managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google is ramp op veiligheidsgebied

Posted by managing21 on juni 11th, 2007

Van alle grote internetbedrijven heeft zoekmachine Google het slechtste privacybeleid. Dat is de conclusie van een rapport van de mensenrechtengroep Privacy International. Volgens het rapport staat Google vijandig tegenover privacy. Geen enkele van de onderzochte bedrijven heeft volgens de organisatie trouwens een privacyvriendelijk beleid. Google verwerpt de aantijgingen en zegt veel inspanningen te doen om de internetgebruiker te beschermen.

Google kreeg vooral slechte punten omdat de website massaal de gegevens van zijn gebruikers en hun activiteiten bijhoudt. “Maar bovendien is het privacybeleid van de zoekmachine veel te onvolledig en ook reageert Google heel slecht op klachten van gebruikers,” aldus Privacy International. “Ook andere internetbedrijven hebben tekortkomingen, maar bij Google zijn die allemaal geconcentreerd.”

De top van Google stelt echter ontgoocheld te zijn in het rapport van Privacy International, dat veel onjuistheden zou omvatten en het privacybeleid van de zoekmachine niet zou begrijpen. “We weten maar al te goed dat het gebruikersvertrouwen cruciaal is in deze sector en Google hecht veel waarde aan de bescherming van de privacy van zijn gebruikers,” aldus een woordvoerder van de zoekmachine.

Yahoo en AOL doen het net iets minder slecht dan Google, maar vormen volgens het rapport eveneens een substantiële bedreiging van de privacy. Facebook en Hi5 werden bekritiseerd omdat de slecht omgingen met gegevens van de gebruiker. Microsoft staat één plek hoger, maar vertoont volgens Privacy International echter ook nog heel wat tekortkomingen in zijn privacybeleid.

Andere websites zoals BBC.com, eBay en Last.fm, zijn volgens het rapport bewust van de privacyproblemen, maar zijn de genomen maatregelen zeker nog voor verbeteringen vatbaar.