managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 12th, 2007

De Duitse verzekeringsreus Allianz onderzoekt een samengaan met een grote bank. Allianz is na het Franse AXA de grootste verzekeraar van Europa en heeft een beurswaarde van 73 miljard euro. Een samengaan met een bank van dezelfde omvang zou Allianz de nodige kritische massa geven om overeind te blijven in de consoliderende financiële sector in Europa. Behalve een fusie bestudeert Allianz ook andere opties. Een van die opties zou het afsplitsen zijn van Dresdner Bank. Allianz nam die bank in 2001 over. Maar volgens analisten is Dresdner Bank meer waard voor een bank dan voor Allianz. Het afsplitsen van Dresdner Bank zou deel kunnen uitmaken van een grotere fusie of samenwerkingsakkoord met een bank, stellen analisten. Er zouden echter nog geen gesprekken gevoerd zijn met potentiële partners.

De Duitse spaarbank WestLB dreigt gedeeltelijk in buitenlandse handen terecht te komen. WestLB is voor 38 procent eigendom van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die van plan is uit de spaarbank te stappen. Helmut Linssen, de minister van financiën van Noord-Rijnland-Westfalen zegt WestLB met de verkoop een Europese dimensie te willen geven. Het zou volgens hem goed zijn voor de Duitse banken om, naar Italiaans voorbeeld, uit hun enge thuismarkt te breken. De minister kijkt daarbij in de eerste plaats naar financiële instellingen in de Benelux en Frankrijk. De verkoop zou tegen 2010, wanneer de huidige legislatuur afloopt, gerealiseerd moeten zijn. WestLB groepeert 122 spaarbanken in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Brandenburg en telt 5.862 personeelsleden.

Rexam, de grootste producent van drankblikjes ter wereld, koopt de plasticdivisie van het Amerikaanse Owens-Illinois voor 1,37 miljard euro in contanten. Met de overname wil de Britse groep haar activiteiten uitbreiden naar plastic verpakkingen voor medicijnen en gezondheidsproducten. Rexam betaalt tweemaal de omzet. De plasticdivisie van Owens-Illinois heeft klanten als de geneesmiddelenproducent Pfizer en de lenzenfabrikant Bausch & Lomb. Het bedrijf levert ook plastic doppen voor drankverpakkingen van Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé. Meer dan 90 procent van de omzet wordt in de Verenigde Staten geboekt. Owens-Illinois, gespecialiseerd in glazen recipiënten, kan door de verkoop van zijn plasticafdeling de schuldenlast fors terugdringen. Om de overname te financieren, trekt Rexam zijn kapitaal met een tiende op. De groep hoopt met de uitgifte van nieuwe aandelen 442 miljoen euro op te halen.

De rivaliteit tussen de Amerikaanse softwarebedrijven Google en Microsoft bereikte een nieuw hoogtepunt met een klacht van Google bij het Amerikaanse ministerie van Justitie en het gerecht in een aantal Amerikaanse staten. Google klopte op federaal en staatsniveau aan bij de antitrustautoriteiten omdat Vista, het jongste besturingssysteem van Microsoft, het volgens Google erg moeilijk maakt om bestanden op een computer te doorzoeken met software van Google of andere partijen. Google praat al maanden met functionarissen van de Amerikaanse regering over de kwestie. Later deze maand wil Google een rapport bezorgen aan Colleen Kollar-Kotelly, de rechter die toeziet op de naleving van een dading uit 2002 tussen Microsoft en de Amerikaanse regering waarmee een einde werd gemaakt aan een andere antikartelzaak tegen de softwaregigant. Microsoft voert aan dat de eigen zoekfunctie wel degelijk kan worden uitgeschakeld, maar geeft toe dat het niet eenvoudig is.

Jean-Paul Gut, een van de topmannen van EADS, verlaat op 1 oktober de Europese lucht- en ruimtevaartgroep. Dat brengt een hele stoelendans teweeg binnen de EADS-groep. Gut wordt dan als directeur strategie en marketing vervangen door Marwan Lahoud, vandaag nog algemeen directeur van MBDA. Dat is een constructeur van militaire raketten waarin EADS een belang van 37,5 procent heeft. De nieuwe baas van MBDA wordt Evert Dudok, die overkomt van Astrium Space Transportation, ook een EADS-dochter. Alain Charmeau volgt Dudok op als hoofd van ruimtevaarttransport. Het vertrek van Jean-Paul Gut is volgens EADS een gevolg van een meningsverschil over de invulling van de functie verkoop en marketing. Over de strategie van EADS was er geen discussie tussen Gut en de rest van de directie, luidt het. Gut krijgt een verbrekingsvergoeding van twee jaar loon.

Tegen 2008 zullen wereldwijd een miljard personal computers in gebruik zijn, en tegen 2015 zijn dat er zelfs meer dan twee miljard. Dat blijkt uit een studie van het marktonderzoeksbureau Forrester Research. De verdubbeling heeft te maken met een verwachte stijging van het gebruik van pc’s in ontwikkelingslanden en met vrijwilligersprogramma’s op nieuwe markten Volgens Forrester heeft het 27 jaar geduurd voordat het eerste miljard bereikt werd. De verwachte versnelling heeft te maken met technologische vooruitgang, dalende prijzen en een sterke vraag. Alleen al in Brazilië, Rusland, India en China zullen volgens deze voorspelling tussen nu en 2015 775 miljoen nieuwe pc’s in gebruik worden genomen, aldus het onderzoeksbureau.

Ford heeft drie zakenbanken aangesteld om zijn Britse luxemerken Jaguar en Land Rover te verkopen. De geplande verkoop slaat niet op Volvo, het derde ‘premium’-merk van Ford. De gesprekken over de verkoop zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Ford zou de twee merken samen willen verkopen, gezien belangrijke overlappingen in hun operaties. De plannen passen in de ambities van Ford om een meer gestroomlijnde en competitieve volume-autobouwer te worden. In maart deed Ford nog het sportautomerk Aston Martin voor circa 450 miljoen pond van de hand. Aston Martin vormde samen met Jaguar, Land Rover en Volvo de Premier Automotive Group (PAG), de luxeafdeling van Ford Motor. PAG zag vorig jaar het verlies oplopen van 89 naar 327 miljoen dollar. De hele groep leed in 2006 een recordverlies van 12,7 miljard dollar.

Nederland is internationaal koploper met telewerken. Twintig procent van de Nederlanders werkt regelmatig thuis. Het Europees gemiddelde ligt op zeven procent, zo zou uit het onderzoek blijken. In Scandinavië wordt ook veel thuis gewerkt. Zuid-Europese landen daarentegen blijven achter, terwijl in de Verenigde Staten zeventien procent wel eens thuis werkt. Uit het onderzoek, een project van het Sociaal en Cultureel Planbureau, Fontys Hogescholen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, blijkt verder dat 78 procent van de Nederlanders thuis internet heeft. Het merendeel daarvan heeft een breedbandaansluiting. Nederland zou na Zuid-Korea het land met de meeste breedbandaansluitingen zijn. Veel laagopgeleiden, ouderen en etnische minderheden hebben echter geen internet thuis, waarschuwen de onderzoekers.

De in zwaar weer verkerende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 135 miljoen euro. Een jaar eerder kwam het verlies nog uit op 159 miljoen euro. Dat heeft de grootste luchtvaartmaatschappij van Italië bekend gemaakt. Alitalia zei verder dat het nog voor twaalf maanden geld heeft om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. De Italiaanse overheid wil haar belang van 49,9 procent in Alitalia verkopen. Twee partijen hebben hun interesse kenbaar gemaakt in een overname van Alitalia: de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot en het Italiaanse Air One. Zij moeten voor 2 juli een bod uitbrengen. Een consortium onder leiding van de investeringsmaatschappij Texas Pacific Group trok zich onlangs terug uit de overnamestrijd.

Het Scandinavische telecomconcern TeliaSonera heeft zijn bestuursvoorzitter Anders Igel ontslagen omdat volgens het bestuur nieuw leiderschap nodig is. Igel vertrekt per 31 juli en zal tijdelijk worden opgevolgd door financieel directeur Kim Ignatius. Dat heeft het Zweeds-Finse concern bekend gemaakt. De 56-jarige Igel stond sinds 2002 aan het roer bij TeliaSonera. In die periode leidde hij de fusie tussen het Zweedse telefoonbedrijf Telia en het Finse Sonera, waarmee het grootste telecombedrijf in Scandinavië ontstond. De Zweedse staat is de grootste aandeelhouder met een belang van 37,3 procent. De Finse staat bezit 13,7 procent van TeliaSonera.Volgens de directie van TeliaSonera is een nieuwe fase aangebroken voor het concern en is daarom nieuw leiderschap nodig dat het bedrijf kan inspireren en focust op groei. De onderneming boekte in het eerste kwartaal de kleinste winstgroei in meer dan een jaar, onder meer wegens het verlies van veel klanten voor vaste telefonie.

Meer Nieuws