managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwelijke managers hebben grotere faalkans

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

Naast het glazen plafond hebben vrouwelijke managers ook last van een glazen klif. Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen van de Britse University of Exiter. Zij stellen dat vrouwelijke managers immers moeilijkere taken opgedragen krijgen dan hun mannelijke collega’s. Ze voegen er aan toe dat die vrouwelijke toplui dan ook de grootste kans op mislukken hebben.

“Uit het experiment kwam naar voor dat de vrouwelijke kandidaat na een sollicatierond de functie krijgt die als riskant omschreven wordt, ook als de mannelijke collega net zo geschikt is en over dezelfde kwalificaties beschikt,” aldus onderzoeksleider Alex Haslam. Dat fenomeen is volgens hem te wijten aan het feit dat vrouwen op de werkvloer meestal geen informeel netwerk hebben.

Mannen beschikken volgens Haslam meestal wel over een dergelijk informeel netwerk. “Daardoor genieten zij meer internet steun,” voegt hij daar aan toe. Volgens de onderzoeker zet de hogere faalkans de vrouwelijke manager onder extra druk. Het gevolg daarvan is dat zij meer dan hun mannelijke collega’s met stress kampen en aan senior managementfuncties aan zich voorbij laten gaan.