managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Schotland heeft gezonder personeel nodig

Posted by managing21 on juni 12th, 2007

Schotland is het slechtst presterende kleine land van Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Federation of Small Businesses (FSB) over tien kleine West-Europese landen met minder dan negen miljoen inwoners. Schotland scoort vooral op het gebied van gezondheid bijzonder slecht. Op het gebied van economische prestaties, onderwijs en tewerkstelling scoort het land wel boven het gemiddelde.

Het rapport stelt dat verbeteringen op het gebied van gezondheid en opleiding absoluut nodig zijn om aan het bedrijfsleven en de economie gezonde en hoger opgeleide arbeidskrachten te kunnen leveren. Vooral de toestand rond de hoofdstad Glasgow wordt dramatische genoemd.
Een woordvoerder van de Schotse regering gaf toe dat de prestaties van het land ontgoochelend zijn, maar stelde dat er gewerkt wordt om die trend om te keren en de Schotse economie meer dynamisch en concurrentieel te maken.

De nieuwe Schotse eerste minister Alex Salmond heeft bij zijn aantreden al benadrukt dat hij het land gezonder en welvarender wil maken. Daarbij wordt onder meer gerekend op een grotere onafhankelijk Schots beleid binnen Groot-Brittannië, zodat er gewerkt kan worden aan het uitbouwen van een sterke, duurzame economische groei. IJsland is het best presterende land, gevolgd door Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Ierland, Finland, Denemarken en Oostenrijk.