managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Peking heeft een airco-politie

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

Peking heeft een energiepolitie. Die moeten erop toezien dat de inwoners van de Chinese hoofdstad hun airconditioning niet lager zetten dan 26 graden. De energiepolitie zal zich vooral richten op hotels, kantoren, winkelcentra en andere grote gebouwen. In totaal worden 22 inspecteurs op pad gestuurd om de naleving van de airco-wet te controleren. Er komt ook een speciale kliklijn waar burgers overtredingen kunnen melden.

“De grote economische groei, de verstedelijking en de hogere levensstandaard vormen een grote bedreiging voor de pogingen van de stad om de energieconsumptie te beperken,” vertelde de Pekinese burgemeester Wang Qishan aan de krant China Daily. Uit cijfers blijkt dat Peking sinds 1998 een bedrag van 16 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de strijd tegen milieuproblemen en in het verhogen van de energie-efficiëntie.

Wang Qishan benadrukte dat de milieustrijd in een collectieve geest moet gevoerd worden. Daarom wordt er ook veel belang gehecht aan het organiseren van beurzen rond milieuvriendelijke toepassingen. “Daardoor kan men de mensen ervan overtuigen dat milieubescherming heel praktisch kan gevoerd worden,” aldus een woordvoerder van het milieudepartement van Peking.

Volgens een opiniepeiling vindt bijna 85 procent van de Chinezen dat de opwarming van het klimaat op aarde een dringend wereldprobleem vormt.