managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds meer buitenlandse investeringen in China

Posted by managing21 on juni 13th, 2007

De buitenlandse directe investeringen in China zijn de eerste vijf maanden met 9,9 procent gestegen tegenover diezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese ministerie van economie. In totaal bedroegen die directe investeringen tijdens de voorbije vijf maand 25,26 miljard dollar. Die groei wordt volgens het persbureau Bloomberg nog altijd gedragen door de lage productiekosten in China en de groeiende welvaart van de plaatselijke bevolking.

China realiseerde het voorbije jaar een exportrecord van 969 miljard dollar. Daarvan werd 58 procent gerealiseerd door bedrijven die ondersteund werden met buitenlandse investeringen. Op het gebied van directe investeringen vanuit het buitenland stond China vorig jaar wereldwijd op de vierde plaats. De investeringen van buitenlandse bedrijven kende toen een groei met 4,5 procent tot 63 miljard dollar.

Met inbegrip van de financiële sector daalden de investeringen echter met 4,1 procent tot 70 miljard dollar. Buitenlandse bedrijven zullen tegen het einde van dit jaar betrokken zijn in meer dan 300.000 Chinese bedrijven. Onder meer de Deense brouwer Carlsberg en het kunststoffenbedrijf Formosa Plastics hebben nieuwe belangrijke investeringen op de Chinese markt bekend gemaakt.