managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijfsnamen zijn weinig origineel

Posted by managing21 on juni 12th, 2007

Bedrijven zijn weinig origineel in het kiezen van een naam. Dat schrijft de Nederlandse auteur Erwin Wijman in zijn boek ‘De Bedrijfsnamenfabriek’. Hij heeft het daarbij over kuddegedrag, terwijl sommige namen volgens hem bovendien ook nog nietzeggend zijn. Wijman stelt dat veel consumenten daardoor geen idee hebben welk soort bedrijf er achter de naam schuilgaat.

“Uit onderzoek is gebleken dat bijna niemand weet welke bedrijven er bijvoorbeeld achter de namen Selexyz, Dedicon of Asperion schuilgaan,” aldus Wijman. “Daarnaast maken de jongste tijd veel bedrijven gemaak van typografisch geweld, zoals het gebruik van hoofdletters in het midden van een naam, uitroeptekens en andere typografische trucs om op te vallen.”

Daarnaast heeft hij het over Hollandse eenvoud, waarmee nieuwe bedrijven als traditierijk en eerbiedwaardig willen overkomen. Daarnaast is ook het internetesperanto veel in trek bij nieuwe bedrijven. Andere bedenkelijke trends zijn volgens hem de voornaambedrijven en het gebruik van pochnamen, waardoor bedrijven zich groter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Wijman zegt dat deze evoluties niet goed zijn. “De functie van een naam is om zich te onderscheiden van de ander,” stipt hij aan. “Het is de belangrijkste brandingbeslissing die ondernemers ooit nemen. Ze hebben vaak maar één keer de mogelijkheid om een naam te kiezen. Een goed gekozen naam kan veel bijdragen aan het succes van de onderneming en een verkeerde keuze kan nog veel meer afbreuk doen.”