managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Shi Tao legt klacht neer tegen Yahoo

Posted by managing21 on juni 12th, 2007

De Chinese journalist Shi Tao (39) heeft een klacht neergelegd tegen zoekmachine Yahoo. De man werd door de Chinese rechtbank veroordeeld voor het vrijgeven van staatsgeheimen, nadat Yahoo zijn identiteit had bekend gemaakt aan de Chinese overheid. Shi Tao wordt in zijn dispuut met Yahoo gesteund door de World Organisation for Human Rights. Tao heeft zopas op het World Editors Forum in Kaapstad de Gouden Pen gekregen.

Shi Tao verspreidde in 2004 een brief van de Chinese overheid op Yahoo Mail. In die brief werd gesteld dat het journalisten verboden was om verslaggeving te brengen over een herdenking van de opstand op het Tienamen Plein in Beijing in 1989. De Chinese overheid startte daarop een onderzoek en eiste dat Yahoo de identiteit van de verstuurder van de e-mail bekend zou maken. Shi Tao werd tot tien jaar cel veroordeeld.

De klacht, die door de World Organisation for Human Rights wordt georganiseerd, omvat ook het dossier van Wang Xiaoning, die in 2002 werd veroordeeld nadat hij op Yahoo opgeroepen had tot een democratische evolutie in China. Ook hier maakte de zoekmachine de identiteit van de betrokkene bekend aan de Chinese overheid. Shi Tao kreeg op het World Editors Forum in Kaapstad zopas de Gouden Pen van de Persvrijheid.