managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Borat weer voor rechter gedaagd

Posted by managing21 on juni 8th, 2007

Filmmaatschappij 20th Century Fox is door een Amerikaans zakenman voor de rechter gedaagd omdat er beelden van de man verschenen zijn in de film ‘Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan’ van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. De man zegt geen toestemming gegeven te hebben om in de film opgevoerd te worden en voelt zich door de filmmakers beledigd.

Jeffrey Lemerond, een vroegere gezondheidsanalist bij de Carlyle Group en op dit ogenblik actief voor het investeringsfonds SAB in New York, werd ongewild acteur in de beruchte Borat-film, toen Baron Cohen in de straten van New York in het wilde weg mensen probeerde te kussen. Eén van de toevallige slachtoffers was Lemerond, die in de film Borat krijsend en vluchtend van zich af probeert te houden.

Volgens Lemerond heeft hij geen toelating gegeven om in de film opgevoerd te worden. Omdat de beelden ook geen nieuwswaarde hebben, heeft Century Fox volgens hem een inbreuk gepleegd op de privacy-wetgeving van New York. Volgens de filmmaatschappij zijn dergelijke klachten echter ongegrond. Het is trouwens niet de eerste keer dat Borat en de filmmaatschappij voor de rechter worden gedaagd.

Vorig jaar daagden twee Roemeense dorpelingen de filmmakers voor de rechter omdat ze als marginalen zouden zijn opgevoerd. Ook twee Amerikaanse studenten dienden klacht in omdat de filmmakers hen dronken zouden hebben gevoerd en aangezet hebben om seksistische opmerkingen te maken. Die klacht werd inmiddels al door een rechter verworpen.