managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 14th, 2007

Air France-KLM heeft nog steeds geen concessies gedaan die de Europese Commissie eiste voor een goedkeuring van de overname van de Nederlanders door de Fransen. De vijf intercontinentale routes en negen routes in Europa die moesten worden opgegeven ten gunste van concurrenten, zijn drie jaar na de fusie nog steeds in bezit van Air France-KLM. Volgens bronnen binnen de Europese Unie toont die praktijk aan dat de fusieregels bij de volgende consolidatie moeten worden veranderd ten behoeve van meer concurrentie. Air France-KLM zegt echter daarover niet aangesproken te zijn. De Europese Unie onderstreept dat geen van
de partijen probeert onder zijn verplichtingen uit te komen. Tot de dag van vandaag heeft niemand om de beschikbare slots gevraagd. De verbazing over het wegblijven van concurrenten op de KLM- en Air France-routes is groot. Zelfs easyJet, dat tegen de fusie protest aantekende, deed geen beroep op beschikbare vergunningen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing verwacht dat luchtvaartmaatschappijen in 2026 twee keer zo veel vliegtuigen in gebruik zullen hebben als op dit ogenblik. Er is de komende twintig jaar ruimte op de markt voor 28.600 nieuwe toestellen met een totale waarde van 2,8 biljoen dollar. Dat moet blijken uit een prognose die Boeing heeft opgesteld. Over hoeveel van die vliegtuigen Boeing zelf denkt te mogen bouwen, werden geen uitspraken gedaan. Boeing denkt dat het aantal passagiers in dezelfde periode met 5 procent per jaar zal toenemen en de hoeveelheid vracht zelfs met 6,1 procent. Het aantal vliegtuigen – op dit ogenblik bestaat de wereldwijde vloot uit 18.200 toestellen – zal volgens de vliegtuigbouwer meegroeien, al houdt Boeing er wel rekening mee dat de groei wordt afgeremd door strengere milieuwetgeving en doordat luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen efficiënter gaan gebruiken.

De gewezen Duitse mediatycoon Leo Kirch heeft een schadeclaim ingediend van 1,2 miljard euro tegen Deutsche Bank en diens ex-bestuursvoorzitter Rolf Breuer in verband met de ondergang van zijn media-imperium in 2002. Breuer uitte begin 2002 in een televisie-interview twijfels over de kredietwaardigheid van KirchGruppe, onder meer wegens de schuld van 6,5 miljard euro. Volgens Kirch heeft dat vraaggesprek geleid tot het instorten van zijn media-imperium enkele maanden later. Hij sleepte Breuer en Deutsche Bank vervolgens voor de rechter en eiste genoegdoening. Kirch kreeg in januari vorig jaar van de Duitse rechter het gelijk aan zijn kant, maar er werd wel gesteld dat Breuer niet persoonlijk aansprakelijk kon worden gesteld voor het bankroet van KirchGruppe. Breuer trad in april 2006 af bij Deutsche Bank.

De Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS is van plan een fors aantal dochterbedrijven en andere deelnemingen te verkopen. Ook snijdt de luchtvervoerder flink in de kosten. Het bedrijf hoopt zo de komende jaren de eigen winstgevendheid te verbeteren. Dat heeft de maatschappij zopas bekend gemaakt. De herstructurering moet tussen nu en 2011 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 2,8 miljard kroon (300 miljoen euro). SAS mikt op een verhoging van de winst voor belastingen van 4 miljard kroon per jaar. Vorig jaar was dat resultaat 292 miljoen kroon. SAS, dat de afgelopen jaren kampte met hoge brandstofkosten en felle concurrentie van prijsvechters, overweegt onder meer zijn belangen te verkopen in het Spaanse Spanair, het Britse Midlands en Air Greenland. Ook kijkt het bedrijf kritisch naar de positie van een aantal eigen bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten behoren.

Een Italiaanse rechter heeft vier grote banken aangeklaagd wegens hun vermeende betrokkenheid bij de frauduleuze ondergang van het Italiaanse levensmiddelenconcern Parmalat eind 2003. Volgens rechter Cesare Tacconi zijn Citigroup, Morgan Stanley, Deutsche Bank en UBS medeschuldig aan de ineenstorting van het bedrijf in december 2003. Er bleek als gevolg van fraude een tekort in de boeken van Parmalat te staan van meer dan 14 miljard euro. Volgens Parmalat waren de banken op de hoogte van de fraude terwijl ze het bedrijf wel financierden. De ondergang van het zuivelconcern was een van de grootste bedrijfsschandalen in Europa ooit. De rechtszaak begint op 22 januari in Milaan. Parmalat heeft schadevergoedingen ingediend van in totaal 20 miljard euro tegen de vier banken. De banken ontkennen schuld. Parmalat herrees in sterk afgeslankte vorm na een herstructurering uit surseance en kreeg in 2005 opnieuw een beursnotering in Milaan.

Reddingsploegen gevormd door radeloze ouders hebben veertig kinderen gered uit slavernij in steenovens in Noord-China, maar er zijn honderden andere kinderen die nog steeds slavenarbeid verrichten. Dat zeggen ouders van verdwenen kinderen in een petitie die zij op internet hebben gezet en waarover tal van andere websites berichten, onder meer die van de krant van de Chinese communistische partij. Bij sommige berichten staan foto’s van jongens in een fabriek en ouders die kennelijk een aantal kinderen redden. Volgens de petitie worden jongens van soms nog maar acht jaar geroofd uit trein- en busstations in de centraal gelegen provincie Henan en voor 500 yuan (49 euro) per persoon verkocht aan steenfabrieken die verborgen liggen in het berggebied van de naburige provincie Shanxi. Volgens de opstellers werken er wel duizend jongens als slaven in de steenovens, maar schuiven de politiediensten van Henan en Shanxi de verantwoordelijkheid om een onderzoek in te stellen op elkaar af.

Internetgigant Yahoo blijft samenwerken met de autoriteiten in landen als China. Dat is de uitkomst van een aandeelhoudersvergadering, waar twee moties werd afgewezen om zich tegen repressie op internet te verzetten. Enkele aanwezigen hadden de twee voorstellen ingediend. Een motie die Yahoo opriep om zich te verzetten tegen censuur en repressie op internet, kreeg echter slechts steun van vijftien procent van de aandeelhouders. Niet meer dan vier procent schaarde zich achter een ander voorstel om een bedrijfscommissie op te richten die zich met mensenrechten moet bezighouden. Yahoo krijgt, net als onder andere Google, Microsoft en Cisco, felle kritiek van mensenrechtenactivisten en een deel van de aandeelhouders vanwege zijn medewerking aan de Chinese autoriteiten, waarbij onder meer de zoekmachines gecensureerd werden en gegevens van internetgebruikers werden doorgegeven.

De financieel directeur van Suez, Gerard Lamarche, zou eind mei een ontmoeting hebben gehad met vertegenwoordigers van het Franse ministerie van Financiën over een bod op Gaz de France. Dat schrijft het Franse blad Challenges, zonder bronnen te citeren. Suez zou zo de uitgestelde fusie tussen de twee Franse nutsbedrijven nieuw leven willen inblazen, luidt het. Lamarche, vergezeld door verscheidene bankiers, zou het ministerie hebben ontmoet zonder Gaz de France daarover te informeren. Eerder zei een woordvoerder van Suez, moederbedrijf van Electrabel, dat er geen wijzigingen zijn in de geplande fusie tussen Suez en Gaz de France. Premier François Fillon zei eerder in een interview in Le Parisien dat de regering beide bedrijven heeft gevraagd opties te overwegen voor hun fusie.

De hoofddirectie van Rabobank Nederland heeft de lokale bankkantoren tot de orde geroepen over hun opstelling ten opzichte van concurrent ABN Amro. Piet Moerland, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, veroordeelt in een e-mail aan de kantoren alle promotionele activiteiten die verwijzen naar concurrenten. Hij verbiedt uitlatingen die ABN Amro beschadigen. Rabobank moet volgens hem op eigen kracht klanten werven. ABN Amro had eerder laten weten de werving van lokale Rabo-kantoren onder de gordel te vinden. Lokale Rabo-kantoren probeerden klanten van ABN Amro per brief over te halen klant van Rabo te worden. Daarbij werd nadrukkelijk gerefereerd aan de onzekerheid over de toekomst van ABN Amro, dat op de nominatie staat te worden overgenomen. Ook werd erop gewezen dat de Rabobank een stabiele en solide bank is. Die actie viel helemaal verkeerd bij ABN Amro. Naast de brieven ziet men lokale Rabobanken volgens ABN Amro ook hele agressieve reclames plaatsen in de lokale pers. Daarin wordt nadrukkelijk gespeculeerd op de instabiliteit van ABN Amro, dat daarover uit het hele land klachten zou krijgen van zijn klanten.

Polen dreigt iedere hervorming van de Europese Unie te blokkeren met een veto als het land niet meer invloed verwerft in de besluitvorming. EU-voorzitter Duitsland wil koste wat kost een nieuw verdrag overeenkomen ter vervanging van de Europese Grondwet, maar de Poolse Jaroslaw Kaczynski wil iedere constructie met een veto treffen als die het land niet meer macht geeft. Polen stelt zich daarmee lijnrecht tegenover de meerderheid van EU-landen Europese grondwet al hebben geratificeerd. Als andere landen toch aandringen op een beslissing, dan komt die er niet, waarschuwde de Poolse premier. De belangrijkste struikelsteen voor Polen is het stemgewicht. Volgens de grondwet kunnen besluiten worden genomen als 55 procent van de EU-landen voor is en deze 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Maar Polen wil dat het stemgewicht een verhouding wordt tussen inwonertal en oppervlakte.

Meer Nieuws