managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

Shell wil deelnemen aan het ontwikkelen van het Russische gasveld Shtokman als het Russische Gazprom daar om vraagt. Topman Jeroen van der Veer van Shell heeft dat gezegd op het Sint Petersburg International Economic Forum in Rusland. Een topbestuurder van Gazprom heeft echter laten weten dat het onwaarschijnlijk is dat de Russen daartoe overgaan. Het veld herbergt de grootste nog onaangeroerde Russische gasvoorraad en ligt onder de Arctische wateren voor de Siberische kust. Concurrenten als Statoil en Total zijn al betrokken bij het project. Gazprom wil eind juli een groep van internationale bedrijven bij elkaar hebben om het veld te ontwikkelen. Shell staat niet op de lijst. “Er is geen reden om de lijst uit te breiden,” aldus Gazprom.

De Zweedse telecomgigant Ericsson heeft een contract getekend van 1 miljard dollar met China Mobile, qua klantenaantal de grootste telefoniemaatschappij ter wereld. Met het contract wil China Mobile de gsm-dekking in 19 regio’s van het land uitbreiden. Daarnaast heeft Sony Ericsson – de joint-venture met de Japanse technologiegigant Sony – een deal getekend van 600 miljoen dollar voor de levering van gsm’s aan China Postel Mobile Communications Equipment (China Postel). De Chinese president Hu Jintao is momenteel op staatsbezoek in Zweden en was aanwezig bij de ondertekening van de contracten, samen met de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt.

Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobas verklaarde dat ze in de Atlantische Oceaan, nabij Cuenca De Campos – ongeveer 125 kilometer voor de kust van Espirito Santo – petroleum heeft ontdekt. “Door putten te boren ontdekte men de petroleumreserve met een capaciteit van ongeveer 1.250 vaten per dag,” aldus de verklaring van Petrobas. De boring gebeurde op de site van Pirambu waar reeds petroleum werd ontdekt, maar in een mindere hoeveelheid. Er moet nog bijkomend onderzoek gedaan worden om de nieuwe mogelijke petroleumreserve te evalueren, besluit de verklaring van Petrobas.

De Zweedse fabrikant van vrachtwagens en autobussen, Volvo, heeft zaterdag een contract afgesloten met de Russische regio Kaluga over de bouw van een fabriek waar jaarlijks 15.000 vrachtwagens van de band moeten rollen. De opstart van de site is gepland voor 2009. De Zweedse groep investeert in het project 100 miljoen euro, zo bericht het Russische agentschap Interfax. Het contract werd afgesloten in de marge van het Economisch Forum in Sint-Petersburg. Naast Volvo, werden er ook nog contracten afgesloten met Boeing (voor de levering aan Aeroflot), Samsung, Peugeot en Suzuki. Volvo Trucks heeft al een belangrijke vrachtwagenfabriek in België, bij Gent. Daar rolden vorig jaar ruim 35.000 trucks van de band.

Chrysler, de Amerikaanse dochter van het Daimler-Chrysler-concern, wil groeien in Europa, ook na de overname door het investeringsfonds Cerberus Capital Management. Chrysler beschikt al over meer dan 1.000 verkooppunten in Europa en wil daar de volgende twee jaar nog minstens 100 filialen aan toevoegen. Bij sommige dealers zou alvast positief gereageerd zijn op de overname door Cerberus Capital Management. Ze verwachten immers meer investeringen, waardoor de winst zou stijgen. Ook analisten zijn optimistisch en menen dat het Europa-offensief de autobouwer meer zal bijbrengen dan de constructie uit het verleden met Mercedes-Benz. Intussen zou ook de herstructurering in de Verenigde Staten vlot verlopen.

De verkoop van gezichtscrèmes en herengeuren groeit fors. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeksbureau Nielsen Nederland. De Nederlandse mannen blijken vooral meer geld uit te geven aan de duurdere producten. De totale Nederlandse omzet van personal care voor mannen bedroeg vorig jaar ruim 332 miljoen euro. Ten opzichte van 2005 was dat een stijging van 5,2 procent. Het gaat om producten als geuren, aftershaves, bad- en doucheshampoo, haarkleuring en gelaatsverzorging. “Die stijging is groter dan de groei van de totale markt en andere bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, jongeren en ouderen. Die groeide in die periode maar 3,8 procent,” aldus Nielsen Nederland. Mannen besteden vooral aandacht aan het gezicht zoals dag- en nachtcrèmes.

De Britse Europarlementariër Chris Davies heeft een voorstel ingediend bij het Europese parlement dat de productie van auto’s met een topsnelheid van meer dan 160 kilometer per uur moet verbieden. Het voorstel van Davies hoort bij een wet die CO2-uitstoot van auto’s moet verminderen tot 130 gram per kilometer. Davies verklaart in zijn voorstel dat tussen 1994 en 2004 het gemiddelde vermogen van auto’s met 28 procent is gestegen. Hij stelt dat de limiet van 160 kilometer per uur nog steeds 25 procent meer is dan de snelheidslimiet die in de meeste Europese landen geldt. Omdat de gemiddelde maximum snelheid in Europa rond de 130 kilometer per uur ligt, zouden automobilisten meer vermogen toch niet kunnen gebruiken.

Uit angst voor het toenemende gevaar van islamitisch terrorisme uit Europa, kunnen Europeanen niet zomaar meer zonder visum naar Amerika reizen. Wie geen visum heeft, maar wel naar Amerika wil, moet in de toekomst uiterlijk 48 uur voor vertrek hiervan elektronisch aangifte doen. Daarbij moet ook een vragenlijst worden ingevuld. De Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Michael Chertoff noemt als reden voor de maatregel het toenemende gevaar van islamitische extremisten uit Europa. Daarnaast liet Chertoff duidelijk weten dat Amerika niet zal toegeven in de strijd met de Europese Unie om passagiersgegevens van vliegmaatschappijen.

In Groot-Brittannië is grote opschudding ontstaan over de groeiende omvang van de smeergeldaffaire rond de Saudische prins Bandar bin Sultan en de Britse wapenleverancier BAE Systems. De prins onderhandelde in de jaren tachtig tussen Groot-Brittannië en de regering van Saudi-Arabië over een wapendeal ter waarde van bijna 60 miljard euro. Deze verkoop van honderd gevechtsvliegtuigen in 1985 was de grootste wapentransactie uit de Britse geschiedenis. De prins zou daarbij persoonlijk bijna 1,5 miljard hebben opgestreken. BAE Systems en de prins ontkennen elke betrokkenheid. De Britse openbaar aanklager Lord Goldsmith zou een onderzoek van het Bureau Ernstige Fraude naar een geheim smeergeldfonds van BAE Systems bewust hebben laten stopzetten.

Australië mag vanaf volgend jaar geen drank meer verkopen onder de naam champagne of port. Dat is het gevolg van een verdrag tussen Australië en de Europese Unie. Het verdrag vervangt eerdere afspraken uit 1994 en moet nog worden goedgekeurd door de Australische regering en de EU-lidstaten. Het brengt Australische wijn ook onder de EU-regels voor etikettering. De Europese Unie exporteerde vorig jaar voor 62 miljoen euro wijn naar Australië en importeerde voor 868 miljoen. Amerikaanse bedrijven kunnen nog wel de namen champagne en port gebruiken. De Europese Unie zijn daarover met de Verenigde Staten nog altijd in gesprek.

Meer Nieuws