managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Solomon Eilanden overwegen dolfijnexport

Posted by managing21 on juni 13th, 2007

De Solomon Eilanden overwegen om de export van levende dolfijnen opnieuw toe te laten, ondanks talloze protesten. Vorige maand werden in de wateren rond de eilandengroep twintig levende dolfijnen gevangen door een Canadees bedrijf, dat in 2004 ook al eens 28 dieren exporteerde naar een aquapark in Mexico. Er leven volgens de regering rond de Solomon Eilanden naar schatting 300.000 tot 800.000 dolfijnen.

De export van de dolfijnen naar Mexico werd op heel wat internationale protesten, onder meer van de Australisch en Nieuw-Zeelandse regeringen. “Ook de tonijnindustrie van de Solomon Eilanden protesteerden,” aldus The Sydney Morning Herald. “De sector vreesde dat de dolfijnenvangst zou leiden tot een boycot van de tonijnexport.” De regering van eerste minister Allan Kemakeza voerde daarop een exportverbod in.

De huidige regering van Manasseh Sogavare heeft zich nog niet uitgesproken over het verbod, maar zou overwegen om de dolfijnexport weer toe te laten. Visserijminister Nollen Leni vertelde aan de Humane Society International alvast dat het doden van dolfijnen tot de cultuur van de Solomon Eilanden behoort en dat de export van levende exemplaren de economie van het land zou kunnen ondersteunen.

“Rond de Solomon Eilanden leven 300.000 tot 800.000 dolfijnen,” aldus minister Leni. “De vangst en uitvoer van honderd levende dolfijnen is volgens ons dan ook verdedigbaar. Elk jaar laten ongeveer 65.000 dolfijnen het leven in de netten van de Amerikaanse visserijvloot.” Bovendien wees Leni erop dat de Amerikaanse dierentuinen vol zitten met gevangen wilde dieren uit Afrika en Azië.

De International Whaling Commission heeft aangestuurd op het opschorten van dolfijnvangsten tot er voldoende gegevens zijn over de omvang van hun populaties. “Dat is in de Solomon Eilanden niet het geval,” aldus de Humane Society International. De Solomon Eilanden willen toetreden tot de Convention on the International Trade in Endangered Species (CITES), maar die laat geen dolfijnvangst toe.

Een getrainde dolfijn heeft voor aquaparken een waarde van minstens 30.000 dollar.