managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Starters gaan voor duurzaamheid

Posted by managing21 on juni 14th, 2007

Steeds meer nieuwe bedrijfsleiders willen ondernemingen oprichten die erop gericht zijn de wereld verbeteren. Dat zegt de organisatie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland (MVO). Het gaat daarbij volgens de organisatie om bedrijven die ijveren voor eerlijke lonen in ontwikkelingslanden, die zich inzetten voor probleemjongeren of werken aan een beter milieu. Concrete cijfers zijn er echter niet.

MVO-directeur Willem Lageweg stelt in De Volkskrant veel jongeren te ontmoeten die na hun studie een bedrijf met een missie beginnen. “Maar ook mensen met een gevorderde loopbaan maken vaker de keuze voor zichzelf te beginnen,” aldus Lageweg. Zijn mening wordt gedeeld door de uitbaters van de website allesduurzaam.nl. De voorbije dertien jaar moest er hard gewerkt worden om nieuwe bedrijven voor de website te vinden, maar sinds een jaar gaat het vanzelf.

Volgens Henk Kievit, onderzoeker aan het Institute for Social Venturing & Entrepreneurship van Nyenrode, is er geen sprake van een tijdelijke trend. “Maatschappelijk verantwoorde starters kwamen in het verleden vaak met wilde, onhaalbare ideeën,” aldus Kievit. “Maar op dit ogenblik zien we steeds vaker solide ondernemingsplannen. De starters zijn praktische idealisten.”

Starters willen volgens Kievit een oplossing zoeken voor hardnekkige maatschappelijke problemen. “Maar ze zijn zich er ook van bewust dat ze zichzelf moeten bedruipen en dat ze alleen effect hebben als ze de continuïteit van hun bedrijf kunnen garanderen,” voert hij aan. “Het product moet aansluiten bij het bestaande consumentengedrag. Het moet goed en niet al te duur geprijsd zijn.”

Lageweg voert echter aan dat ondernemers moeten kunnen garanderen dat het duurzaamheids-etiket klopt. “Bij de vorige groene golf, vijftien jaar geleden, werden er groene etiketten geplakt op producten die dat niet waren,” benadrukte hij. “Als zoiets uitkomt, is het slecht voor het imago van maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Hij heeft daarbij vragen over de toename van het aantal leasemaatschappijen die uitpakken met termen zoals ecolease.