaar was ook al een recordjaar voor de Chinese goudproductie. Het staatsbedrijf CNGP is één van de belangrijkste goudproducenten van China en vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de totale goudproductie. Het bedrijf is echter ook geïnteresseerd in goudmijnen in buurlanden zoals Burma en Vietnam, maar ook in Rusland en een aantal andere Aziatische landen.

De grootste goudproducent van de wereld is Zuid-Afrika.