managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Youtube komt met beveiliging

Posted by managing21 on juni 12th, 2007

De videosite Youtube start binnenkort met een experiment waarbij met software wordt ingeschakeld om te verhinderen dat gebruikers filmpjes posten waarvan zij niet het auteursrecht bezitten. De software maakt daarbij een digitale vingerafdruk van de video en vergelijkt die met een bestand met bekend beeldmateriaal van de mediabedrijven Disney en Time Warner.

Youtube staat al geruime tijd onder druk van diverse mediabedrijven om dergelijke technische maatregelen te nemen. Volgens een aantal filmstudio’s, sportbonden en televisie-zenders wordt het auteursrecht op Youtube op grote schaal met voeten getreden. Zij eisten dat Youtube de video’s zou verwijderen en verhinderen dat gebruikers nog langer beschermd materiaal zouden kunnen plaatsen.

Het mediaconcern Viacom – eigenaar van onder meer MTV Networks, Paramount en Nickelodeon – spande vorig jaar een proces aan tegen Youtube. Het eist een schadevergoeding van één miljard dollar. Andere videosites, zoals MSN Soapbox en Myspace, kwamen al eerder al met technologie om te controleren of er al dan niet een auteursrecht berust op de geplaatste video’s.