managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Jongere heeft niets aan gedrukte media

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

Drukkerijen moeten beseffen dat de jeugd, de klant van morgen, geen enkele affectie meer heeft met drukwerk. Dat zegt Charles Vaneker, docent communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij verbaast zich er zich over dat grafische bedrijven daarover helemaal geen toekomstvisie hebben. Volgens hem moeten ze dringend uitzoeken hoe ze het internet kunnen inschakelen in hun strategie.

“Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat jongeren geen positieve attitude hebben ten opzichte van printmedia,” aldus het magazine Graficus. “Jongeren tussen 16 en 25 jaar zijn opgegroeid met moderne technieken, een brede waaier aan communicatiemiddelen en digitale netwerken. Het is een multi tasking-generatie die gelijktijdig televisie kijkt, sms-berichten verstuurt en chat.”

De jonge generatie wil volgens Vaneker prikkels ontvangen. “De gedrukte media zijn voor deze jongeren te saai en niet hip genoeg,” stelt hij. “Jongeren zitten dagelijks 1,2 uur op internet, terwijl ze gemiddeld slechts zes minuten een krant lezen en eveneens zes minuten een boek. Drukkerijen moeten daarom meer met internet doen en zich bijvoorbeeld mengen in online communities.”

De grafische industrie moet volgens Vaneker ook meer mensen aanwerven uit jongere generaties.