managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Olympische uitbuiting is buitenlandse schuld

Posted by managing21 on juni 13th, 2007

De uitbuiting van arbeiders in Chinese bedrijven die merchandising maken voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Beijing is de schuld van buitenlandse ondernemingen. Dat zegt Xie Liangmin, een topman van de All-China Federation of Trade Unions (ACFTU). Uit een recent rapport van PlayFair 2008 is gebleken dat deze merchandising in mensonwaardige omstandigheden, met inbegrip van kinderarbeid, wordt geproduceerd.

“Bedrijven die de Chinese wetten respecteren en zorg dragen voor hun arbeiders worden volgens Xie Liangmin door de Chinese overheid met open armen ontvangen,” meldt het dagblad China Daily. “Ondernemingen die gebruik maken van goedkope arbeid en winst maken door de rechten van de arbeiders te negeren, zullen daarentegen aan de kaak worden gesteld.” De ACFTU is een vakbondskoepel van de Chinese communistische partij.

Het rapport van PlayFair 2008 was bijzonder kritisch voor het organiserend Chinees Olympische Comité en het Internationaal Olympisch Comité, die volgens de samenstellers niet voldoende inspanning deden om de productie te controleren. De Olympische Spelen van volgend jaar stevenen af op recordbestedingen en volgens de IOC-top zou het evenement wel eens het meest winstgevende uit de hele Olympische geschiedenis kunnen worden.

Beijing investeert ongeveer 40 miljard dollar in de modernisering van de stad en wereldwijde sponsors staan te dringen om aan het evenement te kunnen deelnemen, in de hoop op die manier de groeiende Chinese middenklasse te kunnen bespelen. In totaal werden vier bedrijven – drie uit Hong Kong en één uit de Verenigde Staten – beschuldigd van misbruik. Ze ontkennen allemaal de aantijgingen.

Indien de beschuldigingen kunnen gestaafd worden, zullen de vier bedrijven volgens het Beijing Organizing Committee for the Olympic Games (BOCOG) hun contracten verliezen. Volgens PlayFair zou het verbreken van de contracten echter vooral de arbeiders treffen. De samenstellers zeggen dat het BOCOG er integendeel daadwerkelijk moet op toezien dat de arbeidsvoorwaarden gerespecteerd worden.

Het IOC zegt geen directe controle te hebben op alle producten die het Olympisch logo dragen. “Het IOC heeft een arbeidsbeleid en verwacht dat de organiserende steden en producenten die richtlijnen volgen,” wordt er opgemerkt.