managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Reclame is te veel zondebok

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

De negatieve invloed van reclame-uitingen wordt overschat. Dat stelt Christopher Graham, de directeur van de Britse Advertising Standards Authority (ASA). Volgens hem hoeft reclame immers niet altijd een slechte invloed te hebben. Graham voert aan dat reclame dikwijls onterecht wordt bestempeld als een belangrijke oorzaak van kwalen als overgewicht, magerzucht, alcoholisme en gokverslavingen.

Volgens Graham moet deze problemen benaderd worden met een relativerende blik. Hij stelt dat reclame niet altijd een negatieve invloed heeft op de maatschappij. “Slechte gewoontes bestaan al vele jaren,” voert hij aan. “Zo eten de Britten al vele jaren slecht. Daarnaast worden veel Britse kinderen met de auto naar school gebracht en voor sport is ook geen ruimte, omdat de sportvelden bij de scholen vaak verkocht zijn.”

Christopher Graham stelt bovendien dat de Advertising Standards Authority de reclamecampagnes controleert en restricties oplegt. “Maar dat heeft niet geleid tot een vermindering van problemen zoals alcoholisme,” stipt hij aan. De ASA-directeur voert dan ook aan dat er niet alleen in de reclamewereld, maar ook bij de consumenten zelf meer aan zelfregulering gedaan moet worden.